جاده‌های پرتهوع چه رازی دارد ؟ / ماشین‌گرفتگی چیست؟

فکر رسیدن به مقصد و حال بد در طول مسیر برای کسانی که دچار ماشین‌گرفتگی می‌شوند به حدی دردناک است که گاهی ترجیح می‌دهند از خیر کل مسافرت بگذرند و از ترس حالت تهوع و سرگیجه و بی‌حالی در طول مسیر خودشان را از چند روز تفریح و لذت محروم کنند.

به گزارش رکنا ، اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که از حالت ماشین‌گرفتگی رنج می‌برید تا پایان این گزارش همراه ما باشید و توصیه‌های دکتر ایرج خسرونیا را مطالعه کنید.

ماشین‌گرفتگی چیست؟

دکتر خسرونیا فوق‌تخصص گوارش و بیماری‌های کبدی، در توضیح این‌که ماشین‌گرفتگی چیست و چه نشانه‌هایی دارد می‌گوید:«حالت بدی که به بعضی افراد هنگام نشستن در ماشین دست می‌دهد به حالت ماشین‌گرفتگی معروف است که مهم‌ترین نشانه آن هم حالت تهوع است.

هر چند گاهی این حال به رنگ‌پریدگی و بی‌حالی و حتی استفراغ هم منجر می‌شود و لازم به ذکر است که این حالت برای کسانی که به آن دچار می‌شوند ممکن است تنها محدود به ماشین نباشد و در هواپیما یا قایق هم به آن دچار شوند.»

علت بروز حالت تهوع در چنین افرادی از نظر دکتر خسرونیا مربوط به اختلالات گوش داخلی است:«اختلال در گوش میانی و گوش داخلی یکی از مهم‌ترین علل بروز حالت تهوع در افراد است. گاهی ممکن است این اختلال در فرد خیلی شدید بوده و در هر حالتی دچار حالت تهوع شود اما گاهی ممکن است تنها در حالت حرکت دچار حالت تهوع شود. در هر صورت اگر این حالت برای فرد شدید است بهتر است قبل از هر اقدامی به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند.»

اما اگر پزشک متخصص گوش و حلق و بینی سلامت گوش داخلی و گوش میانی شما را تائید کرده و همچنان حالت تهوع شما در ماشین ادامه دارد، باید بدانید که هنگام حرکت با ماشین سرعت دریافت اطلاعات مغز از سوی چشم‌ها و گوش داخلی و غضله‌ها با حالت عادی مغایرت دارد و همین باعث بروز حالت تهوع می‌شود. برای از بین بردن این حالت راهکارهایی وجود دارد.

چه بخوریم و چقدر بخوریم؟

یکی از فاکتورهایی که قبل از نشستن در ماشین باید به آن توجه کنید،مقدار غذایی است که قبل از سفر میل می‌کنید. دکتر خسرونیا درباره این موضوع می‌گوید:«اگر هنگام سفر دچار حالت تهوع می‌شوید باید دقت داشته باشید که با معده خالی یا با معده خیلی سنگین در ماشین ننشینید.

خیلی از افراد سفر را در صبح زود آغاز می‌کنند و بدون خوردن صبحانه سوار ماشین می‌شوند.این کار قطعاً حالت تهوع شما را تشدید می‌کند چرا که ترشح آنزیم در معده خالی خود موجب بروز تهوع خواهد شد. از طرفی مصرف غذاهای خیلی چرب و خیلی شیرین هم ممکن است شما را دچار حالت تهوع کند. بهتر است قبل از شروع سفر حتماً یک وعده غذای سبک مصرف کنید و در طول مسیر سفر به کمی آب و چند بیسکویت دسترسی داشته باشید تا خشکی بزاق دهان یا خالی ماندن معده حالت تهوع شما را تشدید نکند.»

موبایل و کتاب ممنوع

یکی از مهم‌ترین توصیه‌های دکتر خسرونیا این است که در هنگام سفر از محرک‌های بصری مثل کتاب و موبایل و لپ تاپ استفاده نکنید.

هنگامی که شما در ماشین به موبایل یا کتاب خیره می‌شوید، ناسازگاری سرعت انتقال داده‌های چشم و دیگر اعضای بدن به مغز چند برابر می‌شود و این حالت تهوع شما را دوچندان می‌کند.

حتی در مواردی که فرد عمدتاً دچار ماشین گرفتگی نیست، مشاهده می‌شود که با نگاه کردن به صفحه موبایل یا کتاب دچار حالت تهوع می‌شود.

دکتر خسرونیا می‌گوید:«گاهی حتی دقایقی کوتاه نگاه کردن به موبایل در ماشین هم می‌تواند موجب بروز حالت تهوع طولانی در افراد شود. بنا بر این کسانی که دچار حالت ماشین‌گرفتگی هستند باید به شدت از استفاده از موبایل و کتاب پرهیز کنند.»

ماشین‌گرفتگی در بارداری

یکی دیگر از شرایط خاص و سخت در افرادی که دچار ماشین‌گرفتگی می‌شوند در خانم‌های باردار دیده می‌شود.

بارداری به دلیل شرایط خاص فرد ممکن است طبیعتاً با حالت تهوع و حالت‌های غیرطبیعی گوارشی همراه باشد.

اما آنچه حالت ماشین‌گرفتگی خانم‌های باردار را تشدید می‌کند کم شدن آب بدن یک خانم باردار است. از آن‌جا که خانم‌های باردار در موارد بسیار زیادی منع مصرف دارو دارند باید تا حد ممکن با به کار بستن شیوه‌های کنترل ماشین‌زدگی که در بالا ذکر شد از بروز این حالت جلوگیری کنند. مصرف ویتامین ب و آب فراوان در کنترل تهوع در بارداری کمک می‌کند. کنترل این حالت در عموم حالتها به کنترل آن هنگام حرکت با ماشین هم کمک می‌کند.

ماشین‌گرفتگی در کودکان

یکی از اتفاقات ناخوشایند برای خانواده‌ها این است که فرزند آن‌ها در سفر حتی در سفرهای درون‌شهری دچار ماشین‌گرفتگی شود. کودک هم همچون بزرگسالان به دلیل اطلاعات ضد و نقیضی که از اعضای بدن به مغزش ارسال می‌شود دچار این حالت می‌شود. اما آنچه این حالت را در کودکان تشدید می‌کند ممکن است این باشد که بچه‌ها با چند بار تجربه استفراغ و تهوع در ماشین دچار ترس از ماشین می‌شوند و از سوار شدن به ماشین مضطرب می‌شوند که این ترس و اضطراب خود به تشدید تهوع کمک می‌کند.

آن‌ها نمی‌توانند توصیه‌ها را برای پیشگیری از حالت ماشین‌گرفتگی به کار ببندند و نشستن روی صندلی جلو برای آن‌ها غیر ممکن است. برای همین به توصیه دکتر خسرونیا بهتر است زمان سوار ماشین شدن را با زمان خواب کودک هماهنگ کنیم که چشم کودک بسته باشد و حتما قبل از سفر با پزشک اطفال مشورت کنیم و برای کودک‌مان داروی ضد تهوع تهیه کنیم.

اهمیت شیوه نشستن بر ماشین‌گرفتگی

این‌که شما در چه حالتی در ماشین بنشینید در تشدید یا کنترل حالت تهوع شما اهمیت زیادی دارد.

دکتر خسرونیا در توضیح این موضوع می‌گوید:«افرادی که در ماشین دچار حالت ماشین‌گرفتگی می‌شوند باید از عواملی که باعث تشدید حالت تهوع می‌شوند دور باشند.مثلاً گرما معمولاً حالت تهوع را تشدید می‌کند. این دسته از افراد بهتر است همیشه در کنار پنجره ماشین بنشینند و خود را در معرض هوای تازه قرار دهند. اگر امکان پیاده شدن در فواصلی از جاده را دارند حتماً این کار را بکنند و بعد از کمی استراحت دوباره در ماشین بنشینند.»

او در ادامه می‌گوید: «نشستن روی صندلی عقب می‌تواند حالت تهوع را بیشتر کند چون روی صندلی عقب امکان دیدن مناظر کمتری برای فرد وجود دارد و سرعت انتقال تصاویر به مغز با سرعت انتقال صدا تفاوت زیادی پیدا می‌کند. به همین دلیل بهتر است افرادی که دچار ماشین‌گرفتگی هستند حتماً روی صندلی جلو بنشینند تا مناظر بیشتری ببینند.

در واقع اگر گوش و عضله‌ها این فرمان را به مغز بدهند که شما در حرکت هستید اما چشم شما اجسام ثابت را ببیند و چنین فرمانی به مغزتان ارسال نکند شما دچار سرگیجه خواهید شد. این حالت در هواپیما اجتناب‌ناپذیر است و چون در هواپیما امکان دیدن مناظر بیرونی وجود ندارد، فرد ناچار به استفاده از داروهایی برای کنترل حالت تهوع خود است که این داروها باید با مشورت پزشک مورد استفاده قرار گیرد. مراجعه به یک پزشک عمومی قبل از سفر می‌تواند در تهیه دارو ضروری تلقی شود.»

روش‌های سنتی مؤثر هستند؟

ممکن است نزدیکان شما زمانی که متوجه شوند شما گرفتار حالت ماشین‌گرفتگی هستید برای کمک به شما توصیه‌هایی از روش‌های درمان سنتی به شما پیشنهاد کنند.

اما آیا این توصیه مؤثر است؟و آیا به کارگیری آن در روند بهبود شما تاثیری دارد؟

دکتر خسرونیا در این مورد می‌گوید:«خیلی از بیماران که دچار مشکل تهوع جاده‌ای در ماشین هستند،این سؤال را از من می‌پرسند که مصرف مواد غذایی‌ای مثل زنجبیل در بهبود این حالت مؤثر است یا نه؟ حقیقتاً باید بگویم که تأثیر مصرف این مواد غذایی به حدی ناچیز و کم است که می‌توان آن را نادیده گرفت.

در حقیقت توصیه‌های غیردارویی تنها در جهت پیشگیری از بروز حالت تهوع است.حال آن‌که اگر حالت تهوع فرد شدت پیدا کند،تنها راه حل مؤثر باز ایستادن از حرکت است.به این صورت که فرد دقایقی در بیرون از ماشین استراحت کند و در صورت امکان دراز بکشد و چشم‌های خود را ببندد. و در موارد حاد داروهایی که قبلاً اشاره کردیم باید قبل از سفر با مشورت پزشک تهیه کرده و مصرف کند.»

وی در ادامه افزود:«با این حال مصرف مواد غذایی ذکر شده اشکالی هم ندارد.شاید به نوعی تلقین‌درمانی تلقی شود و آسیبی به بدن نمی‌رساند.»

کسانی که به درمان طب سنتی معتقدند ممکن است برای حالت تهوع در جاده به شما مصرف دمنوش زنجبیل ، عرق نعنا یا چای بابونه را پیشنهاد دهند.

با توجه به توضیحات دکتر خسرونیا می‌توان نتیجه گرفت که اگر در فواصل مشخصی از جاده بایستید و این خوراکی‌ها را مصرف کنید اشکالی ندارد و بروز حالت تهوع شما را به تعویق می‌اندازد.

از آن‌جا که از دست دادن آب بدن می‌تواند علائم ماشین‌گرفتگی را تشدید کند،اگر مایعات ذکر شده و آب زیاد مصرف کنید احتمالا ضرر نخواهید کرد.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی