فوق بحرانی بودن 42 هزار هکتار از کانون های ریزگرد جنوب شرق اهواز
رکنا: مسئول اداره آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی خوزستان 42هزار هکتار از اراضی جنوب شرق اهواز را فوق بحرانی توصیف کرد.
محمدعلی کلی، مسئول اداره آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی خوزستان در حاشیه بازدید از پروژه ملی مهار کانون های گرد و غبار در جنوب شرق اهواز با بیان اینکه 86 هزار هکتار اراضی بحرانی ریزگرد در خوزستان وجود دارد بیان داشت: 42هزار هکتار از این اراضی فوق بحرانی هستند.
وی تصریح کرد: بخشی از مناطقی که امروز به کانون های بحرانی و فوق بحرانی تبدیل شده اند تا سال های پیش به عنوان زمین زراعی مورد استفاده کشاورزان قرار می گرفته است.
کلی با اشاره به اینکه خشکسالی و کمبود آب باعث خشک شدن اراضی و در نهایت کانون های ریزگرد شده است، اذعان داشت: اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان از سال گذشته با کاشت نهال در کانون های ریزگرد جنوب شرق اهواز به دنبال مقابله با بیابان زایی است.
این مقام مسئول با بیان اینکه نهال کاری 3 هزار و 200 هکتار از اراضی کانون ریزگرد توسط سپاه پاسداران صورت گرفته است افزود: 86هزار هکتار از اراضی استان کانون ریزگرد است که 42هزار هکتار آن عرصه فوق بحرانی است.
مسئول اداره آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی خوزستان با اشاره به اینکه در حال حاضر آبیاری نهال ها به صورت دستی صورت می گیرد، اظهار کرد: نهال های کاشته شده در 4 سال نخست به مراقبت بسیاری نیاز دارند که آب مورد نیاز این نهال ها توسط کانال از رودخانه کارون تأمین می شود.
وی درخصوص گونه های کاشته شده بیان داشت: کهور گیاه بومی خوزستان است که در برابر شوری و خشکسالی به شدت مقاوم است.
محمدعلی کلی اذعان داشت: در انتخاب گونه های گیاهی برای مبارزه با ریزگردها کارشناسی های بسیاری صورت گرفته و تلاش شده تا نهال های مقاوم کاشته شود.
وی درخصوص علت عدم انتخاب درختان نار و نخل برای کشت در مناطق فوق بحرانی اظهار کرد: درخت نخل در برابر خشکلی و شوری حساسیت دارد و درخت کُنار نیز دیر رشد است.
کلی با بیان اینکه نظریه ریگ پاشی در سطح کانون های ریزگرد مناسب نیست گفت: ریگ پاشی در سطح 42هزار هکتار از اراضی فوق بحرانی اثرات منفی زیست محیطی و گرمایشی بسیاری دارد ضمن آنکه تهیه این حجم از ریگ ممکن نیست.
مسئول اداره آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی خوزستان با اشاره به اینکه خاک کانون های ریزگرد به شدت در مقابل وزش باد نامقاوم است اذعان داشت: خاک های ماسه ای برخاسته از این منطقه پس از برخورد با موانع در شهر اهواز رسوب می کنند که حوادثی همچون معضلات بهمن ماه 95 را ایجاد می کنند.
این مقام مسئول ورود آب از رودخانه کارون به این منطقه بحرانی و کاشت نهال را از جمله اقدامات علاج بخشی عنوان و بیان کرد: قطعا انتقال آب رودخانه کارون به کانون های ریزگرد مانند هر کار اجرایی دیگر اثرات منفی و مثبت خود را در پی خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه در انتقال آب، حق آبه اراضی پایین دست رودخانه کارون مدنظر قرار گرفته شده، گفت: پیامدهای مثبت این اقدام برخی تأثیرات منفی آن را پوشش خواهد داد.
محمدعلی کلی با بیان اینکه عملیات بیولوژیک انجام شده در این منطقه 5 هزار هکتار است، اظهار داشت: در هر هکتار 250 اصله نهال کاشت شده که عمده آن ها را نهال های اکالیتوس، کهور، شورگز و کونوکارپوس تشکیل می دهند.
وی با بیان این مطلب که امسال نیز کاشت نهال لگجی و خارهای بومی در دستور کار قرار دارد، افزود: در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی تهیه و تولید نهال در چندین روستا به زنان واگذار شده است.
این مقام مسئول در بخشی دیگر به مسأله مالکیت اراضی اشاره و اذعان کرد: برخی از مالکان این اراضی به صورت خودجوش تقاضای مشارکت در کاشت نهال دارند ضمن آنکه کاشت نهال هیچ مغایرتی با زراعت ندارد و در صورت تأمین آب می توان در کنار نهال ها، کشاورزی کرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر