15 راهکار درمان سوزش سردل
رکنا: باید بگوییم عدم درمان این عارضه، باعث برگشت مکرر اسید معده به مری شده و مشکلات جسمانی جدیتری میآفریند. بنابراین این مشکل به هیچ عنوان شوخی نیست. توصیه میشود قبل از اینکه سوزش سر دل به شما آسیب بزند، راههای درمان آن را آموخته و برای کاهش علائم این عارضه تلاش کنید. به این منظور، میخواهیم شما را با بایدها و نبایدهای رایج برای درمان این عارضه آشنا کنیم. در این مطلب قصد داریم به 15نکته مهم در رابطه با درمان سوزش سر دل بپردازیم.
به گزارش رکنا ؛ بیش از 60میلیون نفر در جهان از سوزش سردل رنج میبرند، اما اینکه سوزش سردل یک مشکل شایع است به این معنا نیست که باید آن را تحمل کنید. اگرچه شاید تصور کنید سوزش سردل یک موضوع بیاهمیت بوده و بهتر است آن را تحمل کنید، اما اینطور نیست.
سوزش سردل چه نشانههایی دارد؟
سوزش سر دل عارضهای است که در آن اسید معده به مری بازگشته و باعث تحریک آن میشود. درد ناشی از این سوزش میتواند ناراحتکننده و مشقتبار باشد. بهعلاوه، این عارضه میتواند به اندازه یک حمله قلبی به شما آسیب بزند، اما همه درد نمیکشند. البته ممکن است طعم تلخ اسید برگشتی به مری را در پشت گلویتان احساس کنید. درواقع، سوزش سر دل مکرر و چسبیدن مواد غذایی پشت گلو از نشانههای ریفلاکس معده به مری هستند. عدم درمان این عارضه میتواند به مشکلات جدیتر، ازجمله تنگی یا انسداد مری، زخم معده، سرطان و ذاتالریه منجر شود. همچنین ممکن است صدایتان کلفتتر شود، چون این اسید تارهای صوتی را مختل میکند.
بایدها...
1.چرا سراغتان آمده؟
با دانستن اینکه به چه دلیل دچار سوزش سر دل و ریفلاکس میشوید، میتوانید کمک بزرگی به رفع این مشکل کنید. در شرایط عادی، دریچه بین مری و معده بهعنوان یک دروازه عمل میکند تا از برگشت اسید معده به مری جلوگیری شود. با شیوع ریفلاکس، این دریچه شل شده و اجازه میدهد محتویات معده به مری برگشت کنند. خانمهای باردار، افراد مسن و بیمارانی که فتق هیاتال (ورود قسمتی از معده به درون قفسه سینه از طریق هیاتوس مری موجود در دیافراگم) دارند، بیشتر درمعرض ابتلا به سوزش سر دل یا ریفلاکس قرار دارند.
2. خود را خفه نکنید
لقمههای بزرگ باعث ترشح اسید بیشتری میشوند؛ این امر با افزایش فشارهای وارده به شکم، احتمال برگشت اسید به مری را افزایش میدهد. اگر معمولا لقمههای بزرگ میخورید، یک بار سعی کنید اندازه لقمهها را تا 20درصد کوچک کنید تا تاثیر آن را بر کاهش احتمال بروز سوزش سر دل مشاهده کنید. ازسوی دیگر، کمتر خوردن به کاهش وزن کمک میکند. اگر مشکل اضافهوزن ندارید،3وعده اصلی غذایتان را به 5یا 6وعده تقسیم کنید تا در هر وعده لقمههای کوچکتری بخورید. مثلا، به جای خوردن ساندویچ، میوه و سالاد برای ناهار، فقط ساندویچ و سالاد بخورید و میوه را برای میانوعده نگه دارید. بهعلاوه سعی کنید غذایتان را آهسته آهسته بجوید و برای قورت دادن آن عجله نداشته باشید.
3. فیبر را بیشتر کنید
هر قدر فیبر بیشتری مصرف کنید، کمتر احتمال دارد که دچار ریفلاکس شوید. زنان باید 25گرم در روز فیبر مصرف کنند؛ این مقدار برای مردان 38گرم است. متاسفانه، بسیاری از افراد از این دستور پیروی نمیکنند و میانگین مصرف فیبر آنها 15گرم در روز است. در ادامه چند راه آسان برای افزایش مصرف فیبر بهصورت روزانه مطرح میشود:
- جایگزین کردن موادغذایی فرآوری شده با غذاهای کامل
- پخت برنج قهوهای یا جو به جای برنج زرد
- خوردن یک وعده کوچک از غلات سبوسدار با هر وعده غذایی
- مصرف حداقل 5/1 فنجان میوه و 2 فنجان سبزیجات در روز
- افزودن نخودفرنگی و لوبیا و حبوبات دیگر به سوپ و سالاد
- استفاده از میوههای خشک شده برای تهیه کیک و مافین
4. خاص غذا بخورید
چند نوع میوه و سبزیجات خاص بهعنوان درمان سوزش سر دل شناخته میشوند. سیب، زغالاخته و هلو به کاهش درد ناشی از سوزش معده کمک میکنند. توت قرمز و ادویهجات معطر نیز دارای خواص ضدباکتریایی هستند و خطر ابتلا به زخم معده را کاهش میدهند. سیب سرشار از پکتین است، نوعی فیبر که به کاهش خطر ابتلا به ریفلاکس کمک میکند. تمشک نیز یکی دیگر از گزینههای محبوب است؛ این میوه حاوی ترکیباتی است که به درمان اختلالات مری کمک میکند. هویج و کلم پیچ هم گزینههای خوبی هستند، زیرا حاوی بتاکاروتن و سایر مواد مغذی مهم هستند و باعث ترمیم بافتهای آسیبدیده در معده و مری میشوند.
5. به علائم توجه کنید
مطالعات نشان میدهند که غذاهای اسیدی و تند باعث افزایش اسید معده نمیشوند. با این حال، افرادی که سوزش سر دل دارند، نباید زیاد از غذاهای ادویهدار، گوجهفرنگی و مرکبات استفاده کنند. در صورتی که با خوردن آنها دچار مشکل میشوید، آنها را به کلی از رژیم غذاییتان حذف کنید. مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل و فیبر و کنار گذاشتن قهوه نقش بسزایی در کاهش علائم این عارضه دارد.
6. وزن کم کنید
اضافهوزن باعث افزایش فشارهای وارده به شکم شده و اسفنکتر تحتانی مری را تحتتاثیر قرار میدهد. خانمها، حتی آنهایی که وزن طبیعی دارند، بیش از آقایان از درد ناشی از ریفلاکس رنج میبرند. محققان بر این باورند که داشتن چربی در نقاط مختلف بدن به تشدید علائم ریفلاکس منجر میشود. پس بهتر است برای خلاص شدن از سوزش سر دل از همین امروز بهطور جدی به فکر کم کردن وزن خود باشید.
7. مثل یک کارآگاه عمل کنید
آیا تا به حال پس از خوردن شکلات، قهوه، پیتزا یا چیز دیگری احساس سوزش کردهاید؟ مواد غذایی و ترکیباتی که شما را دچار مشکل میکنند، ممکن است دوستان و آشنایان شما را دچار مشکل نکنند، بنابراین سعی کنید عوامل محرک مربوط به خود را شناسایی کنید. علائم مشاهده شده را به دقت ثبت و ضبط کنید و شدت آنها را به خاطر بسپارید. ببینید چه خوردنیها و آشامیدنیهایی باعث سوزش سر دلتان شدهاند. یافتههای خود را در یک دفترچه یادداشت بنویسید تا بررسیهای بیشتری رویشان انجام دهید. به این ترتیب میتوانید فهرستی از غذاهایی که باعث درد شما میشود را پیدا کنید و از خوردن این غذاها دوری کنید.
8. مطمئن هستید که حساسیت ندارید؟
داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخه میتوانند باعث کاهش یا افزایش تولید اسید در معده شوند. داروهایی که برای درمان فشارخون بالا، آسم، التهاب و پوکی استخوان تجویز میشوند، اغلب محرک سوزش سر دل هستند. اگر شک دارید که مصرف دارو باعث تشدید علائم در شما شده است، با پزشکتان مشورت کنید تا داروی دیگری برایتان تجویز کند.
نبایدها...
1. تولید اسید معده را تحریک نکنید
از خوردن فلفل قرمز و قهوه پرهیز کنید تا ببینید آیا تاثیری دارد یا خیر. هر یک از این خوردنیها میتواند سطح اسیدیته معده را افزایش دهد. اگر در این باره نتیجه مثبتی دریافت کردید، میتوانید بهطور کلی خوردن این موادغذایی را کنار بگذارید.
2. از دود دوری کنید
سیگار کشیدن مانع از تولید بزاق کافی در دهان میشود؛ بزاق یکی از عوامل حفاظتی طبیعی بدن در برابر مشکلات مری است. سیگار کشیدن یک عادت مضر است که باعث افزایش سطح اسیدیته معده و تضعیف اسفنکتر تحتانی مری میشود. بارها شنیدهاید که سیگار کشیدن مضر است اما این بار برای همیشه تصمیمتان را بگیرید تا آن را کنار بگذارید.
3. دشمنان اسفنکترها را دور بریزید
از هر چیزی که دشمن اسفنکتر تحتانی مری است، بپرهیزید. نعناع و سایر ترکیبات خوشبوکننده دهان باعث تضعیف عملکرد مری، تحریک آزادسازی هورمونها و شل شدن اسفنکتر تحتانی مری میشوند که ممکن است باعث برگشت غذا شوند. بنابراین، توصیه میشود بعد از شام از مصرف نعناع، شکلات، کافئین، غذاهای پرچرب، گوشت و لبنیات پرچرب پرهیز کنید.
4. لباسهای تنگ نپوشید
پوشیدن لباس تنگ باعث افزایش فشار به شکم میشود؛ همان تاثیری که خوردن یک وعده غذایی بزرگ روی شما دارد. لباسی انتخاب کنید که راحتی شما را بهدنبال داشته باشد و برایتان ایجاد درد نکند.
5. قبل از خواب غذا خوردن را تعطیل کنید
قبل از هضم غذا دراز نکشید و 2تا 3ساعت قبل از خواب غذا نخورید؛ این مهمترین کاری است که باید رعایت کنید. از یک بالش نرم برای بالا نگه داشتن سر استفاده کنید. این کار باعث میشود که گرانش به نفع شما عمل کند. همچنین میتوانید چند بالش کوچک زیر پاهایتان بگذارید. با این کار، دیگر روی تخت نخواهید لغزید.
6. برای تسکین معده به شیر متکی نباشید
برخی نسخههای خانگی سوزش سر دل صرفا داستانهایی هستند که مادربزرگها از خود درآوردهاند. شیر یکی از این داروهاست؛ درحالی که مصرف آن باعث افزایش سطح اسیدیته بدن میشود. پروتئین موجود در شیر در این امر دخیل است. بنابراین، اگر به فکر تسکین معده خود هستید، نباید روی شیر حساب باز کنید. محیط خاص معده اجازه نمیدهد که چربی شیر معده شما را پوشش دهد.
7. از کمکهای پزشکی غافل نشوید
عدم درمان ریفلاکس میتواند به عوارض جدی مانند خونریزی، مشکل بلع، انسداد مری، سرطان، تنگی نفس و گرفتگی صدا در گلو منجر شود. بسیاری از افراد مبتلا به سوزش سر دل باید تغییراتی را در شیوه زندگی خود اعمال کنند تا از درد و ناراحتی خلاص شوند. پزشک شما میتواند چند داروی تجویزی یا بدون نسخه برایتان بنویسد. اگر نسخه اول نتوانست دردهای شما را تسکین دهد، ناامید نشوید. داروهای زیادی وجود دارد که میتوانید با راهنمایی پزشک آنها را امتحان کنید.
لقمه مناسب بگیرید!
لقمههای بزرگ باعث ترشح اسید بیشتری میشوند؛ این امر با افزایش فشارهای وارده به شکم، احتمال برگشت اسید به مری را افزایش میدهد. اگر معمولا لقمههای بزرگ میخورید، یک بار سعی کنید اندازه لقمهها را تا 20درصد کوچک کنید تا تاثیر آن را بر کاهش احتمال بروز سوزش سر دل مشاهده کنید.
ارسال نظر