لاریجانی :آمریکا دنبال شکاف بین حاکمیت و مردم است/ محور گام دوم جوانان هستند

به گزارش رکنا، به نقل از همایش بین‌المللی گام دوم انقلاب، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش بین‌المللی گام دوم انقلاب، الگوی نظام انقلابی تمدن‌ساز که صبح امروز (چهارشنبه) در مرکز همایش‌های صدا و سیما برگزار شد اظهار داشت: بیانیه گام جز اسناد استثنایی کشور و بسیار مهم از چند جهت است. اولاً پس از دوره چهل ساله انقلاب این بیانیه تنظیم شده است و چهل سالگی معمولاً سال پختگی هم برای فرد و هم برای جامعه است و تجربیات بسیار غنی پشت این مساله وجود دارد. این نکته بسیار مهم است که از تجربیات حاصل شده در این چهل سال در این منظومه آماده است.

وی ادامه داد: این بیانیه توسط شخصی تنظیم شده است که خودش یکی از استوانه‌های انقلاب اسلامی چه قبل از پیروزی و چه بعد از پیروزی انقلاب است. قبل از پیروزی انقلاب یک شخصیت مبارز و تأثیرگذار در انقلاب بوده‌اند و بعد از انقلاب در همه جریان‌های انقلابی کشور حضور داشتند و مدت مدیدی مسؤولیت اجرایی کشور را داشتند بنابراین تسلط بر همه زوایا کشور را دارند. به خصوص سه دهه رهبری کشور در جمهوری اسلامی تسلط ایشان را در همه ابعاد مختلف کشور حاصل کرده است. لذت نتیجه این همه تلاش قبل از انقلاب و بعد از انقلاب عصاره آن در این بیانیه آمده است که خیلی اهمیت دارد.

رئیس مجلس گفت: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی جهت گیری کلان‌ترین مسائل کشور را مدنظر قرار داده است. این بیانیه شمول به همه جوانب دارد یعنی هم حکمرانان مورد توجه است و هم همه مردم. در واقع یک مسئولیت همه جانبه در آن دیده شده است و در بخش‌های مختلف هم نکاتی که گفته شده خیلی همه جانبه و دقیق و کاربردی است.

وی گفت: زمانی که این بیانیه را مطالعه می‌کنید واقعاً خیرخواهانه است. به نظر من منظومه حکمت انقلاب اسلامی در این بیانیه تنظیم شده است. اگر کسی با دقت همه ابعاد آن را مطالعه کند و دستی در انقلاب داشته باشد این حس را می‌یابد که منظومه حکمت انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم تدوین شده است و کار را برای حکمرانان و مردم سهل کرده است.

لاریجانی افزود: نکته بعدی این است که خطاب بیانیه هم حاکمیت و هم مردم است اما محور آن جوانان است. در جلساتی که با رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد گام دوم صحبت کردم می‌دانم ایشان نقطه ثقل این بیانیه را جوانان می‌دانند، بنابراین هر کاوشی بخواهیم انجام دهیم بدانیم آن کسی که نگارنده این حکمت است توجه اصلی آن به تحولی است که باید جوانان در کشور ایجاد کنند و زمینه آن باید برای جوانان فراهم شود.

وی گفت: جوانان انگیزه کافی برای حضور در حوزه‌های مدنی و حکمرانی دارند.

لاریجانی ادامه داد: در حال حاضر در حوزه مدنی بهترین نیرویی که می‌تواند نقش آفرینی کند، جوانان هستند. در انقلاب اسلامی نیز نقش آفرین‌ها جوانان بودند. محور اجرای بیانیه گام دوم که یک نفَس جدیدی برای انقلاب است باید جوانان باشند، زیرا انگیزه کافی برای تحول را دارند.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از پیروزی انقلاب که نظام جمهوری اسلامی شکل گرفت نقش اصلی در ساماندهی حکومت را جوانان داشتند، جوانان شجاعانه وارد صحنه شدند. تمرکز اصلی مقام معظم رهبری برای تحقق بیانیه گام دوم بر روی جوانان است.

وی افزود: باید توجه کرد که چگونه می‌توان جوانان را آماده کرد که هم در صحنه مدنی نقش آفرینی داشته باشند و هم در صحنه حکمرانی، که این امر نیاز به مطالعه دارد.

