دولت باید برای تأمین هزینه‌های اتوبوسرانی تهران کمک کند / روزانه به ۱۱۳۰۰ ماسک نیاز است

اتوبوسرانی / مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران با اعلام اینکه اتوبوس‌های دوکابین خطوط تندرو در سالهای گذشته توسط شهرداری تهران خریداری شده‌اند و بخش خصوصی هم با حمایت شرکت واحد، بخشی از اتوبوس‌های تک‌کابین مورد نیاز را تامین کرده است، گفت: با توجه به افزایش زیاد قیمت‌ها، خرید اتوبوس جدید برای بخش خصوصی دیگر امکان‌پذیر و مقرون به صرفه نیست.

به گزارش رکنا، محمود ترفع با تاکید بر اینکه از حدود ۶ هزار دستگاه اتوبوس تهران، بالغ بر ۷۰ درصد آنها فرسوده هستند، افزود: در حال حاضر، عمر متوسط اتوبوس‌های شهر تهران ۱۲ سال و نیم است و بر اساس مطالعات انجام شده، تهران به ۹ هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد.

تهران 3 هزار اتوبوس کم دارد و 4 هزار اتوبوس فرسوده هستند

او با اشاره به اینکه طبق مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک، تهران ۳ هزار دستگاه اتوبوس کم دارد، ضمن اینکه نزدیک به ۴ هزار دستگاه اتوبوس فرسوده موجود نیز باید از رده خارج شوند، افزود: به این ترتیب، تهران به ۷ هزار دستگاه اتوبوس جدید نیاز دارد.

ترفع با بیان اینکه هزینه‌های شرکت واحد در شرایط کرونا سنگین و سرسام‌آور شده و به همان نسبت، درآمدهای آن به دلیل کاهش مسافر به میزان بی‌سابقه‌ای کم شده است، گفت: شهرداری تهران با رویکرد مثبت در زمینه کمک به سلامتی شهروندان، تا کنون همه هزینه‌های خرید مواد ضد عفونی‌کننده ناوگان اتوبوسرانی پایتخت و تجهیزات مورد نیاز آن را تامین کرده است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران با تاکید بر اینکه دولت تا کنون در زمینه جبران کاهش درآمدها و افزایش هزینه‌های بهداشتی به اتوبوسرانی تهران کمک نکرده است، گفت: فقط یک قلم درباره ماسک مورد استفاده روزانه، با توجه به ۶۳۰۰ کارکنان شرکت واحد اعم از رانندگان و نیروهای عملیاتی و ستادی و نیز ۵ هزار راننده و پرسنل بخش خصوصی، هر روز به یازده هزار و ۳۰۰ ماسک نیاز داریم. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.