اما و اگرها در باره وقوع سونامی در استان هرمزگان
حوادث رکنا: عضو انجمن علمی مخاطره شناسی و کارشناس مهندسی زلزله با اشاره به وقوع زلزله های فوج گونه در روزهای اخیر در استان هرمزگان گفت: احتمال وقوع سونامی در این منطقه به دلیل عمق کم خلیج فارس و کوچک و متوسط بودن این زمین لرزه ها، پایین است.
استان هرمزگان و شهر تخت طی روزهای گذشته محل وقوع چندین رویداد زلزله بوده است. این زلزله ها که در ادبیات کارشناسان زلزله شناسی با عنوان زلزله های فوج گونه یا خوشه ای از آن یاد می شود روز اول فروردین ساعت 16 با بزرگای 5 ریشتر آغاز شد و روز بعد با زلزله 4.9 ریشتری ادامه یافت.
دو زمین لرزه 4 و 3.8 ریشتری نیز در این منطقه تا بامداد امروز روی داده است. همین امر سوالاتی را در مورد توان لرزه زایی گسل های منطقه، میزان لرزه خیز بودن این منطقه و احتمال بروز سونامی در این خطه از کشور به دلیل نزدیکی به خلیج فارس پدید آورده است.
دکتر مسعود مجرب روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مورد وضعیت لرزه خیزی استان هرمزگان گفت: استان هرمزگان به عنوان لرزه خیز ترین استان کشور در پهنه 'خطر زیاد' نقشه های پهنه بندی شتاب زلزله طبقه بندی می شود.
وی ادامه داد: خوشه لرزه ای اخیر در نزدیکی گسله زاگرس مرتفع رخ داده است. محدوده خوشه های لرزه ای به همان اندازه ای که می توانند محل پتانسیل رخداد یک زلزله بزرگ تر باشند می توانند تنها یک خوشه از زلزله های متوسط و کوچک هم باقی بمانند.
وی در مورد گسل های موجود در این منطقه و توان لرزه زایی آنها افزود: گسله زاگرس مرتفع، گسله اصلی جوان زاگرس و گسله جبهه کوهستان که در این منطقه کشیده شده اند با توجه به سابقه لرزه خیزی و فعال بودنشان پتانسیل رخداد بالای 6 ریشتر را دارند. زمین لرزه ی 7.3 ازگله- سرپل ذهاب که گسله جبهه کوهستان زاگرس مسبب آن بود تایید کننده این مساله است.
عضو انجمن مخاطره شناسی در مورد پتانسیل لرزه خیزی این مناطق نیز توضیح داد: اگر زلزله های گذشته این محدوده را به صورت نقشه های پراکندگی لرزه خیزی ترسیم کنیم شاهد تشکیل خوشه های لرزه ای با بزرگای مختلف خواهیم بود. سابقه زلزله های گذشته در این منطقه نشان می دهد همواره پتانسیل رخداد یک زلزله بزرگ وجود دارد.
وی در مورد احتمال بروز سونامی در این منطقه پاسخ داد: اصولا مناطقی که دارای گسل فعال در دریاها و اقیانوس ها هستند احتمال وقوع سونامی هم دارند به عنوان مثال منطقه مکران و زون فرورانش مکران در دریای عمان که در اثر رخداد زلزله 1945 با بزرگی 8 با سونامی همراه بوده است. البته این احتمال وجود دارد که رخداد های زلزله در سال های 978 و 1008 در بندر تاریخی سیراف با سونامی همراه بوده باشند.
دبیر اجرایی نشریه مدیریت مخاطرات محیطی ادامه داد: اما در منطقه فعلی استان هرمزگان احتمال رخداد سونامی به دلیل کم عمق بودن خلیج فارس در آن بسیار پایین تر از محدوده فرورانش مکران است. ضمن اینکه زلزله های کوچک و متوسط و رخداد های در خشکی پتانسیل ایجاد سونامی مخرب را ندارند.
دکتر مجرب در مورد سابقه این منطقه از نظر زلزله خیزی نیز گفت: این منطقه زلزله های مهم سرخون در 16 اسفند 1353با بزرگای 1.6 ، زلزله اول فروردین 1356 خورگو با بزرگای 9.6 و زلزله ششم آذر 84 با بزرگای 6 در جزیره قشم را داشته است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:
زیبایی خانم منشی مدیرعامل مهسا را داغون کرد
بازیگر مشهور به 10 ماه زندان محکوم شد
سرزده به خانه رفتم ماشین مرد پراید سوار را دیدم اما عطیه تنها بود!
ازدواج سیاه نرگس 7 ساله با پسری 15 ساله
پسر بچه نیشابوری در تنور زنده زنده سوخت
آخرین وضعیت محسن یگانه در بیمارستان امام سجاد رامسر + فیلم
انهدام یک تیم تروریستی در کردستان+ فیلم و تصاویر 16+
راز تار مو در اتاق خواب عروس خانم چه بود؟ / لیلا در شب عروسی اش چه کرده بود !
جزییات روند صدور حکم قصاص برای پزشک تبریزی + عکس
هیچکس به مراسم هفتم مسئول ارشد شهرداری نرفت
اتفاق عجیب و خندهداری که در یک جشن تولد رخ داد + فیلم
از قتل دردناک آتنا اصلانی تا روز اعدام قاتل شیطان صفت + عکس و فیلم
نگاهی به سقوط هواپیمای جودوکاران تیم ملی در جنت آباد / همه کشته شدند
زن جوان در اتاق مدیر متاهل شرکت تسلیم رفتار بیشرمانه شد / توبه کردم!
اقدام زشت نوجوان 14 ساله در پشت صندوق شیرینی فروشی در مهدیهشر
ارسال نظر