لاریجانی تاکید کرد: گمشده اصلی این نظام‌نامه حکمت را باید فهم کرد تا به توان طراحی داشت، مقام معظم رهبری توصیه پایه‌ای دارند، ایشان می‌فرمایند «یأس و ناامیدی را از خود و دیگران دور کنید» این موضوع از موضوعات مهم است. اگر هر تحولی بخواهد در کشور رخ بدهد در یک فضای امیدوارکننده امکان‌پذیر است. در فضای یأس آلود حرکتی ایجاد نمی‌شود و ایستایی ایجاد می‌شود.

وی ادامه داد: در انقلاب اسلامی امید به تحول، تحول را رقم زد و اگر امید نبود، تحولی اتفاق نمی‌افتاد. بعضی از جریان‌های انقلابی در آن زمان امیدکُش بودند. امام این روحیه امیدواری را ایجاد کردند. برای ایجاد تحول بنیادین این نکته کلیدی است.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اگر به صحنه اجتماع و صحنه بین‌الملل نگاه کنید ملاحظه می‌کنید آنچه که آمریکایی‌ها روی آن تمرکز کردند ایجاد یأس در میان مردم و ایجاد شکاف بین حاکمیت و مردم است که بگویند اوضاع خراب است، نمی‌توان به نتیجه رسید و راه‌ها غلط بوده است، این شیوه و شگردی است که امروز دنبال می‌کنند.

لاریجانی تصریح کرد: فضای کشور باید فضای حرکت به سمت اهداف متعالی باشد، امید به تحول وجود داشته باشد، رسانه‌ها در این زمینه می‌توانند نقش به سزایی داشته باشند.

وی با تأکید بر ضرورت دفاع ابدی از نظریه نظام انقلابی، افزود: این مسئله بسیار مهم است و اگر به خاطر داشته باشید از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی عده‌ای می‌گفتند که انقلاب پیروز شد و نظام جمهوری اسلامی شکل گرفت و وقت آن رسیده است که به دنبال تشکیل ساختار نظام برویم و لزومی ندارد که انقلابی حرکت کنیم چراکه انقلابی بودن و انقلابی حرکت کردن برای زمانی بود که هنوز انقلاب پیروز نشده بود.

لاریجانی تصریح کرد: این افراد بر این باور بودند که در این شرایط باید نظام را ساماندهی کنیم و در داخل نظام باید حیات سیاسی داشته باشیم. این حرف‌ها گاهی از زبان سیاسیون هم شنیده می‌شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به یکی از فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید از نظام انقلابی دفاع ابدی کرد، دارای دو گزاره بسیار مهم است، اظهار داشت: اول آنکه انقلاب اسلامی یک حرکت زنده و تکاملی است و باید بدانید که انقلاب اسلامی، امتداد زمانی دارد.

وی ادامه داد: مسئله مهم دیگر این است که نظام جمهوری اسلامی همیشه محتاج یک حرکت انقلابی است و باید این دو گزاره مهم برای ما حلاجی شود.

لاریجانی در تبیین علت آنکه انقلاب اسلامی باید ادامه پیدا کند، اظهار داشت: باید به این سوال به درستی پاسخ داده شود. درست است که نظام جمهوری اسلامی متولد انقلاب اسلامی اما ساختار نظام هم باید مورد توجه قرار گیرد. نظام متشکل از مقام معظم رهبری، قوای سه گانه و تشکیلات نظامی و امنیتی است که انقلاب اسلامی به این نظام جمهوری اسلامی محتوا می‌دهد و اگر تأکید مقام معظم رهبری بر این است که انقلاب اسلامی تداوم و حیات داشته باشد و نظام جمهوری اسلامی همیشه محتاج انقلاب است، به این دلیل است که فرم و محتوا باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرند به همین دلیل باید انقلاب زنده بماند.

رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: مرحوم شهید مطهری زمانی که درباره نهضت اسلامی صحبت می‌کرد، می‌گفت یک بحث درباره پیروزی انقلاب اسلامی مطرح است و یک بحث مهم‌تر آن است که چگونه انقلاب اسلامی تداوم پیدا کند. زنده بودن حرکت انقلابی، حیات دهنده مستمر نظام جمهوری اسلامی ایران است و بدون انقلاب اسلامی نظام جمهوری اسلامی نمی‌توان زنده بماند و این مسئله باید کاملاً برای ما جا افتاده باشد و نباید از آن به سادگی پرش کرد.

وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری روی اصول و ارزش‌های انقلاب اسلامی هم تأکید بسیار زیادی دارند، خاطرنشان کرد: باز هم این سوال مطرح است که چرا اصول نظام انقلاب اسلامی همیشه جاودانه است و باید به آن پاسخ داده شود.

لاریجانی افزود: انقلاب‌ها رخ می‌دهند و در آنها تجدیدنظر می‌شود. ما باید در اینجا به ماهیت انقلاب اسلامی توجه ویژه کنیم چراکه انقلاب اسلامی ما ماهیت خاص خودش را دارد و انقلاب ما مثل انقلاب صنعتی اروپا یا حتی انقلاب شوروی نیست و با آنها تفاوت دارد و هر کدام از این انقلاب‌ها یک ماهیت و یک گمشده‌ای دارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: انقلاب اسلامی ما درست است که شمول دارد و مسائل مختلفی چون اجتماع، سیاست و فرهنگ را هم در بر می‌گیرد اما دغدغه اصلی آن ارزش‌های انقلاب اسلامی است.

وی با بیان اینکه مساله فطرت یک موضوع بسیار مهم در کاوش های نظری اسلامی است، افزود: مرحوم شهید مطهری خیلی روی آن تاکید دارند که عرصه های مختلف معرفتی بشر اگر بر مبنای نظر تفکر دینی به آن توجه شود مبتنی بر فطرت است که ما کمتر روی آن کار کردیم و ایشان هم ذکر می کنند که صاحب نظران ما کمتر به این موضوع توجه کرده اند.

رئیس مجلس با بیان این که در بیانیه گام دوم به مردم‌سالاری دینی تاکید شده است، گفت: مردم‌سالاری دینی یک بخش مهم از خواست انقلاب و یک نقطه اوج بود. اگر ما حس کمال‌جویی را امری فطری بدانیم باید قبول کنیم که این کمال در حوزه سیاست وجود دارد یعنی افراد می خواهند در این زمینه رشد داشته باشند؛ مردم‌سالاری از درون این نظریه در می آید.

لاریجانی اظهار داشت: مردم‌سالاری مانند نظام های غربی نیست که بگوییم مدل های مختلفی است و هرکس یک رای دارد. مردم‌سالاری این است که انسان‌ها دارای استعداد کمال جویی هستند که بخشی از آن مربوط به حوزه سیاست است که در این جهت باید زمینه رشد فراهم شود.

وی با طرح این سوال که چگونه باید زمینه رشد فراهم شود؟، گفت: همه باید در عرصه سیاست حضور داشته باشند. این که یک نظام «الیگارشی» وجود داشته باشد این استعداد سیاست و کمال‌جویی را در این زمینه می کشد، بنابراین اگر از مردم‌سالاری دینی صحبت می کنیم از متن تفکر دینی برخاسته است. مردم‌سالاری دینی در راه طی شده فراز و فرودی داشته است اما باید دید که چگونه می شود آن را تقویت کرد.

رئیس مجلس با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم در مردم‌سالاری دینی این است که نظام های مدنی لازم برای آن بوجود بیاید، خاطرنشان کرد: در ابتدای پیروزی انقلاب که مرحوم شهید بهشتی و علمای صدر انقلاب اسلامی مثل حضرت آیت الله خامنه ای مساله حزب جمهوری اسلامی را پایه گذاری کردند طرح آن، یک فکر کاملا دقیقی بود چرا که مردم‌سالاری دینی بدون ساختار و تشکیلات مدنی یک حالت خام پیدا می کند و عوارضی دارد که طی سال‌های گذشته برخی عوارض آن را دیدیم.

لاریجانی افزود: هیجانات سیاسی بر عقلانیت سیاسی غلبه پیدا می کند و این اشکال است. اگر بخواهد عقلانیت سیاسی بر مردم‌سالاری دینی تقویت شود تشکیلات مدنی نیاز دارد.

وی یادآور شد: حوادثی رخ داد که ساختار حزب جمهوری اسلامی دچار مشکل شد اما به نظر بنده پایه گذاری آن درست بود. ما این فرق را داریم که نظام های حزبی ما نظام های مکتبی باید باشند، این وجه را باید تقویت کرد یا حداقل روی آن کاوش شود.

رئیس مجلس با بیان اینکه لبته بعضی ها معتقدند که نظام حزبی در جامعه نیاز نیست، تاکید کرد: این از آن بحث هایی است که برای همه نخبگان کشور باید روشن شود که آیا می شود مردم‌سالاری دینی بدون تشکل های مدنی داشت یا خیر؟ و اگر داشتیم عوارض آن چیست؟

لاریجانی گفت: من برداشتم این است که عوارضی پیدا می کند که این عوارض زمینه را برای پرش هایی در گام دوم ایجاد نمی کند بنابراین باید عقلانیت سیاسی حاکم باشد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.