کمبود سهمیه یارانه دارو/ محدودیت حمایت دولت از بیماران خاص

اکبر عبدالهی مدیر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو، درخصوص مشکل تهیه داور برای بیماران صعب العلاج گفت: بسیاری از بیماری‌های صعب العلاج در گذشته منجر به فوت افراد در بدو تولد و یاسال‌های اول زندگی می‌شد این درحالی است که امروز با پیشرفت در تولید دارو، درمان و کنترل بیماری‌ها امکان پذیر شده است.

وی افزود: هزینه‌های بالای تهیه دارو بالاخص اقلام مربوط به بیماری‌های خاص به یک دغدغه برای بسیاری از بیماران تبدیل شده است. درا ین شرایط برخی از مسئولان با مقایسه هزینه‌های دارویی ۱۵ سال گذشته با امروز انگ ولخرجی در نظام سلامت را به وزرات بهداشت می‌زنند در حالی که این قضاوت Judgment درست نبوده و با کمی تأمل در هزینه‌های تهیه دارو درعصر جدید قضاوت‌ها ساقط می‌شود.

مدیر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر Drugs سازمان غذا و دارو تصریح کرد: بیش از ۳۰۰ بیماری نادر در کشور وجود دارد که هزینه دارو‌های هیچ نوع از این بیماری‌ها کمتر از ماهی ۵ میلیون تومان نیست. تهیه دارو‌های خاص و آنزیمی گرانقیمت، برای بیماران به یک مشکل تبدیل شده است.

عبدالهی خاطرنشان کرد: دولت نمی‌توادن از همه بیماران خاص حمایت کند و با نادیده گرفتن سهم دارویی بیمارانی، چون دیابت تمامی هزینه‌های دارویی را به بیماران خاص اختصاص دهد بنابر این نیاز به مشارکت بیمه‌ها و پوشش بیماران خاص احساس می‌شود این درحالی است که بیمه‌ها نسبت به این اقدام تاکنون حمایت خوبی از خود نشان نداده و خط و مشی دستورالعمل‌های تعیین شده، بیمه‌ها را به مسیر دیگری هدایت می‌کند.

وی یادآور شد: حمایت از بیماران خاص در چارچوب فعالیت بیمه‌های مکمل عملی می‌شود و نیاز به مشارکت مراکز عام المنفعه و اختصاص هزینه برای رفع نیاز‌های اصلی واساسی مردم در نظام سلامت، را به امری ضروری تبدیل کرده است.

عبدالهی گفت: بیمه‌ها با تغییر دستورالعمل‌ها و سیاست‌های جاری خود می‌توانند به جای پرداخت هزینه تامین برخی دارو‌های معمولی حمایت‌های مالی خود را به دارو‌های کمیاب و گرانقیمت‌تر اختصاص دهند یعنی هزینه خرید داروهایی، چون آسپرین را صرف حمایت دارویی از بیماران خاص کنند چرا که اینگونه دارو‌ها به را حتی با قیمت پایین‌تردراختیار مردم قرار گرفته و فروش آزاد آن حتی بار مالی خاصی برای قشر ضعیف جامعه ندارد. بر طبق آمار به دست آمده ماهانه یک میلیارد آسپرین در کشور مصرف می‌شود که این حجم بالای تقاضا هزینه زیادی را به بیمه‌ها تقبل می‌کند در صورتی که این دارو می‌تواند حمایت خوبی در تامین داروی بیماری‌های خاص تلقی شود.

وی افزود: اهمیت رضایت عمومی و بی توجهی به بهره وری کارآمد یکی از بزرگترین مشکلات بیمه‌ها است که به یک چالش اساسی برای همکاری سازمان غذا و دارو و بیمه‌های تبدیل شده ونیاز به حمایت از بیماران خاص رابیشتر کرده است.

مدیر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو خاطر نشان کرد: ۵ درصد از یارانه اختصاص یافته به دارو به واکسیناسیون مردم و ۹۵ درصد آن صرف تهیه داروی بیماریهایی، چون ام اس، هموفیلی، تالاسمی و... می‌شود اگر چه تعداد اقلام دارویی این بیماری‌ها زیاد نیست، اما هزینه تهیه این اقلام بسیار بالا است. به عنوان مثال کمتر از ۱۰۰۰ بیمار متابولیک در کشور وجود دارد که برخلاف تعداد کم آن‌ها سالانه ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه صرف دارو‌های این بیماران می‌شود بنابر این با وجود محدودیت درسهمیه یارانه دارویی بیمه‌ها باید از بیماران خاص حمایت کنند و افزایش بهره وری از خدمات خود را در صدر امورقرار دهند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.