واکنش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به یک برنامه صدا و سیما

دامن زدن یک گروه بر بی‌اعتمادی

طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی، چندین دستگاه از جمله وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، صدا و سیما، وزارت ارشاد و... مسئول حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی هستند، با وجود این تقسیم وظایف در حمایت از پیام‌رسان‌ها به گفته مسئولان مربوطه، اکثر دستگاه‌ها به وظایف خود عمل نکرده‌اند و در این میان این وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده که به وظیفه تکلیفی خود طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی عمل کرده است به گونه‌ای که حتی از سوی مدیران پیام‌رسان‌ها نیز این حمایت‌ها تأیید شده است اما صدا و سیما منکر خدمات این وزارتخانه شده است به طوری که 20:30 در برنامه‌ای، تمام حمایت‌های وزارت ارتباطات را یکجا تکذیب کرده است. در همین راستا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در رشته توئیت‌هایی به جوسازی برنامه 20:30 صدا و سیما پاسخ داد. محمدجواد آذری جهرمی گفت: در حالی که مدیران پیام‌رسان‌ها حمایت‌ها در قالب مصوبه شورای عالی فضای مجازی را تأیید کردند، ٢٠:٣٠ یکجا همه را تکذیب کرد!

وی نوشت: «وام به پیام‌رسان‌ها، ارائه پهنای باند رایگان، نیم بها شدن مصرف آنها برای کاربران، ارائه فضای مراکز داده رایگان به آنها که در مصوبه شورای عالی فضای مجازی در حمایت از پیام‌رسان‌ها آمده و در بیانیه‌ای مدیران پیام‌رسان‌ها نیز آن را تأیید کرده‌اند، یکجا در ۲۰:۳۰ تکذیب شد.»

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با شفاف‌سازی درباره تقطیع مصاحبه مدیر پیام‌رسان گپ از سوی معاونت سیاسی سیما، اعلام کرد: «۲۰:۳۰ گفت با آنها مصاحبه نکردم. گزارشی که تدوینش از قبل دیکته شده، ارزش مصاحبه ندارد.»

برنامه خبری 20:30 صدا و سیما در گزارشی، گفت‌وگویی با مدیر گپ را نیز پخش کرده که تقطیع شده است و از این رو آذری جهرمی در ادامه توئیت خود به این موضوع نیز اشاره کرد و نوشت: «نسخه اصلی مصاحبه مدیر گپ را در آپارات و لینک ببینید و با پخش مقایسه کنید. لینک را از آپارات ( https://t.co/dpX2MJqM55) نیز گذاشتم، هر چند آپارات هم از دید آنها غیرقانونی است.»

آذری جهرمی همچنین در پاسخ به یکی از کاربران که نوشته بود کار صدا و سیما در کل دروغگویی و تشویش افکار مردم است و بیشتر مردم به آن بی اعتماد هستند، گفت: «متأسفانه گروهی کوچک بی‌اعتمادی بزرگ را دامن می‌زنند، چرا که صدا و سیما اقدام‌های ارزشمند زیادی انجام داده و متخصصان بزرگی نیز دارد.»

به مصلحت نبودن خروج از برزخ

البته پاسخگویی به برنامه صدا و سیما تنها منوط به وزیر ارتباطات و فناوری نشد و معاونان و دستیاران وی نیز که از مدیران جوان هستند، به این حرکت غیرحرفه‌ای برنامه خبری 20:30 واکنش نشان دادند. به طوری که حمید فتاحی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با خطاب قرار دادن معاونت سیاسی صدا و سیما و در واکنش به انتقاد یکسویه‌ اخبار 20:30 از وزارت ارتباطات در قبال پیام‌رسان‌های داخلی، تأکید کرد: «ظاهراً از برزخ درآمدن وضعیت پیام‌رسان‌های داخلی به مصلحت برخی نیست!» فتاحی رئیس هیأت مدیره‌ شرکت ارتباطات زیرساخت در ادامه در صفحه کاربری خود در توئیتر نوشت: «چرا که برخی به وظایف خود در سند مصوب شورای عالی عمل نمی‌کنند و دائماً با اغراض سیاسی وزارت ارتباطات را هدف قرار می‌دهند. آیا گلایه‌های پیام‌رسان‌ها از خودتان را شنیده‌اید؟ ما عمل کردیم شما چطور؟»

فتاحی همچنین نوشت: «تنها حُسن گزارش‌های خلاف واقع ۲۰:۳۰، تأکید بر تأثیرگذاری شبکه‌های اجتماعی و پایان دوران بزن دَرروی رسانه‌ای است. انحصارطلبی، مهم‌ترین دلیل نبود رشد پیام‌رسان‌های داخلی است.»

