آذری جهرمی :امسال گوشی تلفن همراه  تولید می کنیم /افت کیفیت شبکه را در دوران کرونا شاهد بودیم

به گزارش رکنا ، صبح امروز اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور با فعالان عرصه ارتباطات و فناوری اطلاعات به مناسبت روز جهانی ارتباطات، گفت‌وگو کرد. در ابتدای این دیدار که به‌صورت ویدئو کنفرانس برگزار می‌شد محمد جواد آذری جهرمی، پیرامون رشد صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اقتصاد این بخش طی سال‌های اخیر گزارشی ارائه داد.

آذری جهرمی در ابتدای برنامه ضمن خیر مقدم به اسحاق جهانگیری، لیالی قدر را تسلیت گفت و بیان کرد: ما دو نیم سال از دولت دوازدهم را پشت سر گذاشته‌ایم؛ از بلاهای طبیعی تا تحریم‌های ظالمانه‌ای که در حق ایران وضع شد و سازمان ارتباطات هم به نوعی در این شرایط سهم داشت. علی‌رغم تمام این چالش‌ها تلاش می‌کنیم و از این فرصت استفاده می‌کنیم و با حضور شما بخشی از این چالش‌ها را خواهیم شنید.

اقتصاد دیجیتال

جهرمی ادامه داد: ما در کشور با مفهوم مهمی مواجه هستیم به نام اقتصاد دیجیتال که در سال گذشته با رشد ۸ درصدی مواجه بود. این در حالی است که در سال ۹۷ به دلیل مواجهه با چالش‌ها منهای ۳ درصد رشد داشتیم. سهم بخش ارتباطات در GTP در ۹۸ به ۲/۴ درصد رسیده است. هسته اقتصاد دیجیتال کشور مجموعه ۴ درصد شده است. اما این‌ها زمانی ارزشمند است که با کنترل قیمت‌ها در سطح بازار همراه باشد. در کشورهای OSD متوسط رشد ۵ درصد است و این نشان می‌دهد که ما در اقتصاد دیجیتال به رشد لازم رسیده‌ایم. سهم‌ ما در کل جهان ۶ درصد است. در اقتصاد دیجیتال و خدمات دیجیتال جای رشد بسیار زیادی داریم.

وزیر ارتباطات در ادامه اظهار داشت: طبق سند شبکه ملی اطلاعات عدد متوسط کشوری در سرعت اینترنت باید ۱۰ باشد اما سرعت در تهران افت داشته است. استفاده از شبکه خانگی استفاده قابل توجهی داشته است، اما چالش‌های ما در شبکه خانگی کمتر است و این به ذات شبکه برمی‌گردد. مصرف بین‌الملل شبکه به ۳هزار گیگابایت رسیده و همین عدد در آی ای بیسک رشد قابل توجهی داشته و روی ۱۸۰۰ تثبیت شده است.

فعالیت‌ها در شرکت پست

آذری جهرمی به فعالیت‌های انجام‌شده در شرکت پست اشاره کرد و گفت: در شبکه پستی در فروردین ۹۸ یک میلیون بسته پستی جا به جا کردیم. در فروردین ۹۹ نرخ رشد ما ۱۳۰ درصد بود. این در حالی است که تمامی خدمات دولتی تعطیل بود و هنوز کارت ملی و گذرنامه صادر نشده است. به شکل ویژه حمل و نقل کتاب‌های پستی افزایش چشمگیری داشت. در یک نگاه کلی به اثرات کرونا در شبکه ارتباطات نگاه کنیم، استفاده از شرکت‌های اپراتور دو برابر شد و کیفیت شبکه افت قابل توجهی داشت اما وضعیت شبکه‌ای نسبتا عادی بود و به تصمیماتی که قرار بود ۱۴۰۰ برسیم در فروردین ۹۹ رسیدیم.

افزایش ظرفیت ‌شبکه‌ها

وزیر ارتباطات در ادامه اظهار داشت: مخابرات و شرکت زیرساخت و اپراتورها در اقدامی تلاشگرانه ظرفیت ‌شبکه‌های خود را افزایش دادند. ما در دوران پسا کرونا اقداماتی را باید انجام دهیم تا مشکلات خود را حل کنیم، یکی از این اتفاقات تبدیل ADSL به VDSL است، که با چالش بزرگ ۴ میلیارد تومانی روبرو هستیم. چالش‌های متعددی با وزیر اقتصاد داشتیم، یا باید بخشی از درصد سهام همراه اول را دوستان در فرابورس بفروشند، یا از خود صندوق بورس و شیوه‌های متعدد، سود سهام‌شان از بورس را توزیع نکنند. همه اینها نیاز به هماهنگی جدی دارد. البته دوستان ما همراهی خوبی داشتند و جلساتی با بورس دارند تا این چالش ۴ هزار میلیاردی تامین شود.

مشکلات آموزشی در دوران کرونا

جهرمی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و مشکلات آموزشی در این دوره گفت: تعداد کل روستا‌های بالای ۲۰ خانوار کشور ۳۹ هزار و ۴۶۵ روستا است که از این تعداد تاکنون ۸۹ درصد به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند و تا پایان سال جاری تمام این روستا‌ها به این شبکه متصل می‌شوند. همچنین، ۹۳ درصد از روستا‌های بالای ۲۰ خانوار نیز تاکنون تحت پوشش تلفن همراه قرار گرفته اند که تا پایان سال جاری ۱۰۰ درصد این روستا‌ها تحت پوشش قرار می‌گیرند. همین اتفاقات کرونا نشان داد زیرساخت‌های آموزش در برخی از روستاها به دلیل محرومیت دچار مشکل است و برای رفع این مشکلات نیاز به فعالیت بیشتری حس می‌شود. با ویروس کرونا به مردم سخت گذشت و نتیجه این بود که بی‌عدالتی حس شد. توسعه روستاها جزو چارچوب اصلی وزارت ارتباطات است.

وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: در برخی جاها نیازمند همکاری شهرداری هستیم چرا که برخی از شهرداری‌ها مانع نصب دکل‌های اپراتورها می‌شوند. در این مورد با وزارت کشور جلسات متعددی را برگزار کردیم تا به یک وحدت رویه برسیم. در همین تهران با شهرداری تهران با چالش‌های بزرگی مواجه هستیم.

تعدیل نیرو در شرکت ها

آذری جهرمی در ادامه گفت: هسته اقتصاد دیجیتال از شرکت‌های نو پایی تشکیل شده است که زیر چتر حمایتی دولت و وزارت ارتباطات هستند. ۵ هزار شرکت را تشکیل می‌دهند و رقابت سنگینی دارند. این‌ موضوع را از ابتدای امسال پیگیری کردیم و روز به روز درحال تکمیل شدن است. ما این شرکت‌های حوزه فناوری اطلاعات را به ۴ دسته تقسیم می‌کنیم؛ ۱. خدمات آنلاین ۲. بازی‌های رایانه‌ای ۳. کسب‌وکار‌های حضوری ۴. خدمات آنلاین پزشکی. در پیمایشی که انجام دادیم، در ۲۰۰ شرکت نوآفرین پایش شده؛ کرونا بر ۷۲ درصد کسب‌وکار‌ها اثر منفی داشته و بیشترین اثرش بر روی خدمات اینترنتی با ۸۶ درصد بوده است. تعدیل نیروی انسانی یکی از چالش‌های جدی ما بود که ۱۵ درصد از نیرو‌های خود را تعدیل کردند.

تسهیلات ۱۲ درصدی

وزیر ارتباطات در ادامه به تسهیلات ۱۲ درصدی اشاره کرد و گفت: دولت ۵۰ میلیارد تومان برای توسعه کسب‌وکارهای اینترنتی کنار گذاشته است، اما هنوز مردم می‌گویند کم است. بخش اول تسهیلات ۱۲ هزار درصدی را در اختیار شرکت‌های خود قرار دادیم اما باید دقت کرد که تا امروز میراث فرهنگی و فروشگاه‌ها این اعتبار را دریافت کردند اما برای برای میراث فرهنگی آنلاین و فروشگاه‎های آنلاین هیچ اعتباری اینچنینی در نظر گرفته نشده است.

جهرمی در ادامه خاطرنشان کرد: از صندوق نوآفرین، ۲۰‌درصد سهم‌دولت و ۸۰‌درصد سهم خصوصی است و قرار شده است بخشی از منابع این صندوق را برای رشد شرکت‌های آنلاین استفاده کنیم. او همچنین از تولید گوشی تلفن همراه در امسال خبر داد.

وزیر ارتباطات در بخشی از اظهاراتش به این نکته اشاره کرد که شرکت‌های معتبر خارجی در شرایط قبل از تحریم‌ با ما مذاکره کردند اما بعد از تحریم‌ها مذاکرات را پیش نبردند. ما هدف‌گذاری کردیم که به ظرفیت ۴۰۰ هزار برسیم. ۵۰۰ میلیارد تومان درخواست اعتبار کردیم اما همچنان با چالش تخصیص منابع مواجه هستیم.

مشکلات گمرک

او در خصوص مشکلات موجود در گمرک گفت: بسیاری از شرکت‌های ما در گمرگ به دلیل اختلافات بین پست و گمرگ با سختی بسیاری روبرو هستند و چون برچسب کالای تجاری می‌خورد، هزینه‌های پیش روی آن دو برابر است. گمرگ در پست نمی‌تواند دخالت کند، در واقع اگر شما کنترل و بررسی گمرک را پشت سر بگذارید دیگر مشکلی نخواهید داشت. در حوزه گمرک، ما می‌توانیم به جای مالیات، اوراق بهادار بدهیم. ما همه جا در بخش فناوری اطلاعات بچه زن بابا هستیم. در آیین نامه اجرایی چیزی که با پست جابجا می‌شود هدیه تلقی می شود. این نیازمند یک مصوبه در دولت است تا بتوانیم این قانون را برداشته و حداقل بتوانیم حمل و نقل آنلاین (کالای ترانزیت) راانجام بدهیم.

دولت الکترونیک

جهرمی در انتها به موضوع دولت الکترونیک اشاره کوتاهی کرد و گفت دولت مجبور شد وام یک میلیون تومانی را بدون حضور مردم به آنها بپردازد و این نشان داد که ما می‌توانیم از این خدمات استفاده کنیم و نشان داد که یا باید در جایی مجبور شویم یا بخواهیم‌.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.