اخلاق حرفه ای در پزشکی چیست؟
رکنا: راهنمای اخلاق حرفهای اعضای سازمان نظام پزشکی تکالیف عامی را برای اعضای خود، تدوین کرده که پزشکان و حرفهمندان پزشکی باید به آنها عمل کنند.
راهنمای عمومی اخلاق حرفهای پزشکان درباره نحوه برخورد جامعه پزشکی با مسائلی مانند غیرمنصفانه بودن تعرفههایشان، نحوه برخورد پزشک با بیماران، واکنش پزشک در هنگام نزاع بیمار یا همراهانش با وی، عکس یا فیلم گرفتن از اجساد بیماران و... توضیح داده و تکلیف اخلاقی و قانونی جامعه پزشکی را در برخورد با این مسائل مشخص کرده است.
بر اساس این راهنما اعضای سازمان در تمام فعالیتهایی که در کسوت حرفهمندان پزشکی انجام میدهند، لازم است موازین دینی، چهارچوبهای قانونی، مقررات حرفهای و موازین علمی و فنی را رعایت کنند. در مواردی که حرفهمندان احساس میکنند بین وظایف قانونی و تکالیف اخلاقی تعارض غیر قابل حلی وجود دارد، میتوانند در صورتی که جان بیمار در خطر قرار نگیرد قبل از انجام هر کاری از مراجع ذیصلاح مانند کمیته اخلاق بیمارستان یا سازمان نظام پزشکی و یا مراجع قضایی و قانونی استعلام کنند. البته در صورتی که تاخیر در تصمیم گیری موجب مرگ بیمار یا صدمه غیرقابل جبران برای وی باشد، اولویت با اقدامی است که بیشترین منفعت درمانی را نصیب بیمار کند. در چنین مواردی پس از انجام مداخله نجاتبخش، لازم است که موضوع به صورت مکتوب در پرونده بالینی بیمار ثبت شود.
در عین حال این راهنما اعلام میکند که اعضای سازمان مادامی که در کسوت حرفهمند پزشکی مشغول به فعالیت هستند، لازم است از انجام هر عملی که خلاف شئون اخلاق حرفهای شناخته شود و موجب هتک حرمت حرفه پزشکی بوده و یا منجر به آسیب دیدن اعتماد عمومی به حرفهمندان پزشکی میشود، خودداری کنند. باید توجه کرد که تشخیص مصادیق رفتار خلاف شئون حرفهای بر اساس همین راهنما خواهد بود و در آن تصریح شده که تشخیص مصادیق جدید به صورت موردی و بر عهده کمیسیون کارشناسی اخلاق پزشکی سازمان نظام پزشکی خواهد بود که در دفتر اخلاق پزشکی سازمان تشکیل میشود و به عنوان مرجع کارشناسی برای هیاتهای انتظامی سراسر کشور عمل خواهد کرد.
همچنین تخریب محیط زیست، اعتیاد به الکل، مواد مخدر Drugs یا مواد روانگردان، مصرف دخانیات، مواد مخدر و الکل در محیطهای بالینی، هر گونه رفتار متضمن نقض حقوق سایر شهروندان و ارتکاب جرایم عمومی کیفری در صورت محکومیت قطعی قضایی از جمله موارد اعمال خلاف شئون حرفهای محسوب میشوند. طبق این راهنمای اخلاق حرفهای سازمان نظام پزشکی در مواردی که حرفهمندان پزشکی قانون Law یا مقرراتی مانند نرخ تعرفههای درمانی و یا میزان مالیات بر درآمد را غیر منصفانه میدانند، لازم است تغییر آن قانون یا مقررات را از طریق قانونی پیگیری کنند.
در عین حال لازم است اعضای سازمان نظام پزشکی کلیه اطلاعات مربوط به خدمات سلامت ارایه شده به بیماران و مراجعه کنندگان به خود را به نحو کامل و خوانا در پرونده مربوطه ثبت کنند. نگهداری پروندهها در موسسات پزشکی بر عهده مسوول موسسه و در مطب خصوصی بر عهده حرفهمند صاحب پروانه است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر