آب مشهد تا 20 سال آینده قابل شرب نخواهد بود
رکنات: آب زیرزمینی مشهد هر سال در حال افت است و تا 20 سال آینده شوری آب زیرزمینی مشهد به رقم 3000 خواهد رسید و این یعنی آب مشهد دیگر قابل شرب نخواهد بود و برای کشاورزان نیز مشکل ایجاد خواهد کرد.
دکتر کامران داوری در نشست تخصصی "نقش بیوتکنولوژی صنعتی در استفاده از آبهای نامتعارف و تولید محصولات کم آب خواه" که در سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: اکنون ما در خراسان رضوی با کاهش جدی منابع آبی و شور شدن آبهای زیر زمینی روبهرو هستیم و تنها راه درمان این معضل، حفظ تعادل منابع و مصارف آبی است.
وی با بیان اینکه حل مشکل کم آبی و جبران آن به این زودی اتفاق خوبی نخواهد افتاد، افزود: ما نیازمند کاهش 40 درصدی مصارف آبی در خراسان رضوی هستیم.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی بیان کرد: در حال حاضر شاهد مصرف 130 درصدی منابع آبی در استان هستیم در حالی که شورای عالی آب کشور 75 درصد را معیار قرار داده است. این اتفاق به دلیل مدیریت نامناسب شکل گرفته است.
داوری ادامه داد: اگر در نهادها تصمیم گیریها با هم هماهنگ نباشد، شاهد این چنین معضلاتی خواهیم بود. ما باید بخشی از سیستم خود را طوری کنترل کنیم تا آینده را نیز داشته باشد که متاسفانه به این موضوع در کشور ما بسیار کم اهمیت داده میشود.
وی عنوان کرد: بسیاری ازکشورهای دنیا مانند ژاپن برنامههای خود را تا 300 سال آینده پیش بینی کرده اند و تمام اتفاقات اقلیمی را میدانند و برای آن چاره اندیشیدهاند.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: اکنون میدانیم در چندین سال دیگر ایران با 5 درجه کاهش دما رو به رو خواهد شد، ولی ما هیچ استراتژی جدیدی برای این شرایط نسنجیدهایم و هیچ نهادی برای رسیدگی به این مسئله نداریم.
وی بیان کرد: آبیاری تحت فشار میتواند مصرف آب کشاورزی را تا حدودی کاهش دهد، اما مصرف آب مازاد در سطح زیر کشت را بالا ببرد که خود به معنی افزایش آب است .
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب ادامه داد: امیدواریم با وجود این کمبودهای آب در تجارت آب مازاد نداشته باشیم و به مدیریت تقاضا نپردازیم. اکنون منتظر معجرهای در زمینه مدیریت درست هستیم و این معجزه، ورود فناوری در این حوزه است که باید سرعت بیشتری پیدا کند .
داوری گفت: در گرمایش جهانی هوا راه حلی ارائه کردند که اگر در سطح اقیانوسها جلبکها را افزایش دهند میتوانند نور خورشید را تا حدی جذب و از تولید گرما جلوگیری کنند و 50 سال بعد کره زمین تبدیل به یخبندان شود. ما نیازمندیم با توجه به منابع زیستی که در خطر است، تدبر بیشتری داشته باشیم که نیاز به اجرای آن هستیم.
وی افزود: در تولید گیاهان باید به دنبال گیاهانی باشیم که باعث بهرهبری بیشتر خاک، مصرف کمتر آب و درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان شود.
عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی اظهار کرد: ما بینهایت به تصفیه آب مدرن درکشور نیاز داریم زیرا سیستم کنونی ما بیشتر کپی شده و از کشورهای غربی است که منابع آبی بالایی دارند. پساب آبهای ما بسیار شور است که وقتی وارد آب میشود آب را شورتر می کند. چون ما فرایندی برای تصفیه آب نداریم و این در حالی است که در کشورهایی مثل آلمان این سیستم وجود دارد لذا ما باید روش مدرنی برای تصفیه آب خود داشته باشیم.
داوری عنوان کرد: آنچه ما نیاز داریم جهاد است و این جهاد نیاز به تلاش و کوشش بینهایت در این زمینهها است و همچنین نیازمند اقتصاد سالم و شفاف هستیم.
اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر