انگیزه سیاسی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران

به گزارش رکنا ، وزارت خارجه روسیه، کارزار آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را سیاسی خواند و از کشورهای جهان خواست این اقدام واشنگتن را محکوم کنند.

«سرگئی لاوروف»، بار دیگر تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل را محکوم کرد.

تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران قانونی نیست

وی طی نامه‌ای به «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت، گفت ایالات متحده به‌صورت یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران و ۶ قدرت جهانی خارج شد و اکنون هیچ حق قانونی برای تلاش جهت استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ برای تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران ندارد.

بر این اساس، وی در نامه مذکور که شامگاه دوشنبه (بامداد سه‌شنبه به‌وقت‌تهران) در سازمان ملل و میان اعضای شورای امنیت توزیع شد، تصریح کرد اینکه وزارت خارجه آمریکا می‌گوید دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور این کشور قصد ندارد تعهداتش ذیل برجام را اجرا کند بلکه می‌خواهد از حقوقش در قطعنامه ۲۲۳۱ استفاده نماید، «مضحک و غیرمسئولانه» است.

وزیر خارجه روسیه با تأکید بر مخالفت جدی مسکو با تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران و متوسل شدن آمریکا به مکانیسم احیای تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، گفت: «ما بر این مبنا عمل می‌کنیم که سازمان ملل نباید گروگان وضعیت سیاسی در آمریکا شود، [کشوری] که تصمیم گرفت از این برنامه (توافق هسته‌ای) خارج شود».

موجودیت واحد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱

به نوشته آسوشیتدپرس، لاوروف با بیان اینکه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، یک موجودیت واحد را تشکیل می‌دهند و نمی‌توان آن‌ها را جداگانه در نظر گرفت، تأکید کرد: «ذیل بند ۲۵ منشور سازمان ملل، ایالات متحده ملزم به اجرای تصمیمات شورای امنیت است، نه اینکه با اقدامات غیرقانونی آن‌ها را تضعیف کند».

وی در ادامه توضیح داد: «دادگاه‌های بین‌المللی می‌گویند اگر یک‌طرف از توافقی خارج شود یا تعهداتش ذیل آن را انجام ندهد، نمی‌تواند از حقوقی که ذیل آن رابطه داشت، برخوردار شود. ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت را نقض کرد و از اجرای توافق هسته‌ای امتناع ورزید، پس امکان استفاده از بندهای احیای [تحریم‌ها] را از دست داد».

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه سپس از آمریکا خواست که دست از تضعیف توافق هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل بردارد و خاطرنشان کرد که مسکو و دیگر اعضای مسئولیت‌پذیر جامعه جهانی، به انجام هر اقدامی برای حفظ توافق هسته‌ای ادامه می‌دهند.

به نوشته آسوشیتدپرس، لاوروف در پایان نوشت: «ایالات متحده باید درک کند که هیچ پایه و اساس قانونی برای سیاست خود در استفاده از احکام شورای امنیت برای رسیدن به منافع خودخواهانه آن وجود ندارد».

ترامپ در سال ۲۰۱۸ علی‌رغم پایبندی ایران به مفاد برجام، به‌صورت یک‌جانبه از این توافق هسته‌ای خارج شد و ازآن‌پس سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفت به امید آنکه بتواند، تهران را وادار به موافقت با توافق موردپسند آمریکا کند اما این سیاست نه‌تنها نتیجه‌بخش نبود بلکه ایران را وادار کرد که به دلیل عدم تعهد کشورهای اروپایی به برجام، از برخی تعهداتش ذیل این توافق هسته‌ای عقب‌نشینی کند.

بر اساس یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (اواخر مهرماه ۱۳۹۹) منقضی می‌شود و پس از آن ایران امکان خرید جنگ‌افزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.

«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران نیز ضمن اشاره به اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام از همدیگر جدا نیستند، از «مایک پمپئو» همتای آمریکایی خود خواست بار دیگر این متن‌ها را مطالعه کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.