مدیرکل پیشبینی سازمان هواشناسی کشور: هفته پر بارشی را پیش رو داریم؛ حتی سیستان و بلوچستان نیز منتظر بارشهای مناسب باشد
استانهای درگیر خشکسالی امسال رکورد بارش زدند
رکنا: هر وقت صحبت از بارش زیاد و آسمان همیشه ابری میشود همه ما به یاد استانهای شمال کشورمان از جمله مازندران و گیلان میافتیم، اما واقعیت این است که این استانها در سال زراعی جاری تاکنون رکورددار بارش نبودهاند.
بررسی میزان بارشهای اعلام شده از سوی مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران نشان میدهد، در سال زراعی جاری (از اول مهر تا دهم بهمن ماه) بیشترین میزان بارش در استان ایلام با 572.5 میلیمتر به ثبت رسیده و پس از آن استان لرستان با 508.4 میلیمتر دیده میشود. این در حالی است که در مدت مشابه سال زراعی گذشته در استان ایلام تنها 92.4 میلیمتر بارش داشتهایم که نشان میدهد، میزان بارش در استان ایلام با رشد 519.8 درصدی مواجه بوده است. در لرستان نیز که در زمره استانهای تولیدکننده آب به شمار میرود، در سال زراعی گذشته تنها 107.1 میلیمتر بارش داشتیم که لرستان نیز در بارشها نسبت به سال زراعی گذشته 374.5 درصد رشد داشته است. البته میانگین بارش لرستان در این بازه زمانی در بلند مدت 253.4 میلیمتر بوده است. و اما در رتبه سوم پر بارشترین استانها و پس از نام 2 استان غربی نام یک استان ساحلی دریای خزر به چشم میخورد؛ گیلان دراین مدت 501 میلیمتر بارش داشته که این میزان 97 میلیمتر بیشتر از بارش سال گذشتهاش بوده است. چهارمحال و بختیاری و خوزستان همیشه گرم نیز در رتبههای چهارم و پنجم قرار دارند. چهارمحال و بختیاری در این مدت بارش 446.7 میلیمتر را به ثبت رسانده و این در حالی است که این استان در مدت مشابه سال قبل بارشی در حد 61.9 میلیمتر داشته است. اما خوزستان نیز در سال زراعی جاری بارندگی بسیار خوبی را تجربه کرده و البته متأسفانه در چند نوبت وقوع بارشهای سیل آسا علاوه برخسارت به تأسیسات زیر بنایی و کشاورزی، مشکلاتی را نیز برای مردم از جمله روستاییان رقم زده است.
کم بارشترین استانها
اما در پایین جدول اطلاعات بارش استانها نام سیستان و بلو چستان دیده میشود. در این استان که در سال زراعی جاری هنوز آبی از رودخانه هیرمند دریافت نکرده و برای تأمین آب شرب دهها روستای خود با مشکل مواجه است، 4.9 میلیمتر بارش به ثبت رسیده و این در حالی است که میزان بارش این استان در مدت مشابه سال قبل نیز چنگی به دل نمیزده و 3.9 میلیمتر بوده است. متأسفانه بررسی میزان بارش سیستان و بلوچستان و مقایسه آن با بلند مدت نشان دهنده کاهش 92.2 درصدی بارش در این استان تشنه است. آمار اعلام شده از سوی مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور حاکیاست که سیستان و بلوچستان معمولاً در این بازه زمانی بلند حداقل 50.5 میلیمتر بارش داشته و این مسأله مؤید این است که مسئولان سیستان و بلوچستان باید برای تأمین آب شرب استان برنامهریزی بلند مدت داشته باشند و بحث حقابه هیرمند را با جدیت بیشتری دنبال کنند. یزد نیز در زمره دومین استان کم بارش کشور به شمار میرود؛ در این استان در سال زراعی جاری تا دهم بهمن ماه جاری فقط 16.1 میلیمتر بارش باریده، البته این استان در مدت مشابه سال قبل نیز فقط 9.8 میلیمتر بارش داشته است. اما رتبه سوم کم بارشترین استانها در اختیار خراسان جنوبی با 24.8 میلیمتر است. در مدت مشابه سال زراعی گذشته این استان وضعیت به مراتب وخیمی داشته چرا که تنها 3.4 میلیمتر بارش در آن ثبت شده بود.
میزان بارش در کل کشور
در همین حال، در کل کشور در سال زراعی جاری تاکنون 129.7 میلیمتر بارش داشتهایم و این در حالی است که میانگین بارش سالانه در کشور ما حدود 250 میلیمتر است؛ پس تاکنون بارشهای خوبی داشتهایم. اما جالب است بدانید میزان اختلاف بارش کل کشور در این بازه زمانی و در مقایسه با بلند مدت مثبت بوده و 24.3 میلیمتر بیش از آن بوده و در مجموع باید گفت که میزان بارشها در 25 استان نسبت به بلند مدت مثبت واز 4.3میلیمتر تا 333.2 میلیمتر افزایش در نوسان بوده و در 6 استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان ویزد نیز روند بارشها نسبت به بلند مدت کاهشی بوده است. به هر روی آمار مقایسهای میزان بارش استانها نشان میدهد، تاکنون بارشهای مناسبی در همه کشور بویژه استانهایی مانند خوزستان رخ داده و انتظار این است که مسئولان ذیربط در استانهایی که در صدر پر بارشهای امسال قرار داشتهاند بخوبی در کنترل و مهار روان آبها اقدام کرده باشند.
این هفته هم بارشهای خوبی داریم
«احد وظیفه» مدیر کل پیشبینی سازمان هواشناسی در این خصوص به «ایران» میگوید: بررسی میزان بارشها در استانهای مختلف تاکنون نشان دهنده تغییرات اقلیمی است. اینکه میبینیم فرضاً در خوزستان تاکنون حدود 370 میلیمتر بارش باریده اتفاقی بیسابقهای نیست، اما خوشحالکننده است. به گفته وی درخوزستان، سال 84 معادل 2 هزارو 15 میلیمتر بارش رخ داده که رقم بسیار بالایی است و این اتفاق هر چند سال یکبار در خوزستان رخ میدهد. پیشبینیهای هواشناسی حاکیاست که بارشهای زمستانی امسال و تا اردیبهشت سال آینده در حد نرمال خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه میانگین بارش در کشور ما یک سوم میانگین بارش در جهان است، میافزاید: به همین دلیل نوسان اندک بارش نیز برای ما درصدهای بالای اختلاف را رقم میزند.
وظیفه با اشاره به اینکه درهفته جاری نیز باید منتظر بارشهای خوبی در کل کشور باشیم، این نوید را هم به سیستان و بلوچستانیها میدهد که آنان هم در این هفته بارشهای خوبی را تجربه خواهند کرد.
به گفته وی این سامانه بارشی از امروز (یکشنبه) به کشورمان وارد میشود.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
زهره افشار
ارسال نظر