با حمام سلطان امیر احمد در کاشان آشنا شوید + عکس
رکنا: حمام سلطان امیر احمد در دوران امپراطوری صفوی در کاشان بنا گشته است؛ لازم به ذکر است که صفویان بین قرن شانزدهم تا هجدهم بر ایران، بخش هایی از ترکیه و گرجستان حکومت می کردند.
از مشخصه های معماری این بنا می توان به سقف های طاقدار و موزاییک ها و نقاشی های نفیس اشاره کرد. این بنای فوق العاده زیبا یکی از زیباترین حمام های ایران است که به بهترین شکل ممکن حفاظت شده است. این حمام در سال 1956 از طرف سازمان میراث فرهنگی ایران به عنوان میراث ملی شناخته شد. جالب است بدانید نام این حمام از اسم امامزاده سلطان امیر احمد برداشت شده که آرامگاه او در همان نزدیکی قرار دارد، هرچند امروز اطلاعات کمی راجع به این شخص در دست است.
این حمام به شکل یک سالن بزرگ 8 ضلعی است که حوضی 8 ضلعی نیز در میانه ی آن قرار گرفته، فضای میانی با 8 ستون احاطه شده که فضاهای نشستن را از فضای میانی جدا می کنند. هرچند این بخش فضای اصلی حمام کردن نیست، بلکه هال تعویض لباس یا سربینه نامیده می شود جایی که افراد می توانستند در آن با دیگران ملاقات کرده و به صحبت و مکالمه بپردازند. از دوران باستان، حمام ها نقش مهمی در زندگی اجتماعی ایرانی ها بازی کرده و امروز نیز کمابیش چنین نقشی دارند. به این معنا که حمام ها تنها برای پاکیزه شدن و تمدد اعصاب نبوده و به منظور گردهم آیی، ملاقات، صحبت و حتی عبادت مورد استفاده قرار می گرفته اند.
فضای اصلی شست و شو یا گرمخانه ی حمام سلطان امیر احمد شامل حمام های خصوصی می شود. گرمخانه و سربینه توسط دالانی به هم متصل می شوند که پیچ و خم های بسیاری دارد تا میزان جابجایی گرما و رطوبت را بین این دو فضا به حداقل برساند.
فضای داخلی این حمام مخصوصا سربینه، با کاشی های فیروزه ای و طلائی، گچ کاری، آجرکاری و همچنین نقاشی های هنری تزئین شده است. سقف حمام از گنبدهای متعددی تشکیل شده که عدسی های محدبی را برای تامین نور کافی در خود جای داده اند، این روزن ها در کنار تامین نور کافی، اشرافی به داخل حمام ایجاد نمی کرده و از این نظر حرکت بسیار هوشمندانه ای بوده اند.
پدیده ی حمام از دوران قبل از اسلام در ایران وجود داشته است. پس از گرویدن مردم به اسلام، شست و شوی بدن و پاکیزگی به بخشی از نیاز زندگی مذهبی تبدیل شده و حمام کردن به جز جدایی ناپذیر زندگی ایرانیان تبدیل گشته است. زمانی هزاران حمام در سرتاسر ایران وجود داشته، اما در دوران های اخیر تعداد این حمام ها کاهش یافته چرا که خانه های مدرن امروزی همگی دارای حمام هستند. حمام های تاریخی باقیمانده ی امروزی تنها مورد توجه گردشگران هستند، سایر حمام های عمومی نیز بیشتر توسط کارگران مورد استفاده قرار می گیرند.
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر