نادیده گرفتن اخلاق حرفهای در رسانه ملی
رکنا: انتشار فیلم دستگیری محمدعلی نجفی، شهردار اسبق تهران در رسانه ملی بازتابهای گستردهای در میان افکار عمومی داشت، در این میان برخی کارشناسان و حقوقدانان معتقدند که اگرچه رسانه ملی با هدف اطلاعرسانی و شفافسازی، اقدام به پخش سریع و لحظه به لحظه این حادثه داشته، اما به تصویر کشیدن آشکار اسلحه توسط خبرنگار صدا و سیما بدون آنکه ضوابط قانونی رعایت شده یا اقدامات پلیسی در جریان پرونده صورت گرفته باشد، به ابهاماتی درباره اهداف و ابعاد این نوع پوشش خبری منجر شده است. از طرفی از استادان حوزه رسانه و ارتباطات پرسیدیم که نحوه پرداختن رسانهها و مطبوعات به حادثه جنجالی قتل همسر دوم فردی مشهور و دارای سابقه سیاسی، چگونه باید باشد؟ آنها در پاسخ اظهار داشتند که این نوع حوادث در جامعه بارها اتفاق میافتد، اما بهرهبرداریهای جناحی و سیاسی از این حوادث موجب بهم ریختگی سلامت روانی جامعه و بیاعتمادی افکار عمومی به رسانهها میشود.
«مهدی فرقانی»، رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه در این باره میگوید: چارچوبهای اخلاقی و حرفهای خاصی برای رسانهها در زمان چنین حوادثی وجود دارد و بر همین اساس، لازم است آنها در زمان پخش اخباری که حاوی بدآموزی و خشونت است بسیار محتاطانه عمل کنند.
وی ادامه میدهد: این چارچوبها تنها مربوط به کشور ما نیست و تمام کشورهای دنیا ملزم به رعایت آن هستند. همچنین بر اساس قانون مطبوعات و مجازات عمومی رسانه قبل از اثبات جرم و صدور حکم محکومیت مجاز به پخش تصویر و اطلاعات مجرم نیست.
این استاد رسانه از انتشار تصویر آلت قتل در صدا و سیما هم بشدت انتقاد میکند و میگوید: آلت قتل باید توسط پلیس ضبط میشد. این درحالی است که شاهد به دست گرفتن اسلحه توسط خبرنگار رسانه ملی بودیم؛ اتفاقی که در طول سالهای اخیر چه در رسانههای داخلی و خارجی بیسابقه است.
وی تأکید میکند: بر اساس قانون، آلت قتل باید همانطور که از مظنون ضبط شده در اختیار پلیس قرار بگیرد، نه اینکه در روز اول اسلحه را به خبرنگار بدهند و از او فیلم بگیرند. اگر این اتفاق در هر رسانهای جز صدا و سیما هم اتفاق میافتاد از نظر حقوقی و رسانهای مطلوب نبود. رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه با تأکید بر اینکه رسانه ملی باید شیوه نامه خاصی برای انتشار اخبار خود داشته باشد، میگوید: رسانه نباید در زمان پخش اخبار خود نسبت به او زاویه سیاسی داشته باشد. به صورتی که اگر با او مشکل داشت تصویرش را پخش کند و اگر زاویهدار نبود به راحتی از او گذشت کند.
فرقانی ادامه میدهد: این شیوهنامه به معنای مشروعیت یک رسانه تلقی میشود و به نظر من هیچ کدام از اصول اخلاقی لازم در صدا و سیما در مورد این حادثه رعایت نشد. مطمئناً همکاران صدا و سیما هم برای این کار دلایل خاصی دارند اما اگر بخواهیم به این نکته توجه کنیم که فرد خودش به جرم خود اعتراف کرده هم باز طبق قانون قبل از صدور حکم مجاز به پخش تصویر او نیستیم. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر