معضل کیفیت یادگیری در مدارس / هوشمند سازی  را به ابتذال کشیده ایم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، کودک بازمانده از تحصیل یکی از مشکلاتی است که از دیرباز در جامعه ما وجود داشته است، بیش از 146 هزار کودک بازمانده از از تحصیل در کشور وجود دارد که سیستان و بلوچستان بیش‌ترین آمار کودکان بازمانده از تحصیل و استان یزد کم‌ترین میزان را داراست. منظور از کودک بازمانده از تحصیل، گروه سنی 6 تا 18 سال است که در چرخه آموزشی کشور حضور ندارند.

این کودکان از روستاهای دورافتاده و کم ‌جمعیت و مناطق عشایری هستند که از ابتدا وارد سیستم آموزشی نشده اند؛ البته تعدادی از کودکان به ویژه دختران در روستاها و حاشیه شهرها به دلیل ناآگاهی، تعصب و فقر والدین، رنگ مدرسه را نمی‌ بینند یا کودکانی هستند که در 6سالگی وارد مدرسه می‌ شوند و پس از چند سال تحصیل به دلایل مختلفی ترک تحصیل می‌ کنند؛ این کودکان بیشتر در سن کم وارد بازار کار شده و در شرایط نامناسب و ظالمانه‌ای به ناچار به کودکان کار تبدیل می‌شوند.

براساس بررسی ها؛ فقر، بدسرپرستی، بچه های طلاق، مهاجرت، نبود علاقه و نداشتن انگیزه، بیماری و دیرآموزی از جمله علل ترک تحصیل کودکان لازم التعلیم به شمار می رود. افزایش آمار کودکان بازمانده از تحصیل می تواند جامعه را در سال های بعد با مشکلات زیادی از لحاظ فرهنگی، علمی، اقتصادی و حتی سیاسی بکند که باید در این زمینه به علت اصلی بوجود آمدن این معضلات توجه شود.

 عادل برکم کارشناس آموزش و پرورش، در خصوص آمار کودکان بازمانده از تحصیل به خبرنگار اجتماعی رکنا  چنین می‌گوید: اعلام دقیق کودکان بازمانده از تحصیل امکان پذیر نیست چرا که بسیاری از بچه ها در استان هایی مثل جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان حتی شناسنامه نیز ندارند. ما باید به آمار بازمانده از یادگیری توجه کنیم. 

وی ادامه داد: باید کیفیت یادگیری در مدارس محروم، عشایری و حتی حاشیه شهرها را مد نظر قرار بدهیم که به چه میزان توانسته اند انتظارات ما را در زمینه یادگیری براورده کنند. حقیقت این است که در زمینه آموزش جایگاه مناسبی نداریم و رتبه ایران در آزمون های پد افت داشته است. جدای از اینکه افرادی به مدرسه نمی‌روند، آنهایی که مشغول به تحصیل هستند نیز چیز زیادی یاد نمی‌گیرند.

هوشمند سازی مدارس نمایش بود

برکم در پاسخ به این سوال که هوشمند سازی مدارس به چه میزان اثر گذار بوده اند؟ اظهار کرد: بجث هوشمند سازی نیز هیچ وقت به صورت جدی مطرح نشده است. هنوز نمی‌دانیم منظور دوستان از هوشمند سازی چیست! در برنامه سند ششم توسعه آمده است مدارس به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند که برای این مسئله بودجه ای نیز تعریف شده است و مسئولیت آن نیز برعهده وزارت فادا است.

او ادامه داد: طبق برنامه ششم توسعه، هوشمند سازی باید تا پایان سال 97 انجام می‌شد که به سال 98 کشیده شد و آخر گفتند که تا پایان امسال هوشمند سازی محقق می‌شود اما با توجه به آمار و مشاهدات میدانی مشخص است که اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.

برکم با بیان اینکه آلمان برای هوشمند سازی 5 و نیم میلیارد یورو  تخصیص داده بود  تصریح کرد: در آلمان برآورد هوشمند سازی مدارس را مشخص کرده بودند اما مدارس ما به هیچ عنوان از نظر استاندارد پایش نمی‌شوند و هیچ وقت بررسی نمی‌شوند که آیا از حداقل ها برخوردار هستند یا نه. زمانی که یکسری از مدارس ما هنوز در حداقل های خود مانده اند و ما از هوشمند سازی صحبت می کنیم، چیزی جز  نمایش نیست و به جای مدارس هوشمند، کپرهای هوشمند خواهیم داشت.

این کارشناس آموزش و پرورش با گفتن این مسئله که به بحث فناوری توجه نشده است تشریح کرد: شاهد به ابتذال کشیده شدن واژه هوشمند سازی هستیم. یک مودم به مدرسه بردند و از ان به عنوان مدرسه هوشمند یاد کردنده اند این در حالی است که در بسیاری از مدارس کشور سیستمی وجود ندارد که بخواهند از اینترنت استفاده بکنند. در بسیاری از کشور ها رایانه هایی وجود دارد که حداقل معلمان از آن استفاده بکنند که متاسفانه از آن نیز برخوردار نیستیم.

خبرنگار: علی چاهه

وبگردی