خطر تب مالت با خوردن لبنیات غیرپاستوریزه

به گزارش رکنا ،‌ مهدی بیات با اشاره به برخی بیماری‌های مشترک بین انسان و دام اظهار کرد: دام‌ها می‌توانند ناقل بیماری‌ به انسان باشند که از آنها به عنوان بیماری زئونوز یاد می‌کنیم.وی افزود: بیماری‌هایی چون تب‌مالت، تب کریمه کنگو، سل و هاری بین انسان و حیوان مشترک هستند که در میان این بیماری‌ها آمار مبتلایان تب‌مالت در کشور ما بسیار بالا است.

متخصص حوزه‌ی دام و حیوانات اذعان کرد: به طور کلی انسان برای رفع نیازهای غذایی خود به طرق مختلف از گوشت و لبنیات برخی دام‌ها از جمله گاو و گوسفند استفاده می‌کند که همین امر می‌تواند باعث انتقال بیماری‌های دامی به انسان شود.وی گفت: مهم‌ترین عامل در انتقال بیماری دام به انسان، عدم رعایت بهداشت و همچنین عدم استفاده از فرآورده‌های لبی بهداشتی است که البته رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از فرآورده‌های پاستوریزه می‌تواند موجب پیشگیری از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام شود.

این دامپزشک ابراز کرد: طبق آمار سازمان دامپزشکی بیشترین مقدار گوشت قرمز کشور از احشام تامین می‌شود؛ از این رو گاو و گوسفند مستعدترین حیوانات در انتقال بیماری‌های زئونوز بوده و البته طریقه‌ی زیست تجمعی این حیوانات نیز در شیوع و گسترش این بیماری‌ها بی‌تاثیر نیست.

وی با اشاره به بیماری تب کریمه کنگو عنوان کرد: بیماری‌هایی از جمله تب کریمه کنگو که سال‌های گذشته در کشور مشاهده شده یا بیماری‌هایی مانند تب مالت که آمار مبتلایان آن در سطح کشور بالا است؛ از جمله بیماری‌هایی است که از طریق ارتباط مستقیم و یا غیرمستقیم با دام آلوده می‌تواند به انسان منتقل شود.

آمار مبتلایان تب‌مالت در کشور بسیار بالاست

این دامپزشک تصریح کرد: متاسفانه زمینه‌ی انتقال بیماری تب مالت بیشتر از مصرف لبنیات غیرپاستوریزه ایجاد می‌شود؛ چراکه بیشتر لبنیات‌های مصرفی به ویژه در مناطق روستایی از روش‌های سنتی و بدون درنظر گرفتن شرایط و دمای مناسب پاستوریزه کردن تهیه شده و اگر در این میان دام به بیماری تب مالت مبتلا باشد، این بیماری به راحتی از طریق لبنیات به انسان نیز منتقل می‌شود.

وی ادامه داد: بیشترین شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصل گرماست و می‌توان گفت احتمال انتقال این بیماری در این ایام(تابستان) وجود دارد، این بیماری از طریق کنه‌‌ای که روی بدن حیوان وجود دارد، می‌تواند به انسان منتقل شود.

این دامپزشک بیان کرد: تب کریمه کنگو یکی از بیمارهای ویروسی بسیار خطرناک است که هرساله در سراسر جهان از جمله ایران جان بسیاری را به خطر می‌اندازد که توصیه‌ی ما به افرادی که به هر نحوی در ارتباط با دام هستند رعایت نکات بهداشتی است.

بیات تصریح کرد: دامداران و همه افرادی که در تماس با دام و فرآورده‌های دامی هستند مانند توزیع‌کنندگان، سلاخان، قصابان و همچنین بانوان خانه دار که به گونه‌ای در معرض این بیماری‌ها قرار دارند با رعایت اصول بهداشتی اعم از استفاده از دستکش می‌توانند تاثیر بسزایی در پیشگیری از شیوع این بیماری‌ها داشته باشند.

وی با اشاره به بیماری هاری عنوان کرد: بیماری هاری یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است و گزش حیوانات آلوده به این بیماری به ویژه سگ، می‌تواند سبب انتقال آن شود.

متخصص حوزه‌ی دام و حیوانات عنوان کرد: سازمان دامپزشکی کشور با ارائه‌ی طرح واکسیناسیون رایگان در زمینه پیشگیری از بیماری‌های زئونوز به خوبی عمل کرده و همچنین با افزایش سطح آگاهی مردم در مورد بیماری‌های مشترک انسان و حیوان، آمار ابتلا به این بیماری‌ها در سطح کشور به میزان چشم‌گیری کاهش یافته‌است.

افزایش سطح آگاهی بهترین راه پیشگیری از بیمارهای مشترک بین انسان و دام

بیات تاکید کرد: بیماری‌هایی نظیر سل نیز از طریق لاشه‌ی دام آلوده می‌تواند به افرادی که در کشتارگاه کار می‌کنند، منتقل شود؛ اما به طور کلی آنچه که درخصوص پیشگیری از تمام بیمارهای دامی می‌توان گفت، رعایت اصول بهداشتی است.وی ابراز کرد: بهترین راه برای پیشگیری از تمام بیمارهای مشترک بین انسان و دام، افزایش سطح آگاهی توسط عوامل ذی ربط به مردم به ویژه در سطح روستاها و در بین دامداران است.

بیات بیان کرد: آگاهی مردم درخصوص انواع بیماری‌های دامی، زمان بروز بیماری، عوامل موثر در انتقال بیماری، راه‌های پیشگری از بیماری و انجام اصول بهداشتی مربوطه می‌تواند بهترین گزینه درخصوص کاهش آمار مبتلایان به بیماری باشد‌.

این دامپزشک تصریح کرد: به طور کلی نمی‌توان بیماری‌های مشترک بین دام و انسان را از بین برد؛ زیرا بیماری‌های دامی در سراسر جهان قابل بروز و ظهور است اما می‌توان در راستای پیشگیری و کنترل بیماری گام برداشت.وی با اشاره به فعالیت سازمان دامپزشکی در مقابله با بیماری‌های دامی بیان کرد: خوشبختانه سازمان دامپزشکی کشور در صورت مشاهده‌ بروز و گسترش یک نوع بیماری دامی در منطقه، بلافاصله با نصب پوستر و اجرای عملیات‌های پیشگیرانه و آگاهی بخشی اجتماعی فعالیت خود را آغاز می‌کند که این امر تاثیر بسزایی در کنترل بیماری‌های دامی دارد.

بیات در ادامه گفت: با توجه به قرار داشتن در فصل تابستان و شیوع بیماری‌هایی نظیر تب کریمه کنگو، شیوع انواع شپش‌ها و بیماری‌های انگلی، از تمام افراد و مشاغل مرتبط با دام تقاضا می‌شود با رعایت اصول ایمنی به ویژه استفاده از دستکش به فعالیت خود ادامه دهند.

متخصص حوزه‌ی دام و حیوانات در پایان بیان کرد: مردم برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری تب مالت، لبنیات پاستوریزه و مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی را استفاده کنند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.