موافقت دولت عمرانخان با راهاندازی خط کشتیرانی؛
تمایل پاکستان برای تجارت دریایی با ایران / استقبال ایران از راهاندازی خط کشتیرانی
رکنا : وزیر دریانوردی پاکستان که اردیبهشت ماه ۹۸ همراه عمرانخان سفر رسمی به جمهوری اسلامی ایران انجام داده بود، روز گذشته در حساب کاربری خود در توییتر از موافقت کابینه دولت پاکستان با راهاندازی خط کشتیرانی با سایر کشورها خبر داد.
به گزارش رکنا ، کابینه دولت پاکستان به ریاست «عمرانخان» نخست وزیر این کشور با طرح راهاندازی خط کشتیرانی با کشورهای مختلف موافقت کرد موضوعی که مربوط به بخشی از همکاریهای پاکستان با جمهوری اسلامی ایران برای تسهیل رفت و آمد شهروندان دو کشور میشود و انتظار میرود گام جدید دولت اسلامآباد افق مناسبات دو کشور در حوزه دریا را روشنتر میکند.
وزیر دریانوردی پاکستان که اردیبهشت ماه ۹۸ همراه عمرانخان سفر رسمی به جمهوری اسلامی ایران انجام داده بود، روز گذشته در حساب کاربری خود در توییتر از موافقت کابینه دولت پاکستان با راهاندازی خط کشتیرانی با سایر کشورها خبر داد.
سید علی حیدر زیدی نوشت: تصمیم تاریخی از سوی کابینه اتخاذ شد و با راهاندازی خط کشتیرانی سیاست «اقتصاد آبی» پاکستان توسعه پیدا میکند.
سخنگوی دولت پاکستان نیز ساعاتی پس از پایان نشست اعضای کابینه دولت این کشور طی گفت وگو با خبرنگاران در شهر اسلامآباد اعلام کرد که پاکستان برای تسهیل رفت و آمد سفر مردم به ویژه زائران طرح راهاندازی خط کشتیرانی را به اجرا خواهد گذاشت.
افق روشن همکاریهای دریایی ایران و پاکستان
به نظر میرسد چراغ سبز دولت عمرانخان با اجرای طرح خط کشتیرانی اولین گام جدی پاکستان در این مسیر و عملی کردن تمایلی باشد که دولتهای پیشین این کشور طی سالهای اخیر برای راهاندازی خط کشتیرانی با ایران اعلام کرده بودند.
در همین حال تارنمای انگلیسی زبان «پاکستان تودی» با اشاره به موافقت کابینه دولت با طرح راهاندازی خط کشتیرانی نوشت: مسیر همکاریها با جمهوری اسلامی ایران در حوزه دریا به ویژه خط کشتیرانی هموار شد.
در این گزارش آمده است ، براساس طرح وزارت دریانوردی پاکستان، خط کشتیرانی بین المللی از بنادر ''کراچی و گوادر'' به بنادر کشور همسایه ایران راهاندازی میشود درحالی که هم اکنون هیچ سرویس کشتیرانی تجاری ملی یا بین المللی به منظور حمل و نقل مسافر و یا کالا در پاکستان فعالیت نمیکند.
وزرات دریانوردی پاکستان پیشنهاد اتصال بندر گوادر به ''بندرعباس'' در ایران را مطرح کرده و سپس طرح مشابهی نیز با عمان، امارات و عراق به اجرا گذاشته میشود.
پاکستان تودی گزارش داد: پیش از موافقت کابینه دولت با طرح خط کشتیرانی، وزارتخانههای امور خارجه و کشور این طرح را تایید کرده بودند اما وزارت دفاع به دلیل برخی ملاحظات امنیتی خواستار بررسی بیشتر آن شد که پس از دستور العمل دفتر نخست وزیری پاکستان برای رفع کاستی، در مرحله آخر وزارت دفاع این کشور نیز طرح اجرای خط کشتیرانی را تایید کرد.
استقبال ایران از راهاندازی خط کشتیرانی
وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران تیرماه سال گذشته با سفر به پاکستان و دیدار با مقامهای ارشد این کشور با اشاره به تلاشهای دولت اسلامآباد برای اجرای طرح خط کشتیرانی مسافری میان بنادر دو کشور اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران برای کمک به راهاندازی این طرح آماده هرگونه همکاری با طرف پاکستانی است.
«رضا رحمانی» تاکید کرد: ظرفیتهای حمل و نقل مسافر و بار از طریق دریا میتواند تجارت ایران و پاکستان را نیز متحول کند.
تمایل پاکستان برای تجارت دریایی با ایران
تنها چند روز پیش از موافقت دولت پاکستان با اجرای خط کشتیرانی با سایر کشورها، سرپرست وزارت بازرگانی و مشاور ارشد نخست وزیر این کشور طی گفت وگو با خبرنگار ایرنا در اسلامآباد از تمایل این کشور برای توسعه تجارت با ایران به ویژه استفاده از ظرفیتهای دو کشور در حوزه دریا برای گسترش این مناسبات خبر داد.
«عبدالرزاق داود» اظهار داشت: طی یک سال اخیر صادرات برنج این کشور به ایران را مدیریت کرده و خوشبختانه تعداد تردد کامیونهای باری میان دو کشور نیز قابل اطمینان است اما برای افزایش مقدار کالاهای صادراتی به ویژه برنج علاوه بر حمل و نقل جادهای استفاده از مسیر دریا را نیز در نظر داریم.
وی افزود: ما خواستار استفاده از ظرفیتهای دریایی برای حمل و نقل آسانتر میان دو کشور هستیم که با این روش میتوانیم مقدار بیشتری کالا در مقایسه با ظرفیت کامیونهای باری، صادر کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران نیز اواسط تیرماه سال گذشته در جریان سفر رسمی به اسلامآباد و دیدار با وزیر دریانوردی پاکستان گفت: ناوگان کشتیرانی دو کشور راهکار موثر برای حمایت از همکاریهای مشترک است و با توجه به وضعیت نامطلوب حمل و نقل جادهای و ریلی در پاکستان ما میتوانند حجم انبوهی از کالاها را از طریق دریا میان دو کشور مبادله کنیم.
دریا، مسیر آسان و بیخطر برای زائران پاکستانی
همه ساله هزاران شهروندان پاکستانی به صورت زائر از مناطق مختلف این کشور به ایران و از آنجا به عتبات عالیات در عراق سفر میکنند و این زائران و تعاملات تجاری و فرهنگی دو کشور نیز ظرفیت و لزوم راهاندازی خط دریایی ایران و پاکستان را دو چندان کرده است.
کارشناسان اقتصادی و گردشگری، راهاندازی خط کشتیرانی میان ایران و پاکستان را فرصتی مناسب برای رونق مبادلات تجاری، توسعه سهم دو کشور از گردشگری دریایی و افزایش اشتغالزایی عنوان میکنند.
این طرح برای اولین بار توسط وزارت بنادر و کشتیرانی پاکستان در اکتبر سال ۲۰۱۴ اعلام شد که هدف از راهاندازی سرویس سفر دریایی ضمن تسهیل سفر پاکستانیها به ایران تامین امنیت آنان و جلوگیری از تکرار حوادث تروریستی است.
اولین راهاندازی خط کشتیرانی از بنادر پاکستان به مقصد چابهار و بندرعباس در سال 93
پس از موج گسترده حملات تروریستی طی سالهای اخیر در مسیر حرکت کاروانهای زیارتی شیعیان پاکستان در ایالت بلوچستان به طرف پایانه مرزی مشترک با ایران؛ دولت وقت اسلام آباد سال ۱۳۹۳ برای اولین ابتکار راهاندازی خط کشتیرانی از بنادر پاکستان به مقصد چابهار و بندرعباس را مطرح کرد تا بتوان تردد زائران پاکستانی را به دور از سختیهای سفر زمینی به ویژه در امان ماندن از اقدامات تروریستی، تسهیل کرد.
همه ساله حدود ۱۲۰ هزار مسافر و زائر پاکستانی از طریق مرز رسمی میرجاوه وارد جمهوری اسلامی ایران میشوند و این سفرها در ایام محرم و صفر به اوج خود میرسد.
برخی از این زائران علاوه بر زیارت اماکن متبرکه در شهرهای ایران نظیر مشهد و قم از طریق ایران به عراق نیز مسافرت میکنند. ازدحام تردد زمینی اتباع پاکستانی به دلیل هزینه بالای هوایی نیز است که تنها برای بخشی از این افراد امکان پذیر است.
با این حال دولت پاکستان طی سالهای اخیر بارها سخن از نهایی شدن اجرای طرح سرویس دریایی با ایران خبر داد اما به نظر میرسد با موافقت کابینه دولت عمرانخان، مقامات پاکستانی برای عملی کردن طرح خط کشتیرانی با ایران عزم جدی دارند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر