سکته مغزی ، تهدید جدی برای ایرانیان

به گزارش رکنا ، چشمانش پر از اشک بود و مدام گریه می‌کرد، آنقدر گریه کرده بود که چشمانش سرخ شده بود.

سمت دیگر بیمارستان پسر جوانی دو دست خود را گرفته و از این سمت سالن تا آن سمت قدم میزد و زیر لب خدا خدا می‌کرد.

از شما چه پنهان از این که سمت آن‌ها بروم و در آن وضعیت روحی که قرار دارند ماجرا را جویا شوم اندکی واهمه داشتم تا این که بالاخره نتوانستم صبر کنم و جلوتر رفتم تا کمی دختر جوان را که گریه می‌کرد آرام کنم.

با یک لیوان آب پیش رفتم و به خانم جوانی که گریه می‌کرد دادم.

دستش را گرفتم و او را به سمت صندلی‌هایی که در سالن بود همراهی کردم.

کمی که آرام شد باب صحبت را باز کردم.

او گفت: من و برادرم که می بینی اینجا قدم می‌زند در کنار پدربزرگمان زندگی می‌کنیم، یعنی از بچگی بعد از آن تصادف که پدر و مادرمان را از ما گرفت در زیر سایه پر مهر پدربزرگم زندگی می‌کنیم.

امروز صبح که پدربزرگم از خرید به خانه برگشت حالش مثل قبل نبود گویی چیزی شده یا قرار است اتفاقی بیافتد.

دراز کشید و گفت دخترم نرگس دستم بی حس شده نمی‌توانم لیوان آب را بردارم، دقت که کردم انگار یک سمت صورتش هم عوض شده بود، آره یک طرف صورت پدربزرگم کج شده بود.

نرگس حرف می‌زد و گریه می‌کرد، یک لحظه دست مرا گرفت گفت: الان که آوردیم بیمارستان فعلا نمی گذارند ببینیم، خیلی دل نگرانم.

وقتی دکتر صدایش زد و گفت خانم خوشحال باشید که خیلی زود به بیمارستان منتقل کردید و گرنه خدا می‌داند که چه می‌شد، خواهر و برادر از خبر خوشی که شنیده بودند نمی‌دانستند چه کنند و زیر لب نرگس مدام می‌گفت خدایا شکرت، خدایا شکرت.

آن لحظه یاد یک جمله‌ معروفی افتادم که شاید شما هم شنیده اید که می‌گویند وقت طلاست، اما من اینجا دیدم وقتی حرف از نجات جان یک فرد در میان باشد زمان از طلا هم با ارزش‌تر می‌شود.

در واقع شیرازه حیات ما را وقت تشکیل می‌دهد و ارزش و اهمیت آن به قدری است که خداوند در قرآن کریم سوره‌ای را به نام "العصر" فرستاده و در جا‌های دیگر به برهه‌هایی از زمان اشاراتی داشته است.

قدر ساعت، دقیقه و ثانیه‌ها را کسی که دوباره به زندگی برگشته خوب می‌داند.

از زمان گفتم تا به این نکته برسم که به گفته پزشکان در هر ۶ ثانیه یک نفر در جهان جان خودش رو بر اثر این عارضه از دست می‌دهد.

ضعف یک طرفه اندام ها، اختلال در تکلم از شایعترین علائم این بیماری است.

سکته حاد مغزی یا همان استروک، دومین عامل مرگ و میر ایرانی‌ها شناخته شده است که اگر از همان دقایق اولیه بروز علائم آن، زمان را از دست ندهیم و بیمار را به مراکز درمانی منتقل کنیم احتمال بهبودی کامل بیمار را شاهد خواهیم بود، در غیر این صورت ممکن است جان بیمار هم در خطر باشد.

دکتر قریشی متخصص مغز و اعصاب و مسئول واحد درمانی سکته حاد مغزی استان زنجان ابتدا در مورد این که چه می‌شود افراد دچار عارضه سکته مغزی می‌شوند برایم گفت: کم تحرکی، مصرف بی‌رویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی عاملی برای حرکت به سمت سکته‌های مغزی ایرانیان است.

او با اشاره به این که سکته مغزی شایع‌تر از تصادفات و سرطان‌ها است افزود: کسانی که دچار این بیماری می‌شوند ۷۰ درصد شغل خودشان را از دست می‌دهند و ۳۰ درصد نیز زمین گیر می‌شوند.

زمان طلایی برای نجات بیماران سکته مغزی

به دعوت آقای دکتر قریشی متخصص مغز و اعصاب و مسئول واحد درمانی سکته حاد مغزی استان زنجان سری به این واحد درمانی زدم.

او گفت: ۳ الی ۴ ساعت زمان طلایی برای درمان سکته مغزی است و با جدی گرفتن این زمان از بروز عوارض ناشی از سکته و یا مرگ افراد می‌توان جلوگیری کرد.

بیمار پس از بروز علایم در کمتر از ۳ ساعت باید به مراکز درمانی منتقل شود و اگر به موقع به بیمارستان نیاید فقط باید منتظر بمانیم تا ببینیم آیا بیمار روند بهبود را طی خواهد کرد یا خیر.

قریشی همچنین افزود: هر قدر زمان بیشتری از این مدت بگذرد آسیب‌ها به نسج مغز بیشتر می‌شود که غیرقابل جبران خواهد بود.

متخصص مغز و اعصاب و مسئول واحد درمانی سکته حاد مغزی استان،کج شدن ناگهانی صورت، مختل شدن ناگهانی صحبت‌کردن و اختلال ناگهانی در حرکت دست و یا راه رفتن را از عمده علائم این بیماری اعلام کرد.

۷۲۴ کد نجات بخش بیماران سکته حاد مغزی

واحد درمانی سکته حاد مغزی استان در بیمارستان ولیعصر زنجان از یکم تیر ماه سال ۱۳۹۵ با هدف کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی و بهبود بیماران کار خود را آغازکرد.

در این واحد افرادی که آموزش‌های تخصصی لازم جهت درمان سکته حاد مغزی و عوارض ناشی از آن را دیده اند مشغول به کار شده اند.

قریشی اضافه کرد: مطالعات و بررسی‌ها نشان می‌دهد که با بستری شدن این بیماران در واحد مراقبت سکته حاد مغزی، مرگ و میر ناشی از سکته حاد مغزی به حداقل می‌رسد.

در واحد درمانی سکته حاد مغزی استان بیماران تحت درمان با داروی حل کننده لخته قرار می‌گیرند.

همه هماهنگی‌ها در یک کد خلاصه می‌شود، اعلام کد ۷۲۴ کافی است تا کادر پزشکی برای یک کار اورژانسی نجات بخش آماده باشند.

این سامانه توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی راه اندازی شده است که اطلاعات مربوط به سکته مغزی در آن ثبت می‌شود.

این متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: درمان اصلی سکته حاد مغزی، داروی از بین برنده لخته خون است که در مورد آنان باید در همان زمان طلایی و با مراجعه به بیمارستان و طی اقدامات پزشکی توسط تیم متخصص در مرکز درمانی به بیمار تزریق شود.

قره چمنلو مسئول واحد اس سی یو مرکز ولیعصر زنجان گفت: قبل از این که بیمار وارد بیمارستان شود کد ۷۲۴ زده می‌شود تا با فعال شدن اعضای کد، بلافاصله پزشک و متخصصین آماده می‌شوند تا پس از ویزیت و اسکن فوری داروی از بین برنده لخته خون را تزریق کنند.

او هم تاکید کرد که این بیماری به شرطی قابل درمان و پیشگیری است که به موقع به مراکز مراجعه شود و به موقع و در زمان طلایی مورد درمان قرار گیرند.

مسئول واحد درمان سکته حاد مغزی بیمارستان ولیعصر گفت: درهر دقیقه ۲ میلیون عدد از سلول می‌میرند که بر این اساس در عرض یک ساعت ۱۲۰ میلیون سلول مغزی از بین می‌رود بنابراین مراجعه انتقال سریع بیمار سکته مغزی به مراکز درمانی جهت نتیجه بخش بودن درمان ضروری است.

نشان الماس در دستان تلاشگران مرکز درمان سکته حاد مغزی زنجان

کفشی معاون توسعه، مدیریت و منابع بیمارستان ولیعصر زنجان گفت: کلینیک سکته حاد مغزی در بین ۱۶۰۰ مرکز درمانی سکته حاد مغزی در دنیا توانسته رتبه اول خاورمیانه را از آن خود بکند.

او افزود: همچنین جزو ۵ کشور برتر دنیا هم معرفی شده ایم و نشان الماس را کسب کرده ایم.

دکتر نجابتیان متخصص طب اورژانس ، تلاش تیمی کادر پزشکی را عامل اصلی این موفقیت عنوان کرد و گفت: در حال حاضر نه تنها این مرکز به زنجانی‌ها بلکه به دیگر بیمارانی که از سایر شهرستان‌ها و یا استان‌های همجوار مراجعه می‌کنند خدمات رسانی می‌کند.

او نقش اورژانس هوایی در انتقال بیمارانی که فاصله‌ی زیادی با بیمارستان دارد را مثبت ارزیابی کرد.

سکته مغزی درمان پذیر است فقط کافی است ازعلائم بیماری به خوبی آگاه باشیم و در هنگام بروز چنین علائمی زمان طلایی را برای درمان از دست ندهیم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.