زوال عقل در کمین افرادی که روزانه چرت می زنند
رکنا: چرت زدنهای افراد در طول روز میتواند نشانهای هشدار دهنده از سوی مغز مبنی بر آسیب رسیدن به مهمترین عضو بدن باشد.
یافتههای جدید دانشمندان نشان میدهند افرادی که دربازههای زمانی مختلفی در روز چرت میزنند بیش از دیگران در آینده درمعرض ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال مغز قرار میگیرند.
مطالعات نشان میدهند افرادی که شبها به میزان کافی استراحت نمیکنند دچار مشکل انباشت مواد سمی درمغز میشوند که به تدریج آنها را در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار میدهد.خواب ناکافی در شب سبب احساس خواب آلودگی روز و نیاز به چرت زدن میشود و به این ترتیب فرد سلولهای مغزی افراد آسیب میبیند.
این یافتهها حاصل مطالعه دانشمندان روی بیش از ۱۰۰ نفر از افراد سالخورده و بررسی الگوی خواب و بیداری آنها بوده است.بنا بر نتایج به دست آمده افرادی که کیفیت خواب مناسب ندارند بیش از دیگران دچار رشد پروتئین سمی درمغزشان بودهاند.
از جمله پروتئینهای سمی تولید شده در مغز، tau را میتوان نام برد که ارتباطی مستقیم با ابتلای افراد به بیماری آلزایمر دارد.
چرت زدن روزانه حداکثر به میزان ۱۰ دقیقه در طول روز برای رفع خستگی و افزایش سلامت جسم بسیار مفید است، اما بیش از این میزان یا چرت زدن متناوب در طول روز میتواند زنگ خطر ابتلای افراد به بیماری آلزایمر باشد.
به گفته محققان فقدان خواب عمیق زمینه ساز تولید پروتئینهای سمی درمغز و نابودی نورونهای مغزی میشود.یافتههای این تحقیق درمجله (Science Translational Medicine) به چاپ رسیده است.
کارشناسان مرکز پزشکی خواب دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس آمریکا اعلام کردهاند میزان ساعت خواب و بیداری افراد رابطهای مستقیم با تولید پروتئین Tau درمغز انسان دارد.به طور کلی همزمان با افزایش سن میزان ساعت خواب افراد به ویژه خواب عمیق در آنها کاهش مییابد، به طور معمول کم خوابی در مردان از ۳۰ سالگی و در زنان از ۵۰ سالگی شروع میشود.
درمطالعهای همسو دانشمندان دریافت ند آن دسته از افراد که درطول روز به میزان زیاد چرت میزنند سه برابر بیش ازدیگران دارای پروتئین سمی بتاآمیلوئید درمغزشان بودهاند.
کارشناسان بررسی الگوی خواب و بیداری افراد را راهکاری فوقالعاده برای شناسایی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر معرفی کردهاند که حالت غیرتهاجمی اما اثربخش در شناسایی این بیماری دارد.آلزایمر همه ساله بسیاری از افراد سراسر جهان را مبتلا میکند، روند پیشرفت بیماری آلزایمر بدون نشانه و به آرامی است که حدود بیست سال به طول میانجامد.
کارشناسان اعتقاد دارند با بررسی وضعیت سلامت افراد میتوان از سالها پیش از شروع بیماری آن را شناسایی و اقدامهای پیشگیرانه برای مقابله با آن را انجام داد.یکی از روشهای مقابله با ابتلا به بیماری آلزایمر تنظیم ساعت خواب و بیداری افراد است. استراحت کافی به میزان هشت ساعت در طول شب میتواند سبب مقابله با تولید پروتئین سمی در مغز شود.
کارشناسان در جریان این پژوهش به مدت یک هفته وضعیت الگوی خواب و بیداری حدود ۱۱۹ نفر را بررسی کردهاند. دانشمندان برای بررسی میزان پروتئین سمی تولید شده در مغز این افراد را با استفاده از فناوری اسکن PET مورد ارزیابی و سطح پروتئین بتا آمیلیوئید و تئو را مورد ارزیابی قرار دادهاند.
محققان امیدوار هستند در آینده با استفاده از این یافتهها روشهای جدیدی برای پیشگیری و درمان آلزایمر پیدا کنند.
اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر