گزارش از تخلفات یک بازیسرای مجازی
پرانیکس چه مشکلاتی داشت؟
رکنا : بازی سرای ابری (کلاد گیمینگ) پرانیکس از سوی مراجع ذیصلاح فیلتر شد، برنا در گزارشی اختصاصی به بررسی فناوری کلادکیمینگ در ایران و چرایی برخورد با این پلتفرم توسط مراجع صالح قانونی پرداخته است
به گزارش رکنا ، کلاد گیمینگ Cloud gaming فناوری جدید ارائه بازی است که امکان بازی کردن بازیهای روز با گرافیک بالا را بر روی تمام بسترهای سختافزاری فراهم میکند. کاربر در این فناوری قادر است بدون نیاز به سختافزارهای گرانقیمت و قدرتمند بازی، و حتی بهوسیله سادهترین دستگاههای هوشمند نظیر گوشی همراه, تلویزیون, تبلت و یا لپتاپ؛ صرفاً از طریق دسترسی به اینترنت پرسرعت بازیهای پرطرفدار روز حتی بازیهای انحصاری کنسولهای گرانقیمت را بازی کند.
فناوری ابر بازی به این صورت کار میکند که بازیها در سمت سرورها اجرا و تحت فناوری استریم به سمت کاربر ارسال و مورد استفاده قرار میگیرد. تفاوت اصلی فناوری ابری با سرویسهای پخش ویدئو در نوع ارتباط کاربر است بهنحویکه در سرویس ابری بازی ارتباط کاربر بهصورت تعاملی و دوطرفه است؛ بهعبارتدیگر در این سرویس، کاربر فرمان هدایت و اجرای بازی را به سرور ارسال مینماید. سرورهای مسئول پردازش بازی، سرورهایی مدرن با سختافزارهای قوی هستند که بهصورت ابری به یکدیگر متصل بوده و کار پردازش، اجرا و مدیریت درخواستهای درون بازی را ساماندهی میکنند.
بررسی کلاد گیمینگ در ایران
در حال حاضر 2 سرویس ایرانی بهصورت مشخص در این حوزه فعالیت میکنند که در ادامه معرفی اجمالی از آنها خواهیم داشت.
الف ـ پلی پاد (Playpod)، فناوری کلاد گیمینگ برای نخستین بار در سال 1396 توسط پلی پاد (همزمان با موج جهانی حرکت به سمت این فناوری و برای اولین بار در خاورمیانه) آغاز شد و پس از دو سال بهینهسازی و توسعه، پلتفرم نهایی در دسترس عموم قرار گرفت. پلیپاد با ویژگیها و امکانات منحصربهفرد امکان دسترسی کاربر به بازیهای محبوب و پرطرفدار که دارای مجوز را فراهم کرده است. پلیپاد تاکنون بیش از 30 بازی از بازیهای دارای مجوز ESRA و پروانه نشر در ایران را بر روی سرورهای خود تخت پوشش قرار داده است.
ب ـ پرانیکس (peranix)، این سرویس بهصورت یک استارتاپ فناوری اطلاعات از سال 1398 توانست نتایج فنی قابل قبولی در زمینۀ کاری خود به دست آورد و نهایتاً حوزه جذاب کلاد گیمینگ، قابلیت رشد بالا و گروه فنی این استارتاپ باعث شد تا اسمارتآپ ونچرز علاقهمند به سرمایهگذاری بهصورت کواینوست در پرانیکس شود بررسی محتوای این سامانه توسط خبرنگار برنا نشان میدهد که تاکنون 3 بازی را بدون توجه به قوانین و استانداردهای نهادهای ذیصلاح در ایران (محصولات شرکت آمریکایی Rockstar) عرضه کرده است که در ادامۀ گزارش به بررسی آنها میپردازیم.
الف: بازی Red Dead II که فقط با اعمال برخی اصلاحات اجازۀ پخش در بازار ایران را پیدا کرده بود اما این سرویس ابری بازی مذکور را بدون هیچ اصلاحیهای در اختیار بازیکنها قرار میدهد.
ب ـ بازی GTA این بازی به دلیل مغایرت جدی با ارزشهای ایرانی اسلامی سالها است که در ردهبندی سنی نهادهای ذیصلاح جایگاهی ندارد و عرضۀ آن در بازار کشور ممنوع است اما پرانیکس بدون هیچ محدودیتی حتی طبقه بندی شده این محصول را پخش میکند.
پرانیکس برای جذب مخاطب از هیچ تلاشی فروگذار نمیکند، این سامانه در این مدت بارها بازی غیر مجاز GTA را در صفحات اجتماعی خود تبلیغ کرده است، بیتوجهی به ممنویتهای اعمال شده بر این بازی در حالی انجام میشود که کشوری مانند تایلند نیز آن را ممنوع کرده است، حتی در خود آمریکا نیز بارها اقداماتی برای مواجهه با این بازی از سوی مسئولان انجام شده، برای مثال حدود 2 سال قبل بحث ممنوعیت پخش GTA در ایالت شیکاگو مطرح بود.
بررسی کلاد کیمینگ از دیدگاه کارشناسی
راهاندازی سرویس کلادگیمینگ که اصطلاحاً نیازمند توسعه در لبه تکنولوژی است یکی از نقاط قوت گروه پرانیکس بوده و قطعاً این گروه به جهت فنی در مسیر رشد و شکوفایی قرار دارد اما مشخص نیست چرا گروه مذکور تا این حد درگیر حواشی بیمورد میشود! واقعیت این است که شرکتی مانند Rockstar در خود آمریکا نیز حواشی فرهنگی بسیاری دارد اما پرانیکس در اقدامی عجیب سه بازی پرحاشیه این شرکت را بدون توجه به قوانین کشور در بستر خود منتشر میکند!
بیتوجهی به قوانین و مدارا با نقض کنندگان قوانین صحیح کار درستی به نظر نمیرسد، استمرار چنین رویهای میتواند سایر پلتفرمها را نیز برای تخلف ترغیب کند، ضمن اینکه وقتی بحث حمایت از کالا و فناوری داخلی میشود، باید به این نکته توجه داشت که پلتفرمی مد نظر است که فعالیتی همسو با ارزشهای ایرانی اسلامی داشته باشد، واقعیت این است که یک پلتفرم به مجرد بهرهبردن از فناوری و ایجاد امکانی نوین برای کاربران اثر فرهنگی نمیگذارد و تفاوتی نیز میان ایرانی و خارجی بودن آن وجود ندارد، چیزی که برای پلتفرمها ارزش میسازد، محتوای ارائه شده در آنها است، پرانیکس نیز میتواند با اصلاح روش و ارائه محتوای مجاز، فعالیت تجازی خود را در بازار ایران ادامه دهد.
ارسال نظر