رضاخواه : به دلیل سیاست‌گذاری نامشخص رقابت با خارجی‌ها ممکن نیست

به گزارش رکنا ، در آینده نزدیک فناوری اطلاعات عامل اصلی تعاملات بین‌المللی و اقتصادی خواهد شد و زیرساخت‌های همه امور کشور باید در چهارچوب فناوری اطلاعات تعریف شود. این موضوع در دستور کار نمایندگان مجلس یازدهم قرار گرفت و در صحن علنی نیز مطرح شد. گرچه از نظر خیلی از نماینده‌ها این موضوع یک ضرورت است، اما با تشکیل طرح کمیسیون ویژه فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال در مجلس شورای اسلامی مخالفت شد. این موضوع منجر به گفتگوی خبرنگار فراتیتر با مجتبی رضاخواه نماینده پیشنهادکننده تشکیل این کمیسیون و عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس شورای اسلامی شد که در ادامه این گفتگو را می‌خوانید.

 چرا طرح کمیسیون ویژه فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال اقبال خوبی بین نماینده‌ها نداشت؟

رضاخواه: طرح کمیسیون ویژه‌فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال از سوی هیئت‌رئیسه بسیار بد موقع در صحن علنی مطرح شد و معمولاً در این ساعت‌ها رأی‌گیری انجام نمی‌شود. علیرغم پیش‌بینی‌ها برای رأی نیاوردن کمیسیون مذکور، شاهد بودیم که این طرح در صحن علنی مطرح شد. بهتر بود که رأی‌گیری به جلسه بعد منتقل می‌شد.

 آیا امکان طرح این موضوع بعد از انجام تغییرات وجود دارد؟

رضاخواه: در ضرورت این موضوع شکی نیست و احتمالاً این موضوع دوباره مطرح خواهد شد و این‌گونه نیست که کاملاً رد شده باشد. در عین حال پیگیری زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و ایجاد سامانه‌ها نیز در دستور کار بوده و بخشی از آن در کمیسیون برنامه‌وبودجه و بخشی از آن در کمیسیون صنایع پیگیری می‌شود. با توجه به عدم تصویب طرح این کمیسیون می‌توانیم، دیگر کمیسیون‌ها را درگیر کار کنیم.

 چه اقداماتی برای حل مشکلات هسته معاملات بورس، زیرساخت‌های مسکن، سامانه دارویی کشور و خیلی از معضلات زیرساختی کشور شده است؟

رضاخواه: در بخش‌های مختلف کشور ضعف زیرساختی وجود دارد و مهم این است که فضایی برای پیگیری این موضوعات باشد. نیت ما این بود که کمیسیون ویژه‌فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال پیگیر موضوع باشد، اما در حال حاضر باید تصمیم‌گیری شود چه کمیسیونی پیگیر نظارت بر این مشکلات باشد. تا به حال در داخل مجلس شورای اسلامی هیچ کمیسیون مشخصی بر این‌گونه مسائل نظارت نداشته است. دغدغه زیادی در این باره وجود دارد و در خصوص سازوکار این موضوع باید تصمیم‌گیری شود.

در فضای مجازی این شائبه مطرح شده است که هدف از تشکیل کمیسیون ویژه‌فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال فیلترینگ بیشتر فضای مجازی است. نظر شما در این خصوص چیست؟

رضاخواه: به هیچ وجه این کمیسیون در حوزه فیلترینگ و مسائل مشابه آن قصد ورود ندارد و نگاه فیلتر کردن در حال حاضر مطرح نیست. باید شرایطی فراهم شود که مشکلات زیرساختی حل شود و ورود به این عرصه امکان‌پذیر باشد. بخش خصوصی در حال حاضر در حوزه پیام‌رسان‌ها به خوبی فعال نیست؛ به این دلیل که هیچ مزیت اقتصادی برایشان وجود ندارد. مجلس باید به حوزه سیاست‌گذاری ورود کند تا فعالیت‌های اقتصادی رونق بگیرد. در حوزه نظارت نیز مدنظر ما بود که این کمیسیون به مشکلات زیرساختی اصلی که شما اشاره کردید، ورود پیدا کند. در تدوین قانون حفاظت از حریم شخصی و اطلاعات خصوصی هم قرار بود کمیسیون ورود داشته باشد. در حوزه جمع‌آوری و به اشتراک‌گذاری اطلاعات توسط نهاد‌های حاکمیتی نیز باید ورود صورت گیرد. در شرایط فعلی کشور فیلترینگ معنا ندارد. کسانی که با ایجاد این کمیسیون منافع خاصی را از دست می‌دهند، ممکن است اتهاماتی را در خصوص فیلترینگ داشته باشند. تا به این لحظه هیچ اظهارنظری در خصوص فیلترینگ نداشته‌ایم.

 چگونه مانع تأثیرگذاری اظهارات لحظه‌ای مسئولان بر اقتصاد و فضای مجازی شویم؟

رضاخواه: حوزه اجرا با حوزه سیاست‌گذاری متفاوت است و مطمئناً باید مانع تصمیم‌های لحظه‌ای شویم تا شاهد اثرات وحشتناک نباشیم. به طور نمونه تصمیم‌گیری در خصوص قیمت‌گذاری گوشی‌های همراه و یا قوانین لحظه‌ای در بورس اقدامات اشتباهی بود که دولت این تصمیمات را اصلاح کرد. اگر کمیسیون ویژه‌فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال راه افتاده بود، امکان نظارت کامل نمایندگان مجلس وجود داشت.

بحث بومی‌سازی در حوزه فناوری اطلاعات چه اندازه مطرح است و در چه حوزه‌هایی از تکنولوژی‌های خارجی استفاده خواهیم کرد؟

رضاخواه: قطعاً از تکنولوژی روز دنیا استفاده می‌کنیم، اما در موضوعاتی نیازمند بومی‌سازی نیز هستیم. در برخی حوزه‌ها مثل ساخت سرور‌ها شاهدیم که شرکت‌های دانش‌بنیان ورود کرده‌اند، اما به دلیل نبود سیاست‌گذاری مشخص، امکان رقابت با خارجی‌ها وجود ندارد. کمیسیون ویژه‌فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال قصد ورود به این موضوعات را نیز داشت. حوزه IT خیلی از نیاز‌های کشور را با شرایط منطقی و سیاست‌های بلندمدت برطرف خواهد کرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.