مخالفان روحانی و یک بام و دو هوای مذاکره/ حمله به دولت از ترس مذاکره و کاهش تحریم‌ها

به گزارش رکنا، پیروزی «جو بایدن» در پنجاه و نهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، شاید جدی‌ترین شوکی بود که به برخی جناح‌های سیاسی داخلی وارد شد. این شوک نه از سر شکست ترامپ که او را قاتل شهید سلیمانی می‌دانند، بلکه بخاطر تقویت احتمال کاهش تنش میان تهران و واشنگتن، احیای برجام و کاهش فشارهای اقتصادی در دولت دوازدهم، آن هم در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری خودمان است.

حمله به دولت از ترس مذاکره و کاهش تحریم‌ها

در تازه‌ترین واکنش‌ها، «مجتبی ذوالنوری» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه دوم آذر ماه با متهم کردن دولت به پهن کردن فرش قرمز برای دشمن و امنیتی و سیاسی‌ترین کابینه بعد از انقلاب خواندن این دولت، گفت: این را می‌دانید که اگر از موضع ضعف و سستی برخورد کنید میدان امتیازگیری را از دست دادید و پیشاپیش زمینه امتیازگیری را برای دشمن فراهم کردید.

ذوالنوری که پیش از این بخاطر مواضع تندش علیه رئیس ‌جمهوری از رهبری تذکر گرفته بود گفت: به حضرت عباس به کسی که شما قبول دارید هیچ کس در این مجلس مخالف برداشتن تحریم نیست ولی از موضع اقتدار و عزت ورود کنید که حق مردم را تضییع نکنید.

آقای رئیس‌جمهور از موضع عکس وارد نشوید؛ ارزش‌ها و حقوق ملت را بین نبرید. در دوروبری ‌های شما در تمجید آمریکا و برداشتن تحریم‌ها از سوی این کشور می‌گویند؛ وقتی شما تحریک می‌کنید می‌خواهید دعوا درست کنید؟ آقای رئیس‌جمهور از موضع باطل و رفتار ناکارآمدی خودتان را نپوشانید؛ متمرکز بر روی امتیازگیری از طرف مقابل باشید، نه اینکه فریاد ننه‌ من‌غریبم بزنید.

در حالی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نگرانی همفکران خود را نه تعامل دولت روحانی با واشنگتن، بلکه «حفظ موضع اقتدار و عزت ملت» معرفی می‌کند که «فرصت سوزی ۷ ساله»، «ارسال پالس ضعف به آمریکا»، «خوش خیالی»، «گره زدن واگن منافع ملی به لوکوموتیو دیگران» و ... اتهاماتی است که این روزها به کرات از سوی برخی جناح‌های تندرو به سوی دولت روانه می‌شود؛ اتهاماتی که علاوه بر رسانه‌های اصولگرایی، بارها از تریبون‌های رسمی هم مطرح شده است.

چندی پیش بود که «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس در نطق پیش از دستور خود گفت: زندگی و معیشت مردم را نه می‌توان و نه باید به پیروزی یا شکست کسی در کاخ سفید گره زد. این تصمیمات ماست که مستقل از این رفتن‌ها و آمدن‌ها، پایه‌های اصلی اقتصاد ما را می‌سازد و قدرت ما را در این عرصه مشخص می‌کند. باور کنیم کسی که واگن خود را به لوکوموتیو دیگران ببندد، باید منتظر بنشیند تا با آنچه در اختیارش نیست، شادی کند یا عزا بگیرد.

آیت‌الله «احمد علم‌الهدی» امام جمعه مشهد هم در روزهای گذشته در خطبه‌های مجازی خود، فرصت تلقی کردن تحولات انتخاباتی آمریکا را کار نادانان و خائنان خوانده بود. این در حالی است که رئیس‌جمهوری در روزهای گذشته بارها لزوم پرهیز از «فرصت‌سوزی» را مورد توجه قرار داده بود. روحانی در جلسه ۲۱ آبان هیات دولت گفته بود که برای رفع تحریم‌ها، هیچکس حق فرصت سوزی ندارد. هر فرصت مناسبی که به‌وجود می‌آید باید از آن بر مبنای منافع ملی، وحدت ملی استفاده شود. هرکجا ببینیم شرایط برای لغو تحریم آماده است، از این فرصت استفاده خواهیم کرد.

اظهارات امام جمعه مشهد البته با واکنش مختلف چهره‌های سیاسی داخلی مواجه شده است. دیروز یکشنبه دوم آذر بود که «علی مطهری» نماینده پیشین مجلس در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «جناب علم الهدی گفته‌اند آنان که تحول انتخاباتی آمریکا را فرصت می‌دانند یا نادان‌اند و یا خائن. باید گفت برعکس است، آنان که این تحول را فرصتی برای رفع تحریم‌ها و بهبود معیشت مردم با حفظ عزت ملی نمی‌دانند یا نادان ‌اند یا خائن و برانداز.»

تندتر شدن جدال لفظی اصولگرایان با حامیان دولت در حالی است که از دید ناظران، گروهی از اصولگرایان مذاکره را نه برای خود و همفکرانشان، بلکه برای این دولت و اصلاح‌طلبان بد می‌دانند.

مذاکره، تابو برای دیگران و مطلوب برای خودمان

چندی پیش بود که گفت و گوی رسانه‌ای «حمیدرضا ترقی» در خصوص امکان مذاکره با آمریکا خبرساز شد. ترقی گفته بود: متأسفانه هروقت مذاکرات توسط اصلاح‌طلبان صورت گرفته ما همین خسارت را دیده‌ایم. در مذاکرات، طیفی که اصولا غرب ‌گرا هستند و به غرب خوشبین‌اند و زود اعتماد می‌کنند، نمی‌توانند مذاکره‌کننده‌های خوبی برای کشور باشند و حقوق و منافع ملت را رعایت کنند... مذاکره در صورت ضرورت به‌وسیله کسانی که بتوانند منافع ملت را حفظ کنند و نفوذناپذیر باشند، می‌تواند اتفاق بیفتد.

این اظهارات و نفس مذاکره با آمریکا اگرچه از سوی طیفی از اصولگرایان تندرو زیر سوال رفت، ولی بخش مهمی از واقعیت رقابت‌های سیاسی کشور را هویدا کرد و آن اینکه، اصولگرایان از تعامل دولت روحانی با واشنگتن آن هم در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ واهمه دارند. این واقعیتی بود که در اظهارات اخیر وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گویی رسانه‌ای هم بیان شد.

ظریف در گفت و گو با روزنامه «ایران» گفته بود برخی جناح‌ های سیاسی به خاطر نگرانی‌ های سیاسی داخلی که به نظر من کاملاً بی‌ مورد است، نگران این هستند که این مذاکرات الان شروع شود. به همین دلیل متأسفانه پیام‌های غلط را از داخل برای آنها می‌فرستند.

موضع‌گیری‌های تندی از این دست که این روزها به وفور از تریبون‌های در اختیار اصولگرایان و رسانه‌هایشان در خصوص بدتر خواندن دموکرات‌ها در مقایسه با جمهوریخواهان، انکار تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد کشور، بی‌فایده بودن مذاکره، خائن خواندن تعامل‌گرایان و ... خوانده می‌شود، پیام‌هایی برای تخریب زمینه مذاکرات پیش از شکل‌گیری آن است.

اظهارات اخیر رئیس‌جمهوری در جلسه هیات دولت مبنی بر اینکه «عده ای فقط به دنبال این هستند که قهرمان رفع تحریم چه کسی باشد» گویای پشت پرده بسیاری از مخالفت‌ها با رویکرد تعامل‌جویانه دولت است.

این در حالی است که دولتمردان بارها تاکید کرده‌اند مسائلی چون مذاکره نه جناحی و حزبی، بلکه مساله‌ای امنیتی و ملی و مربوط به کل ملت ایران است و هر گامی که دولت بخواهد بردارد مانند همیشه رهنمودهای رهبر انقلاب را چراغ راه خود قرار خواهد داد، چنانکه در مساله برجام هم در چارچوب سیاست‌های کلی نظام و با حفظ اقتدار و عزت ملی گام برداشت.

منوط کردن تعامل با آمریکا به بازگشت واشنگتن به تعهداتش در قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل و رفع تحریم‌های هسته‌ای، برخوردی از موضع اقتدار و عزت ملی با کشوری است که باید مسیر رفته را بازگردد. وظیفه همه گروه‌های سیاسی، جناح‌ها و ارکان نظام در این شرایط، پرهیز از سیاسی کاری، عمل به توصیه رهبر انقلاب و همراهی با دولتی است که در سال‌های گذشته توانست با هوشمندی کامل و در شرایط سخت توانست از سویی چهره‌ای متعهد و قانونمدار از ایران در عرصه بین‌المللی به جای بگذارد و از سوی دیگر توانست تا سرحد امکان، منافع ملی را تامین کند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.