در روزهایی که دکتر ظریف و تیمش در حال چانه زنی برای گشایش یک کانال مالی با اروپا هستند تا مشکلات ناشی از تحریم‌های امریکا را کاهش دهند، عده‌ای با رویکرد متفاوت، با انکار موفقیت‌های دستگاه دیپلماسی قصد دارند به ظاهر از حق مردم دفاع کنند. درحالی که بواقع این نوع تفکر که قبل از دولت یازدهم و دوازدهم در دستگاه دیپلماسی کشور حاکم بود نتایج خود را نشان داده و نمی‌تواند در جهت منافع مردم و بهتر شدن شرایط زندگی آنان باشد.همین افراد دستاوردهای فنی برجام، از جمله بسته شدن پرونده ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران را نادیده می‌گیرند، پرونده‌ای که ترامپ Trump نتوانست آن را مجدداً باز کند. همچنین زمانی که دونالد ترامپ، برجام را «بدترین توافق تاریخ امریکا» نامید که معتقد بود بواسطه آن به نوعی سر امریکا کلاه رفته و توافق برجام به سود ایرانیان تمام شده، این امر بازتابی در رسانه‌های منتقد داخل پیدا نکرد. پس از خروج امریکا از برجام هم بدعهدی امریکایی‌ها به حساب دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و ضعف تیم مذاکره‌کننده گذاشته شد. این درحالی است که امریکا در چارچوب برجام امکان تحت فشار گذاشتن کشورمان را نداشت و تنها راهی که داشت، خروج از این توافق بود. این امر نشان می‌دهد تیم مذاکره‌کننده تا چه حد در کار خود حساب شده و آگاهانه کار کرده است.

شکایت ایران از امریکا به سبب نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال 1955 بین دو کشور و رأی دیوان لاهه به نفع ایران و در جهت لغو تحریم‌های دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی امریکا نیز به‌عنوان دستاورد مثبت مورد تحلیل رسانه‌های منتقد دولت قرار نگرفت.

در واقع آنها سیاست خارجی را با رویکرد تقابلی پسندیده و از رویکرد تعاملی دستگاه دیپلماسی انتقاد می‌کنند و مصداق این سخن حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری هستند که گفته بود: «سخنگویان جریان کوچک ولی قدرتمند نه به دیپلماسی». این جریان با توجه به امکانات مالی و اقتصادی زیادی که در اختیار دارد، نه تنها از جریان تحریم‌ها و فشارهای جدید امریکا متضرر نمی‌شود بلکه حتی ممکن است منافعی هم این وسط برای خود متصور شود. این جریانی است که رئیس جمهوری محترم هم از آن به‌عنوان «کاسبان تحریم» یاد کرده است.در روزهایی که ضرورت دارد دستگاه دیپلماسی با پشتوانه کامل داخلی در جهان حضور یابد، بخش زیادی از توان و تمرکز آن صرف مسائل داخلی فرعی و حاشیه‌ای شده که می‌تواند اثرات سوء بر منافع کشور بگذارد. در واقع در شرایطی که باید صدای بلندمان را البته متین و حساب شده در مجامع بین‌المللی بر سر کسانی بلند کنیم که ملت ما را تحت فشار گذاشته‌اند، فریادمان بر سر افرادی آوار شده که همه تلاش‌شان در جهت نجات کشور است. امروز زمان مناسبی برای تضعیف همدیگر و خودزنی نیست باید سعی کنیم در کنار یکدیگر «دوام بیاوریم» و مطمئن باشیم هرآنچه در سیاست خارجی ما اتفاق می‌افتد، نه یک تصمیم فردی و شخصی بلکه با رویکرد عزت و منافع مردم ایران بوده و هست و در نهایت به نفع کل افراد کشور است.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

رویا کریمی راد، کارشناس سیاست خارجی / ایران