احتیاط چاشنی فراموش شده ارتباطات اجتماعی !
رکنا : سردار علیرضا لطفی ، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ به مناسبت هفته بزرگداشت نیروی انتظامی به برخی عوامل تسهیل کننده ارتکاب جرم برای خلافکاران پرداخت.
به گزارش رکنا ، هفته ای که پشت سر گذاشتیم هفته بزرگداشت نیروی انتظامی بود . هر سال فرارسیدن هفته نیروی انتظامی توجه مردم را به خدمات پلیس و نقش این سازمان در مقابله با جرائم و آسیبها در جامعه معطوف می نماید . شکی نیست که هر چه فاصله بین وقوع جرم و دستگیری مجرمین توسط پلیس کوتاه تر باشد احتمال وقوع مجدد آن جرم نیز کاهش می یابد اما بد نیست یک گام به عقب برگشته و قبل از لزوم مداخله پلیس در برخورد با مجرمین نگاهی به برخی عوامل تسهیل کننده ارتکاب جرم برای خلافکاران بپردازیم .
در ماه های اخیر شاهد وصول شکایتهای متعدد از شهروندان به پلیس آگاهی تهران بزرگ بودیم، شکایتهایی که شاید در نقاط مختلفی از شهر تهران و با موضوعات مختلف و از سوی افراد مختلف مطرح شده بود اما یک وجه مشترک داشتند ، بزه دیدگی و مالباختگی ناشی از اعتماد !
اعتماد به فردی که مدعی شده بود در برابر سپرده گذاری کوتاه مدت در صندوق قرض الحسنه اش
دو برابر مبلغ سپرده وام می دهد ،اعتماد به فردی که در تاکسی به بزه دیده پیشنهاد کار داده بود ، اعتماد به فردی که در اولین ملاقات با یک دختر در تاکسی به او پیشنهاد ازدواج داده بود ،خوردن آبمیوه مسموم از دست فردی که به قربانی وعده حمایت مالی و استخدام داده بود، معامله با فردی که با ادعای خرید برای یکی از ارگان های دولتی چک بلامحل به فروشنده داده بود،دختر خانمی که گمان می کرد چون یکی از شاخ های اینستاگرام است برای بازی در یک تیزر تبلیغاتی دعوت شده اما مورد ربایش و سواستفاده قرار گرفته بود ،پیرمردی که در پارک با یک پیرزن غریبه آشنا شده و توسط وی مسموم شده بود ،فردی که با آگهی در فضای مجازی به دنبال همخانه بود و توسط دختری که به او مراجعه کرده مسموم شده و اموالش به سرقت رفته بود ،شهروندی که به تصور برنده شدن در یک قرعه کشی رادیویی مو به مو به دستورات تماس گیرنده عمل نموده و موجودی حسابش را به حساب کلاهبرداران واریز نموده بود ،فردی که با دریافت پیامک پول را به این حساب واریز کن بدون توجه به غریبه بودن شماره، مبلغ مورد نظر را واریز نموده بود ،دخترخانم های مجردی که از طریق سایتهای همسریابی مبالغ درخواست شده از سوی خواستگار قلابی را به حساب وی واریز نموده بودند ،دخترنوجوانی که بعد از یکماه تماس در فضای مجازی با یک پسر نوجوان در اولین ملاقات حضوری با مردی میانسال با نیتی شوم روبرو شده و بزه دیده شده بود ، در آخرین مورد خانم های جوانی که فقط با یک بار ملاقات با فردی که در قالب مسافرکش آنها را به مقصد رسانده بود تلفن تماس خود را برای سفرهای درون شهری بعدی به فرد غریبه داده بودند و در نهایت چیزی که در سفرهای بعدی نصیبشان شده بود مواجهه با سرقت پول و عابر بانک و خالی شدن حسابهای شخصی اشان بود .
از نگاه پلیسی شکل گیری اعتماد، مقدمات و ملزوماتی دارد که اگر به آنها توجه نکنیم به راحتی قربانی نقشه های شوم افراد کلاهبردار و سودجو می گردیم . در تمام پرونده هایی که به آنها اشاره شد قربانیان بدون هیچگونه شناخت قبلی و به صرف چرب زبانی و مهارت روانشناسی که اکثر کلاهبرداران از آن برخوردارند فریب خورده و بزه دیده گردیده اند .هدف از مطالب عنوان شده در این نوشتار آنست که چراغ ها و شعله های آگاهی را در ذهن مخاطب روشن نماییم تا در برخورد با افراد سودجو از مالباختگی و بزه دیدگی آنها جلوگیری بعمل آید .
1- از مکالمه طولانی مدت و با صدای بلند در مکان های عمومی مانند اتوبوس و مترو و تاکسی که به راحتی اطلاعات کافی برای فریب شما را در اختیار افراد سودجو می گذارد خودداری نمایید .
2- وقتی افراد غریبه ای که در فضای مجازی با آنها آشنا شده اید از شما در یک مکان خصوصی یا در ساعات غیر عادی شبانه روز دعوت بعمل می آورند از پاسخ مثبت به دعوت آنها خودداری نموده و برای یک لحظه چراغی در ذهن خود روشن کنید و سعی کنید زوایای پنهان این دعوت را که شاید به دلیل اشتیاق و کنجکاوی و شیفتگی به آنها توجه ننموده اید ببینید .از خود بپرسید واقعا چه چیزی از هویت واقعی این فرد می دانید ؟چرا اولین ملاقات شما نباید در یک مکان عمومی صورت بگیرد ؟ آیا غیر از عکس و متن با جنبه واقعی تری از هویت و شخصیت او روبرو شده اید ؟
3- همواره به خاطر داشته باشید، اگر چارچوبهایی را که جامعه و عرف و اخلاق برای روابط اجتماعی تعریف نموده مد نظر داشته باشید هرگز دچار آسیب نمی گردید : رابطه فروشنده و خریدار ،راننده و مسافر،همکار و .... تعریف شده است و آسیبها زمانی به سمت ما روانه می شوند که ما این مرزبندی را زیر پا گذاشته و با همه مثل هم رفتار کنیم و مثلا چه دلیلی دارد که در همان چند دقیقه حضور در تاکسی درست مثل اینکه راننده دوست و آشنای چندساله ماست با او وارد گفتگو و درد دل شویم ؟
4- اعتماد لازمه ارتباطات اجتماعی است اما اعتمادی که از تجربه و شناخت برخیزد نه از خوش بینی افراطی !
5- در ذهن خود برای اعتماد به افراد قالب خاصی داشته باشیم و در مواجهه با افراد در مکان های عمومی مانند پارک و خیابان و وسائط نقلیه عمومی و فضای مجازی و محیط کار و ....
ویژگی های ظاهری ،نحوه مکالمه ،نحوه ایجاد صمیمیت شتابزده و موارد مورد ادعای آنان را در قالب معیارها و شاخص های ذهنی خود ببریم تا به راحتی متوجه فریبکاری آنان گردیم .
6- نسبت به آشنایی های ایجاد شده در سایتهای همسریابی با احتیاط زیاد برخورد کنید و در صورتی که فرد مورد نظر به هر دلیلی از شما طلب وجه نقد کرد یا مطالبی را عنوان نمود که غیر مستقیم شما را برای کمک ،سرمایه گذاری مالی یا خریدی سودآور به وسوسه انداخت با دیده شک و تردید به این وعده ها نگاه کرده و ارتباط خود را با وی قطع کنید .
در پایان باید اشاره کنم ، لازمه فراموش شده مراودات اجتماعی امروزی "احتیاط " است که اگر همواره مد نظر شهروندان قرار گیرد بسیاری از جرائم به وقوع نمی پیوندد و ضمن حفظ امنیت و آرامش شهروندان پلیس مجالی می یابد تا به پرونده های بیشتر و مهم تر رسیدگی نماید .
شاید طعم تلخ پرونده هایی که در سطرهای نخست به آنها اشاره شد تا همیشه در ذهن مالباختگان و فریب خوردگان باقی بماند، اما امید است که بازگویی و بازنشر موضوعات مطروحه مانعی باشد از وقوع مجدد شان برای سایر شهروندان !
پس با مطالعه و بازنشر این مطالب یاریگر پلیس آگاهی در پیشگیری از وقوع جرائم و آسیبها در جامعه باشید .برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر