روغن پالم فایده هم دارد؟
سلامت رکنا : روغن پالم و مزایا و معایب استفاده از آن را بخوانید.
به گزارش رکنا ، روغن پالم یکی از روغن های خوراکی است که بر اساس کدکس بینالمللی و استانداردهای قابل مصرف خوراکی است.
روغن ها و چربی های خوراکی سهم قابل توجهی از رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهند بنابراین باید به گونه ای باشد که سلامت مصرف کننده را تهدید نکند.
روغن پالم یک نوع روغن خوراکی است و نباید از آن ترسید، مزایا و معایبی دارد که هر کدام در جای خود و در مقایسه با سایر روغن ها باید دیده شود که روغن پالم از روغن های جامد بسیار بهتر و کم ضررتر است اما در مقایسه با سایر روغن های گیاهی دیگر اسید چرب ترانس بیشتری دارد.
درصورتی که اسیدهای چرب اشباع آن کمتر از ۲۰% باشد، استفاده از آن در روغن نباتی در حد مجاز زیانی ندارد اما در صورتی که بیش از ۲۰ درصد اسید چرب اشباع داشته باشد در مصارف غیر خوراکی مانند صنایع صابون سازی و آرایشی، بهداشتی و شیمیایی میتوان استفاده کرد که در حال حاضر نیز حجم زیادی از این روغن در این موارد استفاده می شود.
خصوصیات روغن پالم
کالری و ویتامین
روغن پالم این محصول یکی از ۱۷ نوع روغن خوراکی دنیاست که ارزش غذائی بالائی دارد و مانند سایر روغن ها از هر گرم روغن 9 کیلو کالری انرژی ایجاد می شود و شامل ویتامین های محلول در چربی مانند A،D،E ،Kمی باشد. منبع غنی پیش ساز ویتامینA به شکل کارو تنوئید هاست. رنگ مایل به قرمز به دلیل محتوای بتا کاروتن بالا است روغن تصفیه شده قرمز رنگ پالم در برخی از کشورها برای پیشگیری از کمبود ویتامینA استفاده دارد.
کلسترول
روغن پالم مانند سایر روغن های گیاهی حاوی مقدار کمی پیش ساز کلسترول گیاهی می باشد. رژیم های غذایی با مقدار زیاد اسیدهای چرب اشباع شده منجر به افزایش غلظت بالای کلسترول در خون و به خصوص افزایش (LDL- کلسترول) می شود که این امر سبب بروز عوارض بالا و مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب می گردد . اسیدهای کوتاه و متوسط زنجیره ای به سرعت متابولیزه می شود و هیچ تأثیری بر سطح کلسترول ندارد .
اسیدهای چرب ترانس:
اصولاً حالت ترانس در فرآیند هیدروژناسیون روغن های گیاهی و تبدیل آن به روغن جامد بوجود می آید که مضرات آن مانند اسیدهای چرب اشباع برآورد شده است. در روغن پالم طبیعی اسید چرب ترانس وجود ندارد.
خواص آنتی اکسیدانی
توکوفرولها خاصیت آنتی اکسیدان دارند و وجود آنها در روغن های گیاهی باعث پایداری روغن میشود.مقدار این ترکیبات طی فرآیند تصفیه ی روغن کم میشود.سطح آنتی اکسیدانهای طبیعی (توکوفرول ها) در انواع پالم 150-1500( میلی گرم / کیلوگرم) و در پالم کرنل260( میلی گرم / کیلوگرم) است.
سایر کاربردهای روغن پالم
سوخت زیستی روغن نخل را می توان به عنوان بیودیزل (سوخت زیستی) که آن هم معمولا به عنوان روغن پالم متیل استر شناخته شده است استفاده کرد.
روغن پالم متیل استر از طریق یک فرایند به نام تبادل استری ایجاد شده است. سوخت زیستی روغن پالم معمولا برای ساخت بیودیزل روغن پالم مخلوط با سایر سوخت ها مخلوط می شود. بیو دیزل روغن پالم استاندارد N14212 اروپا را برای سوخت زیستی دریافت کرد. بزرگ ترین واحد تولید بیو دیزل روغن پالم در جهان در سال 2011 فنلاند بود که روغن بیو دیزل گیاهی را در سنگاپور افتتاح کرد.
فواید روغن پالم
روغن پالم همچون انواع دیگر روغن گیاهی، کلسترول ندارد. فاقد چربی ترانس است. از برخی انواع ویتامین E یعنی «توکوترینول» غنی است که شواهدی مبنی بر تاثیر مثبت آنها در جلوگیری از لختگی و انسداد عروق کاهش آسیب مغزی پس از سکته وجود دارد. در مقابل اکسایش مقاوم و در دمای اتاق جامد است. همین موارد باعث شده است مصرف آن نسبت به روغن ترانس توصیه شود.
مضرات مصرف روغن پالم
روغن پالم همچون انواع دیگر روغن مضراتی دارد، اما در مجموع مضرات آن در مقابل روغنهایی مثل ترانس کمتر است.
نوع اسید چرب موجود در غذای مصرفی به شدت بر افزایش چربی و کلسترول خون و ایجاد بیماری های قلبی عروقی اثر می گذارد.
افزایش دریافت اسیدهای چرب غیر اشباع به میزان ۱ درصد، موجب کاهش کلسترول به اندازه ۴/۱ میلی گرم در دسی لیتر میگردد. اسید پالمتیک ۶۰ درصد اسیدهای چرب اشباع شده دریافتی را تشکیل داده و موجب بیشترین شیوع هایپرکلسترولمی (بالا رفتن کلسترول خون) می شود.
روغن پالم دارای اسیدچرب پالمیتیک است که برای قلب و عروق نیز خطرناک است.
چربی اشباع شده تنها ماده مضر روغن پالم نیست بلکه این روغن دارای اسیدهای چرب با میزان ترانس بالاست؛ چربیهای ترانس غیر از تأثیر روی کلسترول خون، به علل دیگری برای قلب مضرند. در ابتدا تصور میشد که چربیهای ترانس، جایگزین سالمی برای چربیهای حیوانی باشند، زیرا از چربیهای اشباعنشده و عمدتا از روغنهای گیاهی بهدست میآیند اما دانشمندان بعدها دریافتند که این چربیها نهتنها سالم نیستند، بلکه هم کلسترول بد (LDL) را بالا میبرند و هم کلسترول خوب (HDL) را پایین میآورند، و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهند. این چربیها میزان تریگلیسیریدهای موجود در خون را بالا میبرند. میزان بالای تریگلیسیرید نیز در سخت شدن دیواره شریانها (تصلب شرایین) که زمینه بیماری قلبی را فراهم میکند، مؤثر است. دقیقا همین عامل سبب میشود که محققان و متخصصان به این نکته اشاره کنند که روغن پالم برای سلامت قلب و عروق به شدت مضر است، چرا که اسیدهای چرب ترانس۱۰ برابر روغن اشباع شده برای بدن مضر هستند.
معایب روغن نخل
1. افزایش سکته های قلبی و بیماری های قلبی عروقی
2. روغن پالم موجود در شیر و لبنیات پرچرب به کبد آسیب می زند و در نهایت به نارسایی کبدی منجر می شود.
3. با توجه به اینکه فرآیند تصفیه این روغن در دمای بالا انجام می شود، این درجه حرارت بالا موجب تشکیل آکریلامید می گردد که مولکولی سرطان زا است و باعث سمیت کلیوی و ناباروری در مردان می گردد.
مطالعات پزشکی نشان داده است خطرناکترین روغن مصرفی خانوارها، که موجب کاهش کلسترول خوب و افزایش کلسترول بد میشوند، روغنهای غیراشباع با شکل فرمولی ترانس هستند که اصطلاحاً به آنها روغن ترانس گفته میشود.
باتوجه به اثبات زیان آور بودن این روغنها و تاثیرات منفی آنها بر سلامتی قلب، محدودیتها و قوانین متعددی در مورد آنها وضع شده است.
مصرف روغن پالم باعث افزایش چربی و کلسترول می شود.
مصرف روغن پالم به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق میشود.
روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل 50 درصد است.
روغنهای جامد نباتی یا روغنهایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغنهایی میتوانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماریهای قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگ هستند.
روغنهای مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر 2 درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند.
در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از 2.5 درصد استفاده شود و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربیهای حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.
روغن پالم به جز مضراتی که برای بدن دارد، در دهه اخیر باعث نگرانی فعالان محیط زیست شده است، چرا که بالا رفتن سطح استفاده از این روغن ها باعث شده است که سرمایه گذاری روی این صنعت بیشتر شود و از طرفی جنگل های انبوه مالزی را برای کشت روغن پالم از بین ببرند.
تاثیر روغن پالم بر افزایش بیماری قلبی
روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.
اسید اوئیک اشباع شده نیز تشکیل دهنده روغن نخل است. به گفته ی سازمان بهداشت جهانی شواهد قانع کننده ای است که نشان می دهد مصرف پالمتیک اسید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. بنابراین آن را به عنوان اسیدهای چرب ترانس در طبقه بندی قرار می دهند. چربی های ترانس نیز در دمای اتاق جامداند.
با توجه به اعلام مسئولین اداره ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) غذاهایی که حاوی روغن پالم (نخل) باشند خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر