راز لبخند زیبا با سبدی از خوراکی های خوشمزه

یک سیب‌زمینی متوسط، چیپس یا نان گندم می‌تواند به اندازه یک شیرینی شکلاتی برای دندان‌های شما خطرناک باشد. واقعیت این است که کربوهیدرات‌ها در جریان هضم غذا به واحدهای تشکیل‌دهنده خود (یعنی گلوکز یا قند ساده) تجزیه می‌شوند و این قندها نیز به نوبه خود توسط باکتری‌های موجود در دهان به پلاک دندانی تبدیل می‌شوند. پلاک دندانی به معنای رسوبات چسبناکی است که اولین و مهم‌ترین دلیل بروز بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان است.

غذاهایی با پایه کربوهیدرات مانند نان، برنج، ماکارونی و... با توجه به اینکه پس از جویدن، بافت چسبنده‌ای پیدا می‌کنند، خیلی راحت بین دندان‌ها یا زیر لثه‌ها (که محل تجمع باکتری‌هاست) قرار می‌گیرند و سلامت و زیبایی دندان‌ها را تهدید می‌کنند، اما مصرف کربوهیدرات‌ها در وعده‌های اصلی غذایی بسیار بهتر از مصرف آن‌ها به صورت خوراک‌های مختصر یا غذاهای سرپایی و یا در واقع همان میان‌وعده‌هاست؛ زیرا حجم بیشتر غذا باعث ترشح بزاق بیشتری می‌شود و به این ترتیب، بزاق به دور کردن تکه‌های غذا کمک می‌کند. همچنین بهتر است بعد از مصرف چنین غذاهایی حتماً به میزان کافی آب بنوشید.

چای بنوشید

چای سبز و چای سیاه، هر دو حاوی پلی‌فنول و آنتی‌اکسیدان و ترکیباتی هستند که از چسبیدن پلاک‌های دندانی به بافت دندان‌ها جلوگیری می‌کنند و به این ترتیب مانع گسترش پوسیدگی دندان‌ها و پیشرفت بیماری‌های لثه می‌شوند.

چای همچنین باعث برطرف شدن بوی بد دهان می‌شود زیرا ترکیباتی در آن وجود دارد که مانع رشد باکتری‌های مولد بوی بد دهان است. ضمن اینکه چای حاوی فلوراید است. فلوراید که در برگ‌های چای وجود دارد، با خیس خوردن چای، درون آب نفوذ می‌کند و به این ترتیب، از مینای دندان در برابر پوسیدگی‌ها محافظت خواهد کرد.

درست و مرتب مسواک بزنید

برای حفظ سلامت دندان‌ها هیچ کاری از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن واجب‌تر نیست. لااقل روزی ۲ بار به طور مرتب و اصولی دندان‌هایتان را مسواک بزنید. برس مسواک را با زاویه ۴۵ درجه نسبت به خط لثه قرار بدهید و سطوح بیرونی دندان‌هایتان را با حرکات لرزشی مسواک کنید. مسواک را به آرامی روی سطح زبانتان هم بکشید تا زبانتان عاری از باکتری و دهانتان خوشبو شود.

کلسیم یادتان نرود

تحقیقات نشان می‌دهد ۹۹ درصد از کلسیم بدن در بافت استخوان‌ها و دندان‌هاست. کلسیم که در محصولات لبنی (پنیر، شیر، ماست و...) یافت می‌شود، باعث استحکام استخوان‌های فک و در نتیجه محکم نگه‌داشتن دندان‌ها در محل استقرارشان می‌شود و مقدار مورد نیاز برای خانم‌های زیر ۵۰ سال، لااقل هزار میلی‌گرم و برای خانم‌های بالای ۵۰ سال، لااقل هزار و ۲۰۰ میلی‌گرم در روز است.

زیاد ویتامین C بخورید

ویتامین C مانند یک سیمان عمل می‌کند؛ یعنی باعث می‌شود سلول‌ها به هم متصل شوند. بنابراین به همان اندازه که ویتامین C برای پوست شما حیاتی است، برای حفظ سلامت بافت لثه‌هایتان نیز ضرورت دارد. افرادی که روزانه کمتر از ۶۰ میلی‌گرم ویتامین C مصرف می‌کنند (یک پرتقال متوسط، حاوی ۸۰ میلی‌گرم ویتامین C است) ۲۵ درصد بیشتر از کسانی که روزانه ۱۸۰ میلی‌گرم یا بیشتر از این مقدار، ویتامین C مصرف می‌کنند در معرض بیماری‌های لثه‌ای قرار می‌گیرند.

برای نوشیدن از نی استفاده کنید

بسیاری از نوشیدنی‌ها از قبیل انواع آبمیوه، نوشابه و... حاوی اسیدسیتریک و اسید فسفریک هستند. این ترکیبات به تدریج باعث فرسایش مینای دندان می‌شوند و ظاهر بدی در بافت دهان و دندان به وجود می‌آورند. توصیه می‌شود حتی اگر این نوشیدنی‌ها را از نوع رژیمی و بدون قندش خریداری و مصرف می‌کنید، باز هم توجه داشته باشید که با این کار به دندان‌هایتان آسیب می‌زنید. برای کاهش این آسیب‌ها توصیه می‌شود هنگام نوشیدن این نوشابه‌ها از نی استفاده کنید تا نوشیدنی به سمت گلویتان هدایت شود و درنتیجه تماس این اسیدها با دندان شما به حداقل برسد. با استفاده از نی هنگام نوشیدن انواع این نوشیدنی‌های قندی و زیانبار می‌توانید به حفظ مینای دندانتان کمک کنید.

منبع: هفته نامه سلامت

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.