شخصی مدرک تحصیلی را برای استخدام در یک شرکت معتبر جعل و از آن سند مجعول در این راستا استفاده میکند، آیا یک مجازات در حق وی اعمال میشود؟
اگر شخصی ابتدا مدرک تحصیلی را جعل و سپس از آن سند قلابی و واهی استفاده کرده و به منظور خود دست یابد، مرتکب دو جرم شده است؛ هم جعل و هم استفاده از سند مجعول. مطابق رای وحدت رویه 1185 مورخ 30/3/1336 و رای وحدت رویه 76/3 مورخ 18/1/1377 استفاده از سند مجعول عملی مستقل از جعل محسوب میشود و نسبت به جاعل نیز بزه جداگانهای است. جرم جعل جرمی مطلق بوده و وجود ضرر بالقوه لازم و کافی است. البته باید توجه داشت که ورود این ضرر به صورت بالقوه یا بالفعل باید ناشی از فریب خوردن و به اشتباه افتادن متضرر باشد. عنصر معنوی جرم جعل عبارت است از سوءنیت عام و سوءنیت خاص، یعنی اولا مرتکب باید علم و عمد به عمل ارتکابی داشته باشد، ثانیا مرتکب قصد ایراد ضرر اعم از مادی یا معنوی داشته
باشد.
جعل بر دو قسم است؛ جعل مادی آن است که در ظاهر و صورت نوشته یا سند یا غیره خدشهای وارد میشود و جعل مفادی یا معنوی آن است که بدون ایراد هیچگونه خدشهای به ظاهر سند یا نوشته یا غیره حقیقت در آنها تحریف میشود و مطابق منتسب به دیگران به گواهی دیگری در آنها منعکس میشود و شخص شاکی در خصوص پرونده جعل باید اصل سند مجعول را جهت انجام کارشناسی تقدیم دادگاه کند.
حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:
ارسال نظر