معضل زیست محیطی؛
انباشت پلاستیک از سواحل خزر تا کرانههای جنوبی
رکنا: پلاستیک ها سراسر کشور را گرفته اند و تبدیل به یک معضل حل نشدنی زیست محیطی شده اند.
پراکنده شدن حجم زیادی از زباله نشان از عدم حضور و بیبرنامگی و شاید بیاعتنایی سازمانهای دولتی و شهرداریها دارد، اما آنچه در این ماجرا مهمتر از همه است، مسوولیت شهروندان است.
سعدی میفرماید: «سر چشمه شاید گرفتن به بیل/چو پر شد نشاید گرفتن به پیل»، چه بسیار بدیها و زشتیهای اندک بودهاند که چشم ما اندک اندک به دیدن و همزیستی با آنها خو گرفته و به آنها عادت کردهایم و بعد کمکم این زشتیها تبدیل به تهدیدی برای حیات جمعی و شخصیمان شدهاند و ما در وضعیت خطر و قرمز قرار گرفتهایم. حالا دیگر با پیل هم گذر کردن از این سیلاب سخت مینماید، معضل پلاستیک در ایران را میگویم.
صدها و شاید هزاران کارگاه بزرگ و کوچک و کارخانه در ایران به تولید کیسهها و دیگر محصولات پلاستیکی مشغول هستند، از کیسههای فروشگاهی نازک که در سوپرمارکت و بقالی و میوهفروشی به میزان بسیار زیاد مصرف میشوند تا کیسههای پلاستیکی ضخیم و ظروف و لیوانهای پلاستیکی. ایران پنجمین مصرفکننده پلاستیک در دنیاست! آمارها میگویند هر تهرانی به طور متوسط روزانه سه کیسه پلاستیکی وارد چرخه طبیعت میکند!
پلاستیکها تبدیل به معضل عظیمی برای کشور شدهاند، آنها چشماندازهای طبیعی ما را به کلی نابود کردهاند، پس به صنعت گردشگری ضربهای جدی وارد میکنند. نایلکسهای رها شده در طبیعت توسط دامها خورده یا از طرق دیگر وارد چرخه غذایی انسان میشوند. گذاشتن نان داغ در کیسههای پلاستیکی از موارد متعدد مصرف در ایران است؛ عملی که به آلودگی نان و فساد سریعتر آن کمک میکند. نگهداری نان در دیگ- آنطور که در گذشته مرسوم بود - مانع آلودگی نان به مواد شیمیایی و فساد زودرس آن میشود، پس پلاستیک در افزایش دور ریز نان هم نقش دارد!
ظروف پلاستیکی - که در مناسبتهای مختلف مذهبی مصرف آنها افزایش پیدا میکند - سهم بزرگی از جرم Crime آلودگی طبیعت در ایران را بر گردن دارند. مناسب است راهی برای عرضه غذاهای نذری در ظروف یکبار مصرف تجدیدپذیر پیدا شود. مثلا شهرداری میتواند در این زمینه به کمک هیاتهای مذهبی بیاید و با توزیع ظروف یکبار مصرف تجدیدپذیر، از افزایش زبالههای پلاستیکی جلوگیری کند. منع عرضه هلیم و آش در این ظروف مضر هم میتواند راهحل این مشکل باشد.
بطریهای آب معدنی و نوشابه معضل دیگری هستند که از سواحل خزر تا کرانههای جنوبی، تمامی سرزمین ایران را سراسر آلوده کردهاند.
کشورهای بسیاری برنامه حذف کیسههای پلاستیکی را به اجرا درآورده و هزینه استفاده از آن را برای مصرف کنندگان افزایش دادهاند. کنیا، با وضع قوانین بسیار سختگیرانه و جریمههای سنگین برای وارد کنندگان و تولید کنندگان پلاستیک سعی در پاکسازی طبیعت از این معضل بزرگ دارد. بسیاری از کشورهای دیگر عرضه کیسههای رایگان در فروشگاهها را ممنوع کرده و استفاده از زنبیل و کیسههای دائمی را تشویق میکنند.
طراحی قوانین سختگیرانه در ایران و در کمیسیون زیربنایی دولت و شورای شهر تهران آغاز شده ولی از سرنوشت آنها خبری نیست. شورای شهر تهران میتواند در این مورد عمل کند و هرچه زودتر تهران را از خطر تولید روزانه ۵۰۰ تن زباله پلاستیکی برهاند. تعارف و ترس از آزردگی برخی از صاحبان کسب و کار و ملاحظات پیدا و پنهان مانع از تصمیم قاطع و جدی و فوری در این امور شدهاند.
البته قوانین به تنهایی کافی نیستند، آموزش شهروندان و کسبه بخش مهمی از راهحل است. صاحبان بقالیها و میوهفروشیها و رستورانها باید از عرضه کیسهها و ظروف پلاستیک رایگان خودداری کنند و توجیه بشوند که این کار به نفع جیب خودشان و مصلحت کشور و سلامت خود و فرزندانشان است.
مصرفکنندگان باید به نحوی آموزش ببینند که تقاضای کیسه پلاستیکی از فروشنده کاری زشت و ناصواب و استفاده از کیسههای دائمی و زنبیل عملی محترمانه و متمدنانه تلقی شود.
اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:
فیلمی تازه از لحظه تیرباران ملکه زیبایی عراق داخل ماشین لاکچری اش + تصویر
حمله وحشیانه پرنده فروشهای اهوازی به مامور پلیس زیر پل کارون + فیلم و جزئیات
اعتراف تلخ عمه لیلا به حمید / با او در کودکی چه کرده بودند؟
اقدام وحشتناک زن بی رحم برای محبوبیت در اینستاگرام + عکس
پایان مرگبار علاقه 2 پسر به یک دختر کرجی
دردسر مرگبار جا ماندن گاز استریل در شکم زن تهرانی پس از زایمان
حمله جن ها به مرد جوان در کرج + فیلم 16+
نقشه زن 38 ساله برای ازدواج شانسی با پسر 23 ساله
تجاوز وحشیانه راننده تاکسی اینترنتی تهران به زن شیرازی + فیلم و عکس
ناگفته های تلخ حلیمه 11 ساله از تلخی های زندگی اش+ فیلم گفتگو
مرد شیطان صفت ییلاق ماسال دستگیر شد / او به زن تجاوز کرده بود
اعتراف قاتل تاره فارس ملکه زیبایی عراق + عکس و جزئیات
تجاوز به دختر باکره در خانه زن مطلقه+عکس
ارسال نظر