فیلمسازان بزرگ ، جشنواره های خارجی را به فجر ترجیح میدهند
رکنا: دبیر جشنواره فجر درباره غیبت چهرههای اسم و رسم دار در جشنواره امسال مانند بهمن فرمانآرا، محمدرضا هنرمند، کمال تبریزی، ابوالحسن داودی، رسول صدرعاملی و مانی حقیقی بهعنوان فیلمسازانی که میتوانستند تنور جشنواره را گرم کنند توضیحاتی را ارائه داد.
دبیر جشنواره سی و ششم فیلم فجر رو به دوربین برنامه سینما Cinema دو شبکه سیما میگوید شأن جشنواره فیلم فجر خیلی بالاست و برای حفظ این شأن از هیچ فیلمسازی درخواست نشده است که فیلمش را به جشنواره برساند. کمتر از دو هفته به برگزاری جشنواره فیلم فجر باقی مانده است که نام یکی از غایبان این دوره بهعنوان نخستین فیلم ایرانی برگزیده بخش مسابقه برلین اعلام میشود. جشنواره پررونق خارجی که برگزاری همزمان آن با جشنواره فیلم فجر باعث شده بسیاری از سینماگران ایرانی هم در اختتامیه جشنواره فیلم فجر غایب باشند. حالا سایه این غیبت بلندتر شده و به ایام برگزاری جشنواره هم رسیده است.
مانی حقیقی ترجیح داده فیلمش را در شصت و هشتمین دوره جشنواره برلین به نمایش بگذارد. این فیلمساز که سالهای گذشته همزمان با حضور در جشنواره فیلم فجر با فیلم «اژدها وارد میشود!» (سال 94) در بخش مسابقه برلین و با فیلم «کارگران مشغول کارند»(سال 84) و «پذیرایی ساده»(سال 90) در این رویداد حاضر بوده است اما گویا امسال انگیزهای برای جشنواره داخلی نداشته است. سازندگان این فیلم تصمیم گرفتهاند جشنواره برلین، نخستین مکان برای نمایش فیلم «خوک» باشد و پس از آن، تور بینالمللی این فیلم آغاز شود. با غیبت چهرههای شناخته شده این سؤال ایجاد میشود که آیا فیلمسازان ایرانی میل و رغبت کمتری برای حضور در جشنواره فیلم فجر دارند و آیا ادامه این روند بر اعتبار جشنواره تأثیر خواهد داشت؟
احمد طالبینژاد منتقد سینما در پاسخ به این سؤال که آیا برای فیلمسازان ایرانی حضور در جشنوارههای خارجی اولویت بیشتری نسبت به جشنوارههای ملی دارد به «ایران» میگوید: «برای هیچ فیلمسازی حضور در جشنواره چه داخلی و چه خارجی نباید اولویت باشد. اولویت اول ساخت فیلم خوب و اکران موفق است.
این جشنوارهها هستند که برای رونق به فیلمها و اسمها نیاز دارند. به همین دلیل خیلی از مدیران جشنوارهها با توجه به سوابق کارگردان یا موضوع فیلم در مراحل تولید یک فیلم با فیلمساز تماس میگیرند و حتی برخی اوقات کمک مالی میکنند مشروط بر اینکه نخستین نمایش فیلم در جشنواره، فیلم آنها باشد.»
او در ادامه بهعنوان نمونه از سرمایهگذاری جشنواره لوکارنو در زمان ساخت فیلم «ایران سرای من است» پرویز کیمیاوی یاد میکند و میافزاید: «نمی شود فیلمسازی را محکوم کرد که چرا فیلمت را اول به جشنواره خارجی دادهای با وجود این اگر قرار است دلمان به جشنواره خوش باشد اولویت با جشنواره ملی و داخلی است.»
احمد طالبینژاد در صحبتهایش به غیبت فیلمسازان در جشنواره فیلم فجر به بهانههای مختلف اشاره میکند و میگوید: «جشنواره فجر، جشنواره ملی خوبی است و در آن تردیدی نیست اما چه چیز باعث شده که برخی فیلمسازان که یک زمانی چشم انتظار جشنواره فجر بودند رغبت چندانی برای حضور در جشنواره ندارند؟ چرا امسال فیلمسازان نسل اول غایب هستند؟ آیا این افتخاری برای جشنواره است؟»
این منتقد سینما در واکنش به صحبتهای دبیر جشنواره مبنی بر اینکه از هیچ فیلمسازی خواهش نشده است که در جشنواره حضور داشته باشد، میگوید: «هر جشنوارهای در هر کجای دنیا اعتبارش به اسمها و فیلمهایی است که در آن حضور دارند و این سادهترین اصل برگزاری جشنواره است. عرصه هنر، عرصه سیاستبازی نیست و اگر قرار است جشنواره برگزار کنیم باید هنرمندانه نگاه کنیم. اگر این روند ادامه پیدا کند ممکن است سال دیگر همین فیلمسازان به اصطلاح ارزشی هم فیلمشان را به جشنواره ندهند.»برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر