برجام تصمیم درستی بود/وقت آن نیست که ذهن دیپلماتها را مشغول کنید
رکنا: سخنگوی دولت در واکنش به هجمههایی که به بهانه خروج آمریکا از برجام به دولت وارد می شود گفت: مشکلات زیاد است و ما باید خود را برای هر شرایطی آماده کنیم و دیگر وقت نداریم که هم با دشمنان برخورد کنیم و هم به دوستان خود نگاه داشته باشیم که از پشت خنجر نزنند.
به گزارش گروه سیاسی رکنا، محمدباقر نوبخت در نشست خبری این هفته خود درباره حمله به دولت به بهانه برجام، اظهار کرد: اکنون وقت آن نیست که ذهن مسئولان دیپلماسی کشور که درگیر سیاستهای جهانی هستند را با بیان این مطالب مشغول کرد. ما نباید جز به منافع ملی به چیز دیگری فکر کنیم.
وی در ادامه افزود: باید بررسی کنیم که آیا اساسا برجام برای اجرا شدن تمامی مجاری حقوقی و قانونی خود را در داخل کشور طی کرده است و آیا براساس اجماع داخلی به اجرا درآمده است؟ و آیا اصلا برجام درست بوده است یا خیر؟ برجام تمام مراحل قانونی و حقوقی خود را در داخل کشور طی کرد؛ چه در مجلس و چه نکاتی که رهبری مطرح کردند نیز رعایت شد.برای ارزیابی از درستی اجرای برجام باید شرایط سال 92 را ببنیم. در سال 92 ما در شرایطی بودیم که با یک اتهام واهی از سوی رژیم صهیونیستی کشور ما تحریم شد و حتی کشورهای دوست ایران نیز از ما دفاع نکردند.
نوبخت با بیان اینکه براساس یک اتهام واهی کشور دچار محاصره اقتصادی شد تصریح کرد: آیا در آن مقطع دولت باید این محاصره اقتصادی را تایید می کرد یا در جهت رفع اتهامات وارده اقدام می کرد. اگر دولت هیچ اقدامی نمی کرد قطعا تاریخ ما را نمی بخشید. ما باید اثبات می کردیم که فعالیت هستهای ما نظامی نیست و این تایید را از آژانس گرفتیم. با برجام تحریمها علیه ما رفع شد هرچند مشکلاتی از قبیل ارتباطات بانکی باقی ماند. اما ایران از محاصره اقتصادی خارج شد.
وی با تاکید بر اینکه برجام اقدام درستی بود که از سوی دولت انجام گرفت خاطر نشان کرد: در شرایط تحریم این ملت بود که باید هزینه سنگینی می پرداخت. دولت را وادار نکنید برخی مسائل را بیان کند، چرا ما را وادار می کنید که حرفهایی بزنیم که موجب سوءاستفاده دشمن شود.
نوبخت در ادامه با بیان اینکه برجام اجماع جهانی علیه ایران از بین رفت، بیان کرد: عدم همراهی اروپا با ترامپ Trump آیا ارزش ندارد؟ نوع مقابله اتحادیه اروپا و از جمله فرانسه و انگلیس با آمریکا از دستاوردهای برجام بوده است. اکنون مردم جهان می دانند مواضع آمریکا درست نیست و این بزرگترین دستاورد ما است.
وی تاکید کرد: البته اگر منافع ما ایجاب کند حتما از برجام خارج می شویم. بازگشت به گذشته برای ما مشکل نیست. غنی سازی را درآن شرایط با هر درصدی که تشخیص دهیم انجام می دهیم و وقتی هم از برجام خارج شدیم هیچ نیازی نیست که فعالیت های هستهای ما تحت نظر طرف مقابل انجام شود. با از بین رفتن برجام آنها هستند که ضرر می کنند و ما برای بازگشت به شرایط سال 92 مشکل نداریم البته اگر تحریم برای عدهای منافعی دارد ، برای مردم زیان خواهد داشت بنابراین ما در دولت تلاش می کنیم زورگویی های آمریکا به نتیجه نرسد.
سخنگوی دولت همچنین اظهار کرد: رهبری بارها از رهبران دیپلماسی ما به نیک نامی یاد کرده اند. ما در برجام چیزی از دست ندادیم بلکه منافع زیادی به دست آوردهایم. تاریخ هم دکتر روحانی را تکریم میکند به خاطر شجاعت و خدمت به مردم. رهبر انقلاب هم به عنوان یک رهبر زیرک و بصیر همیشه مورد احترام جامعه و تاریخ خواهد بود.
نوبخت همچنین با بیان اینکه اگر اروپا تضمین دهد که بدون هراس از تحریمهای ثانویه آمریکا، از برجام پشتیبانی کرده و منافع ما در برجام تامین می شود، ما می توانیم برجام را ادامه دهیم، اما اگر منافع ما تامین نشود، ضرورتی نمی بینیم که برجام را ادامه دهیم. ما برای شرایط فعلی و حتی شرایط همراهی اروپا با آمریکا و خروج آنها از برجام، سناریو و برنامه داریم. مصارف و مخارج کشور، نحوه هزینهکردها و وظایف هر دستگاه را مشخص کردیم و امسال با مدیریت تخصیص بدون کسری بودجه سال را به پایان می بریم.
وی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر تحریمهای احتمالی آمریکا بر کشور گفت: با وضع مجدد تحریمها، ممکن است سختیهایی در کشور ایجاد شود ولی این تحریمها موجب تسلیم یا فلج شدن کشور نمی شود و دولت شرایط را مدیریت میکند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که تضمین های عملی ایران از اروپا برای ادامه برجام چه خواهد بود تصریح کرد: ما جلسات متعددی داشتهایم در داخل کشور که تضمینها را تعریف عملیاتی کنیم. تا مشخص شود تیم مذاکره کننده ما در مذاکرات چه اقداماتی باید انجام دهند.
نوبخت در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا در مذاکرات برجام نکات مدنظر رهبری مورد توجه دیپلماتها قرار گفت، اظهار کرد: برجام در شورای عالی امنیت ملی مطرح و برای تصویب آن هم رای گیری شد. تمام تلاش ما هم این بودکه نظرات رهبری در برجام رعایت شود. رهبری همیشه براساس بصیرت وشناخت دقیقی که از ماهیت غیرانسانی رژیم آمریکا دارد ما را متوجه می کردند که اآها پیمان شکن هستند ما هم براساس اطمینان به آمریکا مذاکره نکردیم. برجام سند ایدهآلی برای ما نبود شاید برای اروپا هم ایده آل نبود. آمریکا هم که برجام را بدترین سند میداند و ترامپ هم اشاره کرده بود که وزیر خارجه وقتآمریکا در مذاکرات برجام حریف ظریف نمی شود.
وی با اشاره به اینکه برجام براساس اعتماد به طرف مقابل امضا نشد، تصریح کرد: تصویب برجام کار سختی بود. این سند باید به امضای هفت کشور میرسید. ما هر آنچه که توانستیم در برجام انجام دادیم و آن را در مذاکرات گنجاندیم.
خبرنگاری از نوبخت پرسید که آیا رئیسجمهور به موگرینی برای ماندن در برجام تضمین داده است که سخنگوی دولت در پاسخ گفت: رئیسجمهور رسما و صریحا نظر خود را درباره برجام اعلام کردند. موضع دولت هم کاملا مشخص است. آمریکا می خواست ما بلافاصله از برجام خارج شویم تا اجماع جهانی علیه ما ایجاد کند اما اکنون این اجماع جهانی علیه آمریکا ایجاد شده است.
در ادامه این نشست خبری خبرنگاری با اشاره به تخریب هایی که علیه دولت به بهانه برجام انجام میشود پرسید که آیا این مسائل در شورای عالی امنیت ملی مطرح می شود که وی در پاسخ گفت: این مسائل در حوزه شورای عالی امنیت ملی نیست. افکار عمومی ما به رغم تخریبهایی که انجام می شود به خوبی در انتخابات سال گذشته خادمین خود را تشخیص داد و مردم پشت رئیسجمهور خود هستند.آنقدر مشکلات وجود دارد و ما خود را باید برای هر شرایطی آماده کنیم و دیگر وقتی نداریم از یکسو با دشمنان برخورد کنیم و از سویی به دوستان خود نگاه داشته باشیم تا از پشت به ما خنجر نزنند.
وی در پاسخ به این پرسش که در صورت لغو قرارداد با شرکتهای خارجی از این شرکتها غرامت دریافت خواهد شد، اظهار کرد: باید قرارداد به قرارداد و شرکت به شرکت بررسی کنیم. همه تلاش ما در زمان عقد این قراردادها این بود که این قراردادها به گونهای تنظیم شود که اگر تحریمها بازگشت، متضرر نشویم.
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اقدام دولت در مقابل احتمال تحریم نفت و تاثیر آن در بودجه کشور خاطر نشان کرد: ما بودجه در سایه و بودجه اضطراری هم داریم و اگر نیاز به مصوبه جدیدی باشد، از مجلس اخذ می کنیم.
نوبخت در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا با خروج آمریکا از برجام، FATF نیز متوقف خواهدشد بیان کرد: در این زمینه باید موضع آمریکا و اتحادیه اروپا را از هم جدا کنیم. FATF فقط مختص آمریکا نیست. قانون Law مبارزه با پولشویی ایجاب می کند که ما مسیری را طی کنیم و این مسیر را نباید را رفتار آمریکا گره بزنیم. در این مرحله لازم است FATF را به پایان برسانیم.
در بخش دیگری از این نشست خبری سخنگوی دولت درباره برخی مشکلات در سامانه نیما گفت: براساس گزارش وزارت صنعت معدن وتجارت تا هفته قبل بیش از پنج میلیارد دلار ثبت سفارش از انواع کالاها صادر شده است. بانک مرکزی هم درباره تخصیص ارز با نرخ 4200 تومان، رقم مشابهی را گزارش داده است. بنابراین ما در خصوص تامین کالاها مشکلی نداریم به خصوص اینکه در فروردین ماه نرخ صادرات ما 15 درصد بیشتر از واردات بوده است. البته بخشی از خدمات در بازار Store رسمی ارز تعریف نشده است، بنابراین ستاد اقتصادی دولت کارگروهی را موظف کرد که بررسی کند روزانه چه مقدار از خدمات و حتی کالاهای موردنیاز که در سامانه رسمی تعریف نشده است، در بازار غیررسمی وجود دارد تا به آنها پاسخ داده شود، تاکنون 33 قلم خدمات تعریف شده است.
نوبخت با اشاره به اینکه این نکته را باید مدنظر قرار داد، بیش از 130 میلیارد دلار در بازار رسمی مبادله خواهیم داشت خاطر نشان کرد: ممکن است 100 میلیارد دلار هم در بازار غیررسمی باشد که این رقم کوچک است. ما مشکلی برای واردات کالاهای اساسی و عموم کالاها نداریم جز بخش کوچکی از خدمات که به سرعت در حال وارد کردن به بازار رسمی هستیم. ما معتقدیم هیچ نرخ دیگری در برابر نرخ رسمی ارز نمی تواند مبنای اقتصاد ما باشد. البته در کوچه پس کوچهها نرخهایی برای ارز بیان شده که معلوم نیست چه کسی آنها را می فروشد و چه کسی آنها را می خرد اما بیان این مبالغ باعث مخدوش شدن نرخ دلار 4200 تومانی می شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره گلایههای بازاریها از نوسانات نرخ ارز و موضع دولت در این زمینه اظهار کرد: آمار بانک مرکزی و وزارت صنعت برای تخصیص ارز و ثبت سفارش مشخص است، بنابراین بهانهجویی عدهای در این زمینه معقول نیست. دولت از واردکنندگان و صادرکنندگان عمده دعوت کرده است و همه مسائل در مورد ارز در آن جلسه بررسی شده است اگر مورد و مسئله خاصی وجود دارد باید به کارگروه تعیین شده منتقل شود تا بررسی شود. اینکه کسی کالای خود را از انبار خارج نکند، حتما خلاف است. هیچ کسی نباید به فکر احتکار کالاها به این امید که در آینده اتفاق دیگری می افتد، باشد. دولت تحت هیچ شرایطی سامانه فعلی صادرات و واردات را ترک نکرده واز تامین کالاهای اساسی با نرخ ارز 4200 تومانی عقب نمی نشیند و آن را ادامه می دهد.
وی همچنین درباره گزارش مجلس درباره مدیران دو تابعیتی گفت: از طرف دولت وزارت اطلاعات موظف به پیگیری مسائل بود قوه قضائیه نیز این پرونده رانبال می کند. دولت به قانون منع استفاده از دو تابعیتی ها احترام گذاشته و هیچ کدام از مدیران دولت دو تابعیتی نیستند و اگر هم موردی اثبات شد دولت طبق قانون عمل میکند.
نوبخت درباره گزارش مجلس در خصوص فرزندان دو تابعیتی برخی مسئولان دولتی و وزرا افزود: ما بخشی از ابزارهای خود را سوزاندیم. من سربسته می گذرم اما وقتی تحریم می شوید مسیر رسمی جواب نمیدهد. موضوع را من بیشتر نسوزانم . گاهی به خاطر جهل یا کینه نسبت به دولت، برخی حاضرند منافع ملی را از بین ببرند.
سخنگوی دولت در واکنش به گزارش تحقیق و تفحص مجلس مطرح کرده است وزارت اطلاعات همکاری لازم در پرونده دو تابعیتیها نداشته، خاطر نشان کرد: وزارت اطلاعات معتقد است در این پرونده نهایت همکاری را کرده است.
خبرنگاری در ادامه از نوبخت درباره ضرورت سفر ظریف باتوجه به مسائل منطقه از جمله فلسطین پرسید که وی در جواب گفت: اولویت منافع ملی ما برجام و چگونگی رفتار اروپا، چین و روسیه است و حتی یک لحظه هم نباید زمان را از دست بدهیم. منطقی نیست که مسائل اصلی خود را تحت تاثیر اتفاقات دلخراش منطقه قرار دهیم.
سخنگوی دولت درباره مصوبه مجلس برای عدم استفاده از امکانات دولتی برای افطاری در ماه مبارک رمضان بیان کرد: در طول سال درخواستهای متعددی برای دیدار با رئیسجمهور می رسد که دفتر ریاست جمهوری بخشی از این دیدارها را در ماه مبارک رمضان قرار می دهد این دیدارها درماه رمضان انجام می شود اما با توجه به مصوبه مجلس در این دیدارها که به افطاری هم ختم می شود، از اعتبار دولتی استفاده نشده و از منابع غیردولتی هزینه می شود.
وی در خصوص آخرین اقدامات برای کوچک سازی دولت تصریح کرد: حدود 53 هزار نفر از حجم نیروی انسانی کاسته شده است و جز در موارد ضروری دولت استخدام نخواهد داشت.
نوبخت همچنین بیان کرد که استعفای سیف رئیس بانک مرکزی صحت ندارد.
سخنگوی دولت درباره اخبار مربوط به سفر رئیسجمهور به سوئیس و اتریش خاطر نشان کرد: سفرهای رئیسجمهور محرمانه نیست و اگر قطعی شود حتما اعلام خواهد شد.
نوبخت در ابتدای این نشست خبری با بیان اینکه جنایات بزرگ و خونینی توسط رژیم اشغالگر قدس با حمایت آمریکا در حال وقوع است، اظهار کرد: در چند روز گذشته دست این دو رژیم به خون بیش از 59 نفر از فلسطینیان و 2771 نفر مجروح ْآغشته است. دولت جمهوری اسلامی ایران ضمن محکومیت این جنایات و همچنین محکومیت انتقال خلاف مقررات بینالملل سفارت آمریکا به قدس، از مجامع جهانی به ویژه شورای امنیت این انتظار را دارد که برخوردی به نحو مناسب نشان دهد. قطعا وجدان بیدار جهانیان نظارهگر این اتفاقات است. این دو رژیم در حرف ادعاهایی مطرح می کنند اما در عمل نسبت به حداقلهای حقوق بشر هم بی توجه بوده و بدون محدودیت امکان برخورد با هر جریان مخالف را برای خود در نظر می گیرند.
ارسال نظر