آتش زیرگوش معبد هندوها در بندرعباس + عکس

به گزارش رکنا، یکی از کسبه خسارت دیده گفت: اول که کرونا آمد، شهر قرنطینه شد، بعد هم که جلوی سفر را گرفتند. امسال بندرعباس مسافری نداشت؛ مثل همه جای ایران. همه در خانه بودند؛ ما هم خانه‌نشین شدیم. حالا که قرار بود بعد از پایان این ماه کاسبی ما کمی رونق بگیرد، آتش به مال‌مان افتاد و به خاک سیاه نشستیم.

آتش سوزی هولناک در معبد هندوها

 آتش‌سوزی در بازار صنایع دستی معبد هندوهای بندرعباس بیش از ٢٠ غرفه و مغازه را خاکستر کرد. در این حریق گسترده که ظهر شنبه رخ داد، به کسی آسیب وارد نشد اما به اموال و کسبه این بازارچه خسارت‌های زیادی زد. با این همه حضور به موقع آتش‌نشانان مانع از سرایت آتش به سایر نقاط این مجموعه به‌خصوص بنای تاریخی معبد شد. معبد هندوها که مردم محلی به آن پرستشگاه «بُتِ گوران» می‌گویند، سال‌هاست محل عبادت و مناسک مذهبی هندو‌های ساکن بندرعباس و مناطق اطراف است. قدمت این معبد صدوسی‌ساله به دوران قاجار می‌رسد. اما آن‌طور که مسئولان آتش‌‌نشانی این شهر اعلام کرده‌اند، آتش‌سوزی هیچ خسارت و آسیبی به این اثر ملی وارد نکرده و فقط غرفه‌های ضلع شمالی این مجموعه گرفتار این حریق شده‌ است. مسئولان آتش‌نشانی بندرعباس علت این حادثه را اتصالی برق اعلام کردند.

چند دقیقه‌ای از ١٢ ظهر گذشته بود که زنگ خطر چند ایستگاه آتش‌نشانی در بندرعباس به صدا درآمد. تماس‌های مردمی از خیابان امام‌خمینی(ره) و مناطق اطراف از آتش‌سوزی گسترده در حوالی معبد هندوها خبر می‌داد. نخستین تیم آتش‌نشانی ٥ دقیقه بعد از دریافت نخستین گزارش به محل حادثه رسیدند، به فاصله کوتاهی چند اکیپ دیگر هم خودشان را به کانون آتش‌سوزی رساندند و عملیات اطفای حریق آغاز شد. آن‌طور که حسن امینی، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی بندرعباس، می‌گوید در این عملیات آتش‌نشانان از ایستگاه‌های شماره ١ و ٤ و ٦ به محل اعزام شدند. او در توضیح جزئیات این عملیات به «شهروند» می‌گوید: «غرفه‌های ضلع شمالی معبد در آتش شعله‌ور بودند. نیروهای ما از دو طرف کار اطفاء را آغاز کردند. اما به دلیل استفاده از چوب و حصیر در غرفه‌های صنایع دستی مهار آتش کمی مشکل بود؛ به‌خصوص آنکه اولویت اول ما جلوگیری از سرایت آتش به سایر بخش‌های این مجموعه به‌خصوص معبد تاریخی هندوها بود.»

درنهایت حدود ساعت ١٤ آتش به ‌طور کامل مهار و اطفاء شد. به گفته معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی بندرعباس در این حادثه به هیچ فردی و این معبد تاریخی آسیبی وارد نشد. او درباره علت این حادثه هم توضیح داد: «ظاهرا اتصالی سیم برق باعث این حریق شده بود؛ البته همه غرفه‌های این مجموعه از جنس چوب و سوند بودند که این موضوع هم باعث سرایت شدید آتش به نقاط دیگر این بازارچه شد.»

معبد تاریخی هندوها در بندرعباس در آتش سوخت

اما در این حادثه ٢٠ غرفه فروش صنایع دستی به ‌طور کامل خسارت دیدند. این غرفه‌ها سال‌هاست که در اطراف این معبد تاریخی به محل عرضه محصولات محلی و صنایع دستی تبدیل شده است. اما حالا در این ایامی که به دلیل شیوع بیماری کرونا عملا سفر و سوغاتی و خرید هم تعطیل شده، این آتش‌سوزی تیر خلاصی بود برای کسبه این بازارچه کوچک. مهدی بیست‌وشش ساله یکی از همان کسانی است که مغازه‌اش سوخت و خاکستر شد. او که هنوز در شوک این حادثه است به‌‎سختی چند کلامی به «شهروند» می‌گوید: «بیچاره شدیم، همه زندگی‌مان سوخت و دود شد و به هوا رفت. حالا چطور خرج مادر و خواهرانم را بدهم.» این پسر جوان دو سال پیش یکی از غرفه‌های این بازارچه را اجاره کرده بود. او از همان ابتدا هم لباس‌های رنگ و وارنگ بندری می‌آورد و وقتی دید که فروش خوبی دارد، کارش را گسترش داد و بعد یک غرفه دیگر اجاره کرد. اما امسال از اواخر زمستان بدبیاری‌های مهدی و کاسب‌های این بازارچه معبد شروع شد؛ اول که کرونا آمد، شهر قرنطینه شد، بعد هم که جلوی سفر را گرفتند. امسال بندرعباس مسافری نداشت؛ مثل همه جای ایران. همه در خانه بودند: «ما هم خانه‌نشین شدیم. حالا که قرار بود بعد از پایان این ماه کاسبی ما کمی رونق بگیرد، آتش به مال‌مان افتاد و به خاک سیاه نشستیم.» مهدی می‌گوید کم‌وبیش همه این غرفه‌داران به همین وضع دچار هستند.

معبد هندوها در‌ سال ١٢٧١ هجری شمسی و در زمان فرمانروایی محمدحسن‌خان سعدالملک، فرمانروای محلی بندرعباس، ساخته شده‌ است. ظاهرا تا قبل از ساخت این بنا هندو‌های ساکن بندرعباس که آن زمان تعدادشان به ٨٠نفر می‌رسید، کاروانسراهای اطراف بندرعباس را برای انجام مناسک مذهبی انتخاب می‌کردند. دو هندو به نام‌های «ﺷﻮﻝ ﺭﺍﻡ» ﻭ «دده ﺭﺍﻡ» ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ بانی زمین این معبد را در شمال شهر بندرعباس خریداری کرده و بعد هم آن را ساختند. این اثر تاریخی در اول اردیبهشت ماه‌ سال ١٣٧٧ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

معبد هندوها