خطر مرگ! در غار یخی در چله تابستان

به گزارش رکنا،فصل تابستان و گرمای آن بهترین زمان برای سفر به نقاط سردسیر کشور است. تماشای برف زمستان و خنکای آن به خصوص در گرمای طاقت‌ فرسای این فصل از سال بسیاری از مردم کشور را رهسپار استان چهارمحال و بختیاری و به ویژه شهرستان کوهرنگ با طبیعت بکر می‌کند تا ضمن لذت بردن از هوای پاک و خنک و لمس برف زمستان یکی از نادرترین غارهای ایران را نیز از نزدیک ببینند.

غار یخی چما شهرستان کوهرنگ نمونه مشابهی در کشور ندارد و به گفته کارشناسان گردشگری نظیر این غار را باید در کشور روسیه یا ایسلند سراغ گرفت.

این غار در مجاورت روستای شیخ علیخان در فاصله ۲۵ کیلومتری چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.

این غار شبیه تنگه‌ای بزرگ و یک انبار پربرف است که ارتفاع برف‌های آن تا ۵۰ متر نیز می‌رسد.

با این وجود این منطقه از استان چهارمحال و بختیاری به رغم جاذبه‌های منحصر به فرد گردشگری از کمترین امکانات و زیرساخت‌های لازم برخوردار است و همین موضوع امنیت گردشگران را با چالش جدی مواجه کرده و تاکنون چندین قربانی گرفته است.

غار یخی چما در طول سه سال متوالی جان ۴ گردشگر را گرفته و چنانچه فکری برای ساماندهی و مدیریت این مکان گردشگری نشود، بیم آن می‌رود که تلفات بیشتری بدهد و آنوقت بجای اینکه به داشتن یکی از کمیاب‌ترین چشم‌اندازهای طبیعی کشور به خود ببالیم شرمسار از این باشیم که این غار شگفت انگیز تبدیل به دالان مرگ شود و گردشگران بیشتری را به کام مرگ بکشاند.

شهریور سال ۹۶ بود که بر اثر ریزش تکه‌های یخی از سقف غار دو گردشگر شیرازی که اعضای یک خانواده هشت نفره بودند در این غار جان باختند و پدر خانواده که در زیر آوار یخی مصدوم شده بود شاهد مرگ ۲ تن از پسران خود در این حادثه شد.

پیرو این حادثه بهمن عسگری سوادجانی؛ مدیرکل وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پیشروی بیش از حد گردشگران به داخل غار را علت بروز این حادثه عنوان کرد و گفت: در حالیکه به گردشگران هشدار داده می‌شود که بیش از حد مجاز به داخل غار وارد نشوند اما برخی به این هشدارها توجهی نمی‌کنند و عامل بروز چنین حوادث تلخی می‌شوند.

در این حادثه هیچ اقدام و یا تصمیمی برای جلوگیری از بروز چنین حوادثی در استان انجام نشد تا آنکه تابستان سال بعد آن و دقیقا در نخستین روز شهریوماه سال ۹۷ دوباره ناقوس مرگ در غار یخی چما به صدا درآمد و ریزش دیواره‌های غار ۱۲ نفر را مصدوم کرد و جان یک گردشگر ۱۵ ساله مشهدی را گرفت و باز هم همان جواب قبلی علت بروز این حادثه عنوان شد.

رئیس وقت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کوهرنگ بی‌توجهی گردشگران به هشدار راهنمایان را عامل بروز این حادثه اعلام کرد.

با این وجود با اعلام فرماندار کوهرنگ ورود گردشگران به غار یخی بطور موقتی ممنوع شد و مسئولان بجای رفع اصولی مشکل، صورت مساله را پاک کردند.

بی‌توجهی به موضوع سبب شد تا برای سومین سال متوالی غار یخی چما قربانی بگیرد و مرگ یک گردشگر جیرفتی در ۱۱ مرداد امسال خاطره تلخ ناکامی گردشگران در این منطقه را تازه کند و این در حالیست که هیچ مسئولی در استان پاسخگوی چرایی تداوم وقوع این حوادث نیست و فرماندار شهرستان کوهرنگ عنوان می‌کند تابلوهای هشداری در این مکان گردشگری نصب شده و این سهل انگاری و بی‌توجهی گردشگران است که منجر به چنین حادثه‌ای شده است.

اما در مقابل این اظهارات فرماندار کوهرنگ، شاهدان عینی و منابع محلی از مخدوش بودن تابلوها سخن می‌گویند و عنوان می‌کنند نه نیروهای راهنما در این مکان گردشگری وجود دارند تا مانع ورود گردشگران به نقاط پرخطر شوند و نه تابلویی نصب شده تا گردشگران نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کنند.

هرچند نمی‌توان از غفلت برخی از گردشگران نسبت به ورود مناطق گردشگری که دارای شرایط خاص هستند چشم‌پوشی کرد اما اینکه چرا دستگاه‌های متولی اقدامی در راستای ایمن‌سازی این منطقه و محدود کردن عبور گردشگران به غار یخی انجام نمی‌دهند، جای سوال دارد.

منتظریم غار یخی چما چند قربانی دیگر بگیرد تا اقدامی برای جلوگیری از این حوادث انجام شود.

به واقع حیف است که وقتی نام چنین مناطق نادر و در نوع خود شگفت انگیز به میان می‌آید ذهن‌ها به سمت ناامنی و وقوع حوادث دلخراش هدایت شود. آنوقت است که حاضریم همین تعداد اندک گردشگرانی که به این استان و منطقه کوهرنگ سفر می‌کنند را از دست دهیم اما شاهد حتی ریختن خونی از دماغ کسی نباشیم.

محرومیت تنها این نیست که ما از نظر امکانات و تجهیزات و زیرساخت‌ها عقب‌تر از سایر مناطق کشور باشیم محرومیت واقعی آنست که از استعدادها، ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خدادادی که به این استان داده شده نه تنها استفاده بهینه نکنیم بلکه آن را به تهدیدی برای جان انسان‌ها تبدیل کنیم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.