پسري 10 ساله دارم كه مدام در حال تماشاي تلويزيون است؛ يا كارتون تماشا ميكند يا مشغول بازيهاي رايانهاي است. وقتي به او متذكر ميشوم تا به تكاليف درسياش برسد، داد و فرياد ميزند و مدام انگشتانش را ميمكد. نمیدانم چطور با او رفتار كنم. لطفا راهنماییام کنید.
نظمپذيري يكي از مسائل بسيار شايع و مورد اختلاف بين والدين و فرزندان است كه از سنين كم بايد نظم و انظباط در امور زندگي را ياد گرفته و اجرا كنند. آموزش نظم موضوعي است كه به تلاش، زمان و صبر زيادي نياز دارد. از طرفي بدون ايجاد رابطه بهينه با كودك نميتوان انتظار فرمانبرداري از او را داشت، از اين رو لازم به ذكر است که والدين باید در خصوص ارتباط مناسب با كودك اصولي را رعايت كنند. براي مثال روزي نيم ساعت با او بازي كنيد و انتخاب نوع بازي و شيوه اجراي آن بايد توسط كودك انجام و هدايت شود. يكي ديگر از نكات آموزشي كه در اين ميان والدين بايد به آن توجه خاص داشته باشند، موضوع برخوردهاي والدين با كودك است. پدر و مادر بايد در برخورد و رفتار با فرزندان خود اقتدار داشته باشند، يعني وقتي حرفي در محيط خانواده عنوان ميشود، روي حرف خود بايستند و پافشاري كنند و در رفتار و گفتار خود ثابتقدم باشند. يكي ديگر از نكاتي كه والدين بايد به آن در نظام تربيتي كودكان اهميت دهند، اين است كه رفتارهاي پسنديده و مناسب فرزندان خود را حتما مورد تشويق قرار دهند و نسبت به رفتارهاي نامناسب بياعتنا باشند. به طور مثال وقتي كودك شروع به مكیدن انگشت خود ميكند با توجه به اينكه يك رفتار عادي در كودكان است، والدين نبايد حساسيت از خود نشان دهند، زيرا حساسيت بيش از حد والدين تشديد ميشود و وقتي نسبت به اين رفتار واكنش نشان ميدهند، كودك لجبازي ميكند، از اين رو بايد نسبت به برخي رفتارهاي كودكان بويژه مكیدن انگشت بياعتنايي نشان داد. بهتر است در خانواده قوانيني را وضع كنيد؛ براي مثال كودكان در طول روز در مجموع نبايد بيش از سه ساعت تلويزيون تماشا كنند يا مشغول بازيهاي كامپيوتري شوند، از طرف ديگر نوع فيلم، كارتون و بازي كامپيوتري باید متناسب با سن كودك باشد و محتواي آنها از هرگونه خشونت و پرخاشگري دور باشد. اغلب كودكان فراموشكار هستند و بايد قوانين نظام تربيتي و خانوادگي بارها و بارها برايشان تكرار شود و اين تكرار بايد با خونسردي و لحن آرام، اما جدي همراه باشد. والدين در اين شرايط نبايد به رفتارهايي مانند داد زدن و فرياد كشيدن روي بياورند.
يكي از نكات ديگر براي اجراي قوانين تشويق اين است كه به كودك بگويند اگر تا ساعت مقرر شده تكاليف خود را انجام دهند، در جدولي كه از قبل با كمك والدين تهيه شده است، در آن ستارهاي را بچسبانيد و در ازاي هر چند ستاره جايزهاي براي كودك در نظر بگيريد. جايزهها به صورت وجه نقدي يا پرداخت هزينه نباشد، بلكه ميتوان جايزههايي مثل بردن كودك به پارك يا خريد برچسبهاي كوچك در نظر گرفته شود، بنابراين چنانچه اين اصول تربيتي موثر واقع نشد، تماشاي تلويزيون و بازيهاي كامپيوتري را مشروط به انجام تكاليف كنيد، به اين شكل كه اگر كودك تكاليف خود را تا ساعت معين شده تمام كرد، به عنوان جايزه تماشاي تلويزيون را در نظر بگيريد، در غير اين صورت كودك بايد در آن روز از تماشاي برنامه دلخواه محروم شود تا قوانين و نظم را ياد بگيرد.
حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:
ارسال نظر