عوارض خروج از کشور چیست؟
اگر تا کنون با بلیط هواپیما خارجی به خارج از کشور سفر کرده باشید، حتما با عوارض خروج از کشور مواجه شدهاید و آن را پرداخت کردهاید. اما این عوارض خروج از کشور چیست؟ چرا باید آن را پرداخت کنیم و میزان آن چقدر است؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی دقیق عوارض خروج از کشور بپردازیم.
با عوارض خروج از کشور بیشتر آشنا شویم
عوارض خروج از کشور به مبلغی میگوییم که هر شخص هنگامی که از کشور خارج میشود، باید به دولت پرداخت کند. این عوارض همه افراد را شامل میشود. استثناهایی هم در این زمینه وجود دارد. اما نکته قابل مهم این است که عوارض به هزینهای میگویند که باید به شهرداریها بپردازیم. به همین دلیل عوارض خروج تا چند سال پیش به حساب شهرداری واریز میشد. اما بعد از سال ۱۳۹۸، این عوارض عنوان مالیات خروج از کشور گرفت و بعد از آن هزینه به حساب دولت واریز میشود.
البته کمی از این مبلغ به سازمان گردشگری پرداخت میشود و بخشی دیگر هم برای بازسازی روستاهای مرزی کشور استفاده میشود. نکته مهم این است که میزان هزینه عوارض خروج از کشور هر سال تغییر میکند. برای همین هم اگر قصد دارید بلیت هواپیما تهیه کنید و به خارج از کشور سفر کنید، باید حتما در جریان آخرین قوانین عوارض باشید. مثلا تا چند سال پیش کودکان زیر هفت سال از پرداخت عوارض معاف بودند. اما این قانون تغییر کرده و اکنون این عوارض حتی برای نوزادان هم باید پرداخت بشود.
عوارض خروج از کشور تا مدتها به صورت حضوری از مسافران دریافت میشد. برای این کار فرد باید برای تکمیل مدارک خود برای سفرهای خارجی، به شعب بانک ملی در سراسر کشور مراجعه میکرد و مبلغ را به حساب اداره کل امور مالیاتی کشور واریز میکرد. البته راه دیگر این کار هم پرداخت عوارض در فرودگاهها بود که معمولاً با صفهای طولانی همراه بود. این کار زمان زیادی از مسافر میگرفت. در نهایت اگر مسافری موفق به دریافت رسید عوارض خروج از کشور نمیشد، حتی اگر پرواز خارجی هم داشت اجازه خروج از کشور برای او صادر نمیشد.
خوشبختانه پرداخت عوارض خروج از کشور امروزه به صورت اینترنتی است. این کار از طریق سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض خروج از کشور انجام میشود. با استفاده از این سامانه مسافران میتوانند مبلغ عوارض خروج از کشور را بدون نیاز به مراجعه حضوری پرداخت کنند.
عوارض خروج از کشور چه مقدار است؟
مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ در بودجه مصوبه مجلس ۴۰۰ هزار تومان مشخص شده است. البته این مبلغ برای اولین باری است که از کشور خارج میشوید. سایر مبالغ به شرح زیر است:
مسافران حج |
مسافران عادی |
نوبت خروج از کشور |
132 هزار تومان |
400 هزار تومان |
دفعه اول |
198 هزار تومان |
600 هزار تومان |
دفعه دوم |
264 هزار تومان |
800 هزار تومان |
دفعه سوم |
در سال ۱۴۰۰، میزان درآمد دولت از عوارض خروج از کشور ۱۱۰ میلیارد تومان بوده است. البته مبلغ این درآمد برای سال ۱۴۰۱ به اندازه ۱۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. اما همچنان مبلغ ثابت است و به شرح جدول بالا دریافت میشود.
عوارض را چطور میتوانیم پرداخت کنیم؟
شما میتوانید عوارض خروج از کشور را از راههای مختلفی پرداخت کنید. مثلا یک روش، استفاده از دستگاههای ATM غیرنقدی است که در فرودگاههای سراسر کشور قرار دارند. اگر امکان استفاده از رمز دوم را دارید، میتوانید از طریق سامانه مخصوص پرداخت هم اقدام کنید.
از جمله آسانترین روشهای پرداخت عوارض خروج، استفاده از سامانه سداد است. این سامانه تحت نظر سازمان امور مالیاتی کشور و بانک ملی طراحی شده و از طریق آن به راحتی میتوانید مبلغ عوارض را پرداخت کنید. البته اپلیکیشن ایوا هم توسط همین شرکت ارائه شده و برای دستگاههای آی او اس و اندروید قابل دانلود است و همین امکان را در اختیار شما قرار میدهد.
بعد از خرید بلیط هواپیما برای پرداخت الکترونیکی عوارض خروج از کشور فقط کافیست به وبسایت بانک ملی ایران مراجعه کنید و در صفحه نخست منوی «خدمات الکترونیکی» را انتخاب کنید. بعد از آن از منوی مربوطه به بخش «پرداخت الکترونیکی عوارض خروج از کشور» بروید و اطلاعات مورد نیاز در صفحه جدید را تکمیل کنید. در این صفحه باید نام و نام خانوادگی، کد ملی، ایمیل و شماره موبایل خود را در کادرهای مربوطه وارد کنید و نوع سفرتان را از بین دو گزینه «خروج سیاحتی» و «خروج زیارتی» انتخاب کنید.
در پایان بعد از نمایش هزینه عوارض، اطلاعات ثبت شده را تائید کرده و مبلغ مشخص شده را پرداخت کنید. این فرآیند بسیار ساده است.
برای پرداخت الکترونیکی عوارض به چه مدارکی نیاز داریم؟
برای پرداخت اینترنتی عوارض خروج از کشور باید اطلاعات شخصی مسافر مثل نام و نام خانوادگی، کد ملی، یک ایمیل فعال و همچنین یک شماره تماس معتبر در اختیار داشته باشید. مشابه همان اطلاعاتی که هنگام خرید بلیط هواپیما لحظه آخری (https://safarmarket.com/flights/last-second) یا سایر بلیط ها وارد کردهاید. همچنین دسترسی به اطلاعات یک کارت بانکی معتبر برای پرداخت آنلاین هزینه عوارض هم ضروری است. در نهایت بهتر است از رسید مربوطه پرینت بگیرید و نسخه چاپی رسید را به همراه خود داشته باشید.
آیا این عوارض فقط مختص سفرهای هوایی است؟
خیر! برای هر نوع سفر خارجی چه به صورت کاری/ تفریحی و چه به صورت زیارتی، هم از طریق مرزهای هوایی و هم از راه مرزهای زمینی، موظف به پرداخت عوارض هستید. تمام مسافران، حتی نوزادان زیر دو سال هم باید علاوه بر تهیه گذرنامه و ویزا، عوارض خروج از کشور را هم پرداخت کنند. البته این عوارض برای انواع مختلف سفر نرخهای متفاوتی دارد که در جدول بالا آورده شده است. پس به هنگام تهیه بلیط هواپیما خارجی، از پرداخت عوارض غافل نشوید.
آیا میتوانیم از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف شویم؟
در شرایطی خاص، پاسخ مثبت است. قانون پرداخت عوارض خروج از کشور شامل همه افرادی است که برای تفریح یا تجارت به خارج از کشور سفر میکنند. اما همین قانون برخی افراد را از پرداخت عوارض مستثنی میکند. اولین گروه افرادی هستند که به دلیل ماموریت شغلی مجبورند از کشور خارج شوند. مثلا خدمه پرواز و خدمه کشتیهای تجاری و مسافربری لازم نیست این عوارض را پرداخت کنند. کاملا هم منطقی است؛ وگرنه باید تمام حقوق خود را برای عوارض پرداخت کنند.
همچنین اگر دانشجو باشید و مجوز تحصیل در کشور دیگری را داشته باشید یا بیمار باشید و با مجوز شورای پزشکی برای درمان به خارج از کشور بروید هم از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستید. البته در مورد دانشجویان خارج از کشور بین رفت و آمدهای آنها باید بیشتر از ۳ ماه فاصله بیفتد. اگر هم به عنوان همراه بیمار سفر میکنید، میتوانید به میزان ۴۰ تا ۶۰ درصد در این عوارض تخفیف بگیرید. نهایتا اگر گذرنامه سیاسی یا خدمت داشته باشید یا مقیم یک کشور دیگرباشید و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفته باشید هم لازم نیست عوارض را پرداخت کنید.
یک قانون دیگر در مورد عوارض خروج از کشور این است که کسانی که در روستاهای مرزی کشور زندگی میکنند و کسانی که به زیارت عتبات عالیات میروند فقط یک بار در طول سال عوارض پرداخت میکنند. مرزنشینان کشور به کسانی گفته میشود که شماره شناسنامه و کد پستی آنها در سامانه بانک اطلاعات مرزنشینان وزارت کشور ثبت شده است. در هر صورت، برای سفر میتوانید ارزانترین بلیط هواپیما را در سفرمارکت پیدا کنید و از سفر خود لذت ببرید.
ارسال نظر