دستیابی ایران به جدیدترین عرصه فناوری کوانتومی/ مرکز «یون درمانی» برای درمان بیماران صعب‌العلاج است

به گزارش رکنا، این آزمایش با تجهیزات پیشرفته و به همت متخصصان و پژوهشگران مرکز فناوری‌های کوانتومی سازمان انرژی اتمی ایران انجام می‌شود. در این روش انتقال با برقراری ارتباط کوانتومی مبتنی بر درهم‌تنیدگی، پیام‌ها به شیوه‌ای امن رمزگذاری و انتقال اطلاعات در مسیر مشخص‌شده بین دونقطه موردنظر انجام می‌شود.

سپس پیام موردنظر توسط کلید کوانتومی رمزگذاری، به مقصد ارسال و در آنجا مجدداً به کمک کلید کوانتومی که به دلیل بهره‌گیری از درهم‌تنیدگی کوانتومی قابل کپی‌برداری و هک نمی‌باشد، رمزگشایی می‌شود.

علی‌اکبر صالحی در حاشیه مراسم رونمایی از دستاورد ارتباط کوانتومی فضای آزاد در جمع خبرنگاران اظهار داشت: چهل و دومین سالگرد انقلاب اسلامی را خدمت ملت بزرگوار ایران، رهبر انقلاب و دولت تبریک عرض می‌کنم.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی هستیم. امروز به علت مساعد بودن هوا این اقدام انجام شد. چون مشخص نبود که وضع هوا در شب ۲۲ بهمن به چه صورت باشد؛ به دلیل اینکه این آزمایش در هوای صاف انجام شود.

وی گفت: فناوری کوانتوم به قدری جدید است و نقشه راه فناوری کوانتومی برای اتحادیه اروپا سال ۲۰۱۶ بود. یعنی این فناوری به قدری جدید است که ما هم با رصدی که می‌کردیم توانستیم به این فناوری دست پیدا کنیم.

وی درباره نقش فناوری کوانتومی در جهان خاطرنشان کرد: این عرصه جدیدی است. نقشه راه کوانتومی برای اتحادیه اروپا سال ۲۰۱۵ یا ۲۰۱۶ تدوین شد.

مرکز «یون درمانی» ایران برای درمان بیماران صعب‌العلاج در حال ساخت است

رییس سازمان انرژی اتمی درباره ورود فناوری کوانتومی در ایران هم ابراز داشت: کتابی را یک پرفسوری عراقی الاصل در این باره نوشته بود که برادرم به من هدیه داد. در آن کتاب اشاره شده پرندگانی از اسکاندیناوی شبانه به دریای مدیترانه پرواز می‌کنند. چهل، پنجاه سال در این باره فکر شده بود تا اینکه متوجه می شود در مغز آنها مولکول‌های درهم تنیدگی وجود دارند که به مغناطیس زمان حساس است و در ذهن این پرنده ثبت می‌شود.

صالحی ادامه داد: من این کتاب را در سال ۹۵ خواندم. در مرداد ۹۵ در سازمان انرژی اتمی کمیته فناوری کمیته کوانتومی را تشکیل دادیم. کلید ورود به این حوزه آزمایش فوتون‌های درهم تنیده است. دوستان ما در سازمان انرژی اتمی کار را آغاز کردند و در خرداد ۹۷ بعد از دو سال برای اولین‌بار بحث درهم تنیدگی در آزمایشگاه را انجام دادیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: مرکز «یون درمانی» ایران به عنوان ششمین مرکز یون درمانی جهان، در البرز برای درمان بیماران صعب‌العلاج در حال ساخت است و تست اولیه آن شهریور ۱۴۰۰ شروع می‌شود. این مرکز تجهیزاتی معادل ۲۰۰ میلیون یورو دارد.

صالحی در خصوص نحوه کار این فناوری گفت: روش کار در این فناوری به این شکل است که ابتدا فوتون‌های درهم‌تنیده را تولید کرده و یک جفت فوتون را از هم جدا می‌کنیم و به مقصد موردنظر می‌فرستیم. هر اتفاقی برای فوتون باقی‌مانده در مبدأ ایجاد شود، فوتونی که در مقصد قرار دارد نیز تحت تأثیر آن قرار میگیرد. ازنظر انیشتین این اتفاقی خارق‌العاده است و باوجودی که با محاسبات ریاضی می‌توان این پدیده را نشان داد، ولی هنوز ازنظر مفهومی نمی‌توان این پدیده را به‌راحتی درک کرد و می‌توان گفت که این رویداد عجیب و اسرارآمیز یکی از آیات الهی است.

کلید کوانتومی که به دلیل درهم‌تنیدگی کوانتومی قابل کپی‌برداری و هک نمی‌باشد

صالحی افزود: ما تصمیم گرفتیم این آزمایش را در فواصل دورتر هم انجام بدهیم. هرچقدر فاصله دورتر شود، استفاده از این فناوری هم معنای بیشتری پیدا می‌کند. در سال ۱۳۹۸ در فاصله ۲ متری این فعالیت را انجام دادیم با این تفاوت که نرخ تولید فوتون‌ها را افزایش دادیم و توانستیم چند میلیون جفت فوتون درهم‌تنیده تولید کنیم. درحالی‌که در سال ۱۳۹۷ موفق به تولید چندصد فوتون شده بودیم. در خرداد ۱۳۹۹ در فاصله ۳۰۰ متری در سازمان انرژی اتمی و با نرخ بالا این پروژه را آزمایش کردیم. توانستیم ۱۱۷ بیت در ثانیه کلید کوانتومی تولید کنیم. در آنجا مجدداً به کمک کلید کوانتومی که به دلیل بهره‌گیری از درهم‌تنیدگی کوانتومی قابل کپی‌برداری و هک نمی‌باشد، پیام رمزگشایی می‌شود.

صالحی در خصوص نرخ بالای فوتون‌ها این‌گونه توضیح داد: برخی فوتون‌ها در حین آزمایش و در مواجه با هوا ازبین می‌روند. فوتون‌ها جذب هوا می‌شوند و هرچه ارتفاع بیشتر می‌شود هوا رقیق‌تر شده و امکان جذب فوتون‌ها نیز کمتر می‌شود.

انتقال اطلاعات در ارتفاعات بالاتر و فواصل بیشتر توسط پهپاد و بالن خواهد بود

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره آینده این فناوری در کشور گفت: مرحله بعدی این پروژه تابستان سال آینده بین برج آزادی و برج میلاد انجام خواهد شد که حدود ۷ کیلومتر فاصله دارد، انجام می‌شود. مراحل بعدی انتقال اطلاعات نیز در ارتفاعات بالاتر و فواصل بیشتر توسط پهپاد و بالن خواهد بود و سپس آماده می‌شویم تا این تجهیزات را سوار ماهواره کنیم.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به روش‌های انتقال اطلاعات در این فناوری گفت: فوتون‌ها را از طریق فیبر نوری نیز می‌توان انتقال داد. امیدواریم ظرف ۱ الی ۲ سال آینده بتوانیم از طریق فیبر نوری از سازمان انرژی اتمی ایران در تهران به سایت فردو انتقال داشته باشیم. اگر بتوانیم ۹۰ الی ۱۰۰ بیت در ثانیه در این فاصله انتقال دهیم، قادر خواهیم بود ارتباطات بین این دو سایت را بصورت کوانتومی رمزگذاری نماییم.

هر کجا که نیاز به انتقال اطلاعات به‌صورت رمزدار باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد

صالحی در مورد حوزه‌هایی که این فناوری کاربرد دارد افزود: به‌طورکلی هر کجا که نیاز به انتقال اطلاعات به‌صورت رمزدار باشد این فناوری مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ ازجمله این حوزه‌ها می‌توان به مخابرات، دفاعی، ارتباطات بانکی، پزشکی، کامپیوتر، تصویربرداری، هوش مصنوعی، حسگرها، ساعت اتمی، رادار، بیولوژی و زیست‌شناسی و... اشاره کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی از راه‌اندازی رشته دانشگاهی فناوری کوانتوم با همکاری چند دانشگاه طراز اول کشور خبر داد و گفت: در حال تدوین مطالب عملی و کتب درسی در این حوزه از دبیرستان تا کارشناسی و کارشناسی ارشد هستیم.

معاون رئیس‌جمهور در رابطه با تجاری‌سازی این فناوری گفت: به بحث تجاری‌سازی ورود نمی‌کنیم، ولی با وزارت دفاع، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات قرارداد‌هایی بستیم تا فناوری را به آن‌ها انتقال دهیم و کار تجاری‌سازی با آن‌ها است.

صالحی در خصوص کشور‌هایی که از این فناوری استفاده می‌کنند تأکید کرد: در غرب آسیا نیز تاکنون کشوری این آزمایش را انجام نداده است. در دنیا کشور‌های معدودی مانند اتریش، آمریکا، چین، روسیه، هند، انگلیس، اتحادیه اروپا و کانادا موفق به انجام فعالیت در این حوزه شده‌اند و سرمایه گذاری عظیمی در فناوری‌های کوانتومی شده است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.