ادغام بانکهای وابسته به نهادهای مسلح کلید خورد
رکنا: از 29 اردیبهشت ماه سالجاری فرایند ادغام بانکهای وابسته به نهادهای مسلح در سپه به مراحل پایانی خود نزدیک میشود. از امروز با قرار گرفتن سهام پنج بانک و مؤسسه اعتباری وابسته به نیروهای مسلح شامل انصار، قوامین، مؤسسه کوثر، مهراقتصاد و حکمت ایرانیان روی میز فروش بازار سرمایه، درعمل فاز نخست اجرایی ادغام این بانکها در بانک سپه آغاز میشود.
پس از چندین سال بحث و گفتوگو درباره ادغام بانکهای وابسته به نهادهای مسلح سرانجام از 11 اسفند ماه سال گذشته با انتشار اطلاعیه بانک مرکزی بهصورت رسمی ادغام این بانکها کلید خورد تا براساس وعده رئیس کل بانک مرکزی طی چهارماه فرایند ادغام تکمیل شود و بزرگترین بانک کشور شکل گیرد.
بانک سپه بهعنوان نخستین بانک ایرانی از سال 1304 با هدف ارائه خدمات بانکی به نیروهای نظامی فعال است. اما در دهههای اخیر بتدریج نیروهای نظامی کشور با تأسیس مؤسسههای اعتباری و سپس بانک حسابهای خود را از بانک سپه منتقل کردند. بدین ترتیب ارتش، سپاه پاسداران، بسیج و نیروی انتظامی بانکهای خود را داشتند و درکنار ارائه خدمات به نیروهای زیرمجموعه خود به سایرین نیز خدمات دادند. حال پس از گذشت سالها از مهاجرت بخشی از نیروهای نظامی از بانک سپه، با تصمیم دولت و بانک مرکزی یکبار دیگر حسابهایی که از این بانک خارج شده بود به سپه بازمی گردد. در همین راستا، نخستین گام پس از برگزاری مجامع عمومی این بانکها، فروش سهام سهامداران این بانکها بود که به گفته همتی، طبق توافقی که با سازمان بورس و اوراق بهادار شده است، این افراد میتوانند سهام خود را در تاریخ مشخص با حداکثر قیمت اسمی یا قیمت زمان بسته شدن نماد (هر کدام که بالاتر باشد) بفروشند.
بر این اساس، این بانکها در اطلاعیههایی جداگانه اعلام کردهاند که فرآیند فروش سهام سهامداران بانکها از ۱۸ فروردین ماه سالجاری آغاز میشود.
به این ترتیب با فروش این سهام، نخستین گام اجرایی ادغام بانکهای وابسته به نیروهای مسلح کلید خورده و پس از پایان مهلت مشخص شده، ادغام بانکها انجام خواهد شد و پس از آن مرحله ادغام فیزیکی این بانکها با تغییر تابلوی تمام آنها به «سپه» آغاز میشود. هماکنون بانک سپه حدود هزار و ۷۰۰ شعبه دارد که با افزوده شدن ۲ هزار و ۵۳۹ شعبه بانکهای نظامی این تعداد به بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ شعبه میرسد که از ۳ هزار و ۴۰۰ شعبه بانک ملی نیز بیشتر خواهد بود. همچنین مجموع سرمایه پنج بانک نظامی یادشده به ۱۱۷ هزار میلیارد ریال میرسد. بر اساس اطلاعات ارائهشده این پنج بانک و مؤسسه بالغ بر 1932 هزار میلیارد ریال دارایی و 1885 هزار میلیارد ریال بدهی دارند. بنابراین، نسبت بدهی کل در رقم ۰.۹۷ قرار میگیرد که چندان مطلوب نیست.
فروش سهام در 30 روز
بر اساس اطلاعیه این بانکها و مؤسسه اعتباری، از امروز (یکشنبه ۱۸ فروردین سالجاری) به مدت ۳۰ روز کاری تا روز یکشنبه (۲۹ اردیبهشت سالجاری)، امکان استفاده از شرایط خرید سهام فراهم است. البته قیمت سهام قابل خرید برای چهار بانک و مؤسسه متفاوت است. بانک مهر اقتصاد هر سهم را به ارزش اسمی یا به ارزش تابلو در زمان توقف نماد، هر کدام که بهای بالاتری داشته باشد، میخرد.بانک انصار هر سهم را به قیمت 2086 تومان خریداری میکند.بانک قوامین هر سهم سهامداران حقیقی را 1000 ریال و هر سهم سهامداران حقوقی را به ارزش تابلو در زمان توقف نماد، خریداری خواهد کرد. مؤسسه اعتباری کوثر هم از این الگو تبعیت میکند.بانک حکمت ایرانیان از سهامداران حقیقی هر سهم را 1000 ریال و از سهامداران حقوقی 788 ریال خریداری میکند. با پایان یافتن فروش سهام این بانکها از سوی سهامداران و پایان مهلت فروش سهام یعنی ۲۹ اردیبهشت ماه سالجاری، ادغام بانکهای وابسته به نیروهای مسلح در بانک سپه عملاً آغاز خواهد شد. در صورتی که سهامداران در مهلت تعیینشده نسبت به ارائه دستور فروش اقدام نکنند، میتوانند تا زمان ارزشگذاری سهام آن توسط کارشناسان رسمی و کشف ارزش ذاتی سهام صبر کنند؛ پس از اعلام مبلغ کشفشده بهترتیبی که در آینده اعلام میشود نسبت به فروش سهام خود مبادرت کنند.
شرایط انتقال سهام بانکهای ادغامی
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره شرایط انتقال سهام بانکهای ادغامی بر اساس مجوز شورای عالی بورس با بیان اینکه، انتقال سهام افرادی که سهامدار بانکهای ادغامشده در بانک سپه هستند با مجوز شورای عالی بورس برای نقل و انتقال خارج از ساعت دریافت شده است، گفت: این سهام با حداکثر قیمت اسمی یا قیمت قبل از بسته شدن منتقل میشود و تصمیمگیری بهنفع سهامداران است.شاپور محمدی، اظهار داشت: هر شخصی که تمایل داشته باشد سهم خود را میتواند به نهادهای دارای مجوز منتقل کند.
رئیس سازمان بورس با ابراز اینکه «فرمهایی برای این نقل و انتقالها طراحی کردهایم»، افزود: این فرمها در اختیار سهامداران قرار میگیرد و آنان با اختیارات خودشان میتوانند سهام خود را واگذار کنند و اگر تمایل نداشته باشند باید منتظر کار کارشناسی دادگستری باشند که در خصوص سود و زیان این بانکها بررسیهای لازم را انجام میدهد و تصمیمگیری میکند و هر حقوقی که به این افراد تعلق بگیرد به آنها ارائه میشود.
محمدی گفت: اگر افرادی شکایت داشته باشند قوه قضائیه شعبهای را انتخاب میکند که این افراد میتوانند برای شکایات خود به آن مراجعه کنند.
بر اساس اطلاعیه چهار بانک و مؤسسه اعتباری، از روز یکشنبه 18 فروردین ماه سال 98 بهمدت 30 روز کاری تا روز یکشنبه 29 اردیبهشت ماه 98 امکان استفاده از شرایط خرید سهام فراهم است البته قیمت سهام قابل خرید برای 4 بانک و مؤسسه متفاوت است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
سیاوش رضایی
ارسال نظر