در همین راستا سجاد بنابی، دستیار وزیر ارتباطات در امور جوانان نیز با انتشار گفت‌وگوی باشگاه خبرنگاران با مدیرعامل پیام‌رسان ایتا، به حمایت وزارت ارتباطات از پیام‌رسان‌های داخلی توسط رسانه وابسته به صدا و سیما صحه گذاشت. سجاد بنابی در رشته توئیتی نوشت: «معاونت سیاسی صدا و سیما: این را چه می‌گویید؟ اینکه منبع خبرش خودتان هستید. یکی از آن همه دستگاه‌ها، خود شما نیستید؟ پ.ن: کلاد کشوری جزو مصوبات شورای عالی فضای مجازی نبوده است، هر چند در حال راه‌اندازی است.»

تلاش وزارت ICT برای حمایت از پیام‌رسان‌ها

«وزارت ارتباطات تمام تلاش خود را برای حمایت از پیام‌رسان‌ها انجام داده است. » عباس آسوشه، معاون مرکز ملی فضای مجازی افزود: ولی باید فرآیند ساماندهی پیام‌رسان‌ها را سریع‌تر به سرانجام رساند. ساماندهی فضای پیام‌رسانی در کشور لازم و ضروری است و مشکلات فنی مدل کسب و کاری آنان نیز باید حل ‌شود و به عبارتی شرایط باید به گونه‌ای فراهم شود که پیام‌رسان‌ها نیز همانند اپراتورهای تلفن همراه، ابتدا مجوز و پروانه کار خود را دریافت کرده و سپس در مسیر خدمت‌دهی به مردم قرار بگیرند.

به گزارش ایسنا، معاون مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره ساماندهی پیام‌رسان‌ها و نیز شروع فاز دوم حمایت از آنها، گفت: در فاز اول، دولت و دستگاه‌های ذی‌ربط طبق مصوبه شورا و در حد توان، حمایت‌های لازم را از پیام‌رسان‌ها به‌عمل آورده‌اند و این امیدواری وجود دارد تا این حمایت‌ها در این مرحله نیز ادامه داشته باشد. وی بر ضرورت ارتقای جایگاه پیام‌رسان‌های داخلی برای اثرگذاری و تأمین نیاز جامعه، تأکید کرد و افزود: تاکنون پیام‌رسان‌های داخلی موفق به کسب جایگاه مناسب نشده‌اند. ولی امیدواریم با شروع مرحله دوم حمایت از آنان، مشکلات پیام‌رسان‌های داخلی نیز حل شده و بتوانند جایگزین پیام‌رسان‌های خارجی شوند. آسوشه گفت: در ابتدای کار 7پیام‌رسان شکل گرفت ولی به این نتیجه رسیدیم که هفت پیام‌رسان زیاد است و دو پیام‌رسان برای تأمین نیاز جامعه کافی است به همین دلیل دو پیام‌رسان گپ و سروش انتخاب شدند ولی هنوز نهاد ارزیابی‌کننده درباره آنها نظر نهایی خود را اعلام نکرده است.

معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به پرهزینه بودن پیام‌رسان به‌عنوان یک کسب و کار گفت: در حال حاضر پیام‌رسان‌های زیادی هستند که درخواست فعالیت دارند، اما باید به این نکته توجه داشت که به دلیل محدودیت‌هایی که از جهات مختلف با آن مواجهیم، امکان فعالیت همه آنها نیست و در حال حاضر نمی‌توان انتظار داشت که هفت پیام‌رسان یا بیشتر در کشور فعالیت کنند. وی افزود: وقتی تلگرام Telegram فعالیت خود را در کشور شروع کرد، سرویس‌های آن بخوبی سرویس‌های امروز نبود، اما چون شرایط لازم برای این پیام‌رسان مهیا شد، کم کم توانستند به توانمندی لازم برای تأمین نیاز مردم برسند، بنابراین ما باید زمینه رشد و توسعه پیام‌رسان‌های داخلی را نیز به‌صورت قانونمند و براساس ضوابط و مقررات مربوطه فراهم کنیم تا به بلوغ لازم رسیده و سرویس‌های مورد نیاز جامعه را ارائه دهند.

معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی با تأکید بر اینکه پیام‌رسان‌ها نیز همانند سایر کسب و کارها باید در چارچوب قانون Law فعالیت کنند، اظهار امیدواری کرد که با تمهیدات دستگاه‌های ذی‌ربط در اجرای قوانین و مقررات مصوب مراجع قانونگذاری، شرایطی فراهم شود تا همانند اپراتورهای همراه که فعالیت خود را از ابتدا با اخذ مجوز شروع کرده و مورد وثوق مردم نیز قرار دارند، پیام‌رسان‌ها هم از ضوابط تعیین‌شده تبعیت کرده و پس از طی مراحل و فرآیند اخذ پروانه کار و مجوزهای مربوطه، فعالیت قانونی خود را شروع کنند. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

newspaperimgl_6936_17