تناقض روند تولید و فروش خودرو در کارخانه ها عیان شد
اقتصادی رکنا: تناقض در روند تولید و فروش خودرو در کارخانه ها این بار به شکل رسمی مشخص شد.
به گزارش رکنا، آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس از وضعیت خودروسازان نشان میدهد تولید خودرو با رشد همراه بوده است. اما از سوی دیگر بهدلیل آنچه نقص قطعات در خط تولید عنوان میشود، حجم فروش خودروسازان کمتر از آمار تولیدی است. نکته قابلتامل مابهالتفاوت خودروهای ناقص با خودروهای تولیدشده است که نشان میدهد تبعات قیمت دستوری باعث پارک خودرو در پارکینگ خودروسازان است.
رصد آماری بازوی پژوهشی مجلس در مورد وضعیت تولید خودرو در سالجاری و همچنین گزارش فروش خودروسازان ارائه شده به بورس در همین مقطع، نشاندهنده پارادوکس تولید و فروش خودرو در سال ۹۹ است. طبق آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از اردیبهشت امسال تولید خودرو بر مدار رشد قرار گرفته، این در شرایطی است که روند صعودی تولید نه تنها عرضه خودرو را افزایش نداده بلکه تاثیری بر کاهش التهابات بازار نیز نداشته است. آنچه مشخص است همراه با افزایش تولید این توقع در بخش تقاضا ایجاد میشود که عرضه خودرو بهبود یافته و میتوانند پاسخگوی نیاز متقاضیان باشد، این در حالی است که مشتریان در سالجاری چندان رشد تولید را احساس نکردند چرا که بازار باز هم بر مدار عرضه معیوب از سوی خودروسازان میچرخید. اما سوالی که مطرح میشود این است که چرا خودروی تولیدی خودروسازان به جای عرضه به بازار در پارکینگ خودروسازان دپو شده و دست مشتری از دریافت خودرو کوتاه میماند؟ همانطور که عنوان شد به استثنای ماه فروردین که بهدلیل تعطیلات نوروزی، تولید همواره روند نزولی دارد از اردیبشهت امسال تا آبان ماه، شاهد صعود ماه به ماه تولید هستیم.
در مورد چرایی رشد تولید در وهله اول باید به مسیرهای کشف شده از سوی خودروسازان برای دور زدن تحریمها و همچنین تامین قطعات وارداتی اشاره کرد. واضح است که پس از گذشت دوسال تولیدکنندگان با پیدا کردن راههای جدید برای دور زدن تحریمها، روند تامین قطعات از خارج را بهبود بخشیده و ضمن کاهش سرعت افت، در مسیر رشد نیز قرار گرفتند. اما اجبار به داخلیسازی قطعات برای جبران کسری در خطوط تولید نیز مسیر دیگری برای رشد تولید بود.
بر این اساس وزارت صمت چند میز ساخت داخل را از سال گذشته برگزار کرد که گفته میشود طی آن، بخشی از قطعات خارجی به تولید داخل رسیدهاند. با داخلیسازی این قطعات، وابستگی به خارج کمتر و در نتیجه، تولید نیز شرایط بهتری پیدا کرد. اما سومین اتفاق در بهبود روند تولید خودرو، اعطای تسهیلات به خودروسازان بود. با موافقت شورای پول و اعتبار، حدود هزار میلیارد تومان تسهیلات در آخرین روزهای سال ۹۸ به خودروسازان پرداخت شد که گفته میشود بخش اعظم این مبلغ به قطعهسازان و بابت طلب معوق آنها اختصاص یافت. با اعطای این تسهیلات و شارژ مالی قطعهسازان، روند تولید و تامین قطعات داخلی نیز سرعت گرفت و کمک کرد تا تولید خودرو با سرعت بالاتری رشد کند.
بنابراین با توجه به شرایط فراهم شده، در نهایت شاهد رشد تولید خودرو در سال ۹۹ بودیم حال آنکه بازار از چشیدن طعم این رخداد محروم بود و احساس خوشایندی از روند صعودی تولید در سالجاری نداشت. بهطوریکه بازار از ابتدای سال ۹۹ همچنان با افزایش بیحساب و کتاب قیمتها مواجه بود و دلالان و سفته بازان بازارگردان اصلی بودند. از سوی دیگر خودروسازان نیز با تکیه بر فروش به روش قرعه کشی، ماهانه تعدادی خودرو به بازار تزریق میکردند. به ادعای مسوولان صنعتی کشور همین تعداد خودرویی که خودروسازان عرضه میکردند با قیمتهای نجومی در سایتهای خرید و فروش خودرو به فروش میرسید و دست مشتری واقعی از دسترسی به آنها کوتاه بود.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر