پرونده همچنان باز پسماندهای عفونی در اراک
رکنا: وضعیت مدیریت پسماندهای عفونی شهر اراک همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد و شهرداری نیز تمایلی به ادامه همکاری با پزشکان جهت جمعآوری ندارد.
به گزارش رکنا، درست سه ماه پیش بود که گزارشی از وضعیت اسفبار پسماندهای عفونی مطبها و کلینیکهای درمانی در اراک منتشر کردیم که گویای نبود ساماندهی مناسب و جمعآوری اصولی این پسماندهای خطرناک بود.
این وضعیت نشان از آن داشت که انواع سرنگ، لولههای آزمایشگاهی پر از خون، کیسههای سرم و خون، سرسوزن و ... در قالب کیسههای معمولی به داخل سطلهای زباله خانگی ریخته یا کنار سطلها و کف خیابان رها میشد که از نظر بهداشتی مخاطرات بسیاری به همراه دارد و انتشار این گزارش که با عنوان "استخوان پسماندهای عفونی لای گوشت اراک" بر روی خروجی این خبرگزاری کار شد باعث شد که حساسسازی جدی درخصوص جمعآوری اصولی و دفن این زباله ها انجام گیرد.
طبق قانون، شهرداریها هیچ وظیفه قانونی در جمعآوری، امحا و دفن این زبالهها ندارند و تولیدکننده این پسماندها باید خود وضعیت را مدیریت کند یا کار را به بخش خصوصی بسپارد و شهرداری تنها در صورت تبدیل شدن این پسماندها به پسماند عادی وظیفه دارد آنها را همچون دیگر پسماندهای عادی مدیریت کند، اما به دلیل اینکه تاکنون بخش خصوصی به این بحث ورود نکرده است یا روند کار این شرکت ها مورد تایید مرکز بهداشت و محیط زیست قرار نگرفته کار به گردن شهرداری گذاشته شده است.
وضعیت جمعآوری پسماندهای عفونی مطبها و کلینیکهای سطح شهر اراک به قدری نگرانکننده بود که پس از انتشار گزارش یاد شده وزارت بهداشت خواستار رسیدگی مرکز بهداشت به موضوع شد و حتی نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در 21 آذرماه مجددا خواستار رسیدگی به وضعیت شد.
بلاتکلیفی پس از سه ماه
امروز درست 3 ماه از نشر این گزارش میگذرد، حداقل اتفاق رخ داده این است که این زباله ها در کنار خیابان ها و سطلهای زباله خانگی دیده نمی شوند و آن وضعیت اسفبار بهبود یافته و به بیانی "عفونت را کف خیابان نمیبینیم" اما ماجرا ابعاد تازه تری به خود گرفته است.
سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک بارها متذکر شدهاند که تمایلی به جمعآوری این نوع پسماندها ندارد و حتی تلویحا اعلام شده است که برای سال 98 جمعآوری این زباله ها را انجام نخواهد داد و این موضوع اتفاق جدید را در پس خود خواهد داشت.
جمعآوری نمیکنیم/نیازی به اعلام رسمی و مجدد قانون نیست
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در گفتوگو با ایسنا گفت: سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک نیاز ندارد که رسما و مکتوب اعلام کند که در سال 97 عهدهدار جمعآوری پسماند عفونی مطبها و کلینیک نمیشود چرا نیازی نیست قانون مجددا به صورت رسمی و مکتوب اعلام شود.
حمیدرضا قناتی با تاکید بر اینکه سازمان طبق صحبتهای قبل همچنان مصر است که در سال آینده نسبت به جمعآوری پسماندهای عفونی اقدام نکند، گفت: قانون یک بار در مجلس مصوب و برای اجرا ابلاغ میشود و شهرداری اراک و سازمان مدیریت پسماند نیز تابع قانون است، جهل به قانون نافی موضوعات و مسائل نیست، اگر نسبت به قانون یا موضوعی آگاهی وجود ندارد باید قانون مطالعه شود و نیاز نیست که مستمرا به صورت رسمی و مکتوب یادآوری شود.
شهرداری وظیفه ندارد/به دلیل مصلحت مردم ورود کردیم
وی با بیان اینکه سازمان تابع قانون است، تصریح کرد: طبق قانون، مدیریت پسماندهای عفونی بر عهده تولیدکننده است و شهرداری در این خصوص وظیفه ندارد پس ما طبق قانون نسبت به جمعآوری این نوع پسماند در سال 98 اقدام نخواهیم کرد، تا امروز هم که در این کار مشارکت داشتهایم به دلیل مصلحت مردم و کشور بوده است.
قناتی بیان کرد: گاهی با توجه به شرایط و مصلحت مردم و برای جلوگیری از بروز بیماری، اپیدمی و خسارت ممکن است که امری را عهده دار شویم و در این موارد مجبور هستیم که با وجود قانون مصلحت را مدنظر قرار دهیم.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در پاسخ به این سوال که ممکن است در سال آینده نیز مجددا مجبور به جمعآوری به دلیل مصلحت مردم شوید یا خیر؟ اظهار کرد: سازمان به دنبال آن است که شرکتهای خصوصی وارد موضوع شوند و قطعا با حضور این شرکتها شهرداری به موضوع ورود نخواهد کرد و در این راستا حدود 3 تا 4 شرکت را به متولی امر (سازمان نظام پزشکی استان مرکزی) معرفی کردهایم تا تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
شهرداری موضوع را اعلام یا ابلاغ نکرده است
رییس سازمان نظام پزشکی استان مرکزی با بیان اینکه تاکنون ابلاغی مبنی بر اینکه شهرداری برای سال آینده جمعآوری پسماند را دنبال خواهد کرد یا خیر به سازمان صورت نگرفته است، افزود: طبق قانون تولیدکننده پسماند باید نسبت به جمعآوری و مدیریت آن اقدام کند، اما آیا 2 هزار نفر پزشک میتوانند هر کدام شخصا نسبت به جمعآوری، امحا و دفن اقدام کنند؟
دکتر حسن طاهراحمدی تصریح کرد: هیچ کجای ایران و حتی دنیا هم این چنین نیست که یک پزشک 2 کیلوگرم پسماند عفونی را شخصا دفن کند، به هرحال یا شرکت های خصوصی یا شهرداری عهدهدار این امر میشوند و در حال حاضر نیز در کل ایران شهرداری کار را انجام میدهد.
برخی شرکتهای معرفی شده توانمندی ندارند
وی با طرح این سوال که اگر شرکت خصوصی در اراک نبود تکلیف پزشکان با این پسماندها چیست؟ افزود: تعدادی شرکت به نظام پزشکی معرفی شده اند، اما برخی از این شرکتها توانمندی جمعآوری و مدیریت درست این پسماندها را ندارند. معرفی صرف شرکت ها که اهمیتی ندارد، آنها باید توانمندی لازم را داشته باشند و امید است شرکتهای قابلی باشند که پزشکان برای جمعآوری پسماندهای عفونی اقدام به عقد قرارداد با آنها کنند.
طاهراحمدی تاکید کرد: سازمان نظام پزشکی تنها وظیفه اطلاعرسانی دارد، جمع آوری کننده این پسماندها مانند شهرداری و شرکتهای خصوصی را معرفی میکند و تنها روند هدایتکنندگی را دنبال میکند.
رییس سازمان نظام پزشکی استان مرکزی با بیان اینکه در حال حاضر در کل کشور شهرداری ها در این راستا مشارکت و همکاری دارند، افزود: سوال من این است که اگر در شهری شرکتی برای جمعآوری این پسماندها نبود یا شرکتهای موجود توانمندی و قابلیت لازم را نداشتند، چه کسی باید این کار را انجام دهد؟ باید به تفاهم برسیم و کمک کنیم که این مشکل حل شود.
قانون و مصلحت مردم دو موضوع متفاوتند؟
به گزارش ایسنا، در صحبتهای سرپرست سازمان مدیریت پسماند اراک و همچنین رییس سازمان نظام پزشکی استان مرکزی موارد مبهم بسیاری وجود داشت که هر کدام با وجود تاکیدات خبرنگار شفافسازی نکردند.
قناتی معتقد است که نیاز به اعلام رسمی و ابلاغ به نظام پزشکی جهت عدم جمعآوری پسماندهای عفونی در سال 98 نیست، از طرفی طاهراحمدی معتقد است که باید شهرداری اعلام و ابلاغ کند که این پسماندها را در سال 98 جمعآوری نمیکند و همین نظرات متفاوت و مبهم قطعا باعث بروز مشکلاتی در سال آینده خواهند شد.
سازمان مدیریت پسماند خود را تابع قانون میداند، اما می گوید که ورودش به این مورد خاص به جهت رعایت مصالح کشور و مردم بوده است، این سازمان طی این سالها جمعآوری پسماندهای عفونی مطبها و کلینیک ها را متقبل شده است، اما چندی است که می گوید تمایلی به جمعآوری ندارد و سرپرست آن این موضوع را بارها به صورت تلویحی و شفاهی اعلام کرده است، هرچند گفته می شود که باید کتبا و رسما این موضوع را به مراجع و متولیان اصلی اعلام کند.
در شرایط موجود، به نظر می رسد که سال آینده نیز جمعآوری این زباله ها با زور، اجبار، دستور یا هر روش دیگری به شهرداری سپرده شود و این کلاف سردرگم همچنان در هم پیچیده باقی بماند.
نکته حائز اهمیت و قابل تامل این است که چرا شهرهایی مانند قزوین، ارومیه، مشهد، خرم آباد و ... میتوانند جمعآوری پسماندهای عفونی مطبها و کلینیکهای خود را به شکل اصولی و توسط بخش خصوصی مدیریت کنند، اما این موضوع در اراک پس از سالها همچنان بلاتکلیف باقی مانده است؟!
در گزارش "استخوان پسماندهای عفونی لای گوشت اراک" سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک گفته بود که شرکت هایی در این خصوص اعلام همکاری کردهاند، اما قیمت تمام شده کار توسط آنها بسیار بالاتر از کاری است که شهرداری انجام میدهد و پزشکان زیر بار تقبل این هزینه نمیروند و ظاهرا همچنان پزشکان با وضعیت درآمدی مطلوبی که دارند تمایلی به هزینه کرد چند صد هزار تومانی برای مدیریت پسماند عفونی خود ندارند و همواره توپ به زمین شهرداری انداخته شده و دیواری کوتاهتر از این مجموعه پیدا نشده است، هر چند که این نقد به شهرداری وارد است که اگر تمایلی بر مشارکت ندارد باید این امر را رسما اعلام کند و اگر توان انجام این کار را به صورت اصولی و درست و قانونی ندارد زیر بار زور و اجبار نرود.
البته در مجموع آنچه همچنان نگران کننده هست و نگران کننده مانده بی خطر نشدن پسماندهای پزشکی مطب ها و کلینیک هاست که در کشاکش قبول یا عدم قبول مسئولیت جمع آوری و دفن، همچنان گم است و عفونت اگر از کف خیابان جمع شده، همچنان در محل دفن پسماند جولان می دهد!برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر