اما با وجود این، حمل و نقل دریایی یکی از بخش‌هایی بود که بیشترین استفاده را از گشایش‌های دو سه ساله کرد و حالا در شرایط تحریم، یکی از عوامل نجات‌بخش صادرات و واردات است. بر اساس آخرین آمارها، ناوگان تجاری ایران با 170 کشتی بزرگ‌ترین ناوگان منطقه است. در فرصت برجام در قراردادی با کره 4 کشتی کانتینری و 6 کشتی حمل مشتقات نفتی به ناوگان اضافه شد که علاوه بر مدرن‌سازی ظرفیت کانتینری و 300 هزار تن از نظر تناژی را افزایش داد. بعد از تحریم‌ها از 17 خط بزرگ کشتیرانی که به بنادر ایران تردد می‌کردند، یک خط باقی ماند اما کشتیرانی به‌عنوان پشتوانه صنعتی و اقتصادی نقش استراتژیک خود را در حمل بموقع کالاهای اساسی ایفا کرده است تا اقتصاد از آسیب‌های احتمالی مصون بماند. محمد سعیدی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی در این باره می‌گوید:«اجازه ندادیم تحریم‌های امریکا آثار خود را در صادرات و واردات نشان دهد، کشتیرانی هدف نخست تحریم‌هاست اما در حال حاضر 80 درصد تجارت ما را ناوگان ملی انجام می‌هد و مشکلی در صادرات و واردات نداریم. با وجود تلاش امریکا برای تحمیل محدودیت‌های تجاری بر ایران ما با تکیه بر توانمندی‌های داخلی و خودکفایی، شاهد هستیم که امروزه هیچ خللی در حمل و نقل دریایی نداریم و وارد‌کنندگان و صادرکنندگان با خیال راحت به واردات و صادرات مشغول هستند.»

مدرن‌سازی ناوگان و تجهیز برای دوران تحریم

«ایران، کشوری 200 ساله نیست و تاریخ هزاران ساله ما نشان داده که هیچ‌گاه طوفان‌ها ایران را از پای درنیاورده بنابراین در تحریم‌های جدید نیز آنها شکست می‌خورند. هدف نخست تحریم‌های امریکا زمین زدن کشتیرانی است. اگر آنها بتوانند کشتیرانی را زمین بزنند قطعاً پیروز شده‌اند اما شکست آنها با شکست اهداف آنها از تحریم کشتیرانی رقم می‌خورد.» سعیدی وضعیت تحریم‌ها را چنین توصیف و نقش حمل و نقل دریایی را تبیین می‌کند. صحبت‌های سعیدی نشان می‌دهد که حالا حمل و نقل دریایی ایران در شرایطی قرار دارد که برای جنگ اقتصادی در دوره تحریم‌ها، مجهز است. او روز گذشته در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان دور سوم بورسیه کشتیرانی با حضور مقامات کشوری و لشکری در دانشگاه نیروی دریایی ارتش صحبت می‌کرد. به گزارش «ایران»، مدیرعامل شرکت کشتیرانی در این مراسم گفت:«با توسعه ناوگان سن ناوگان به زیر 10 سال رسیده و شناورهای ما وارد شناورهای مدرن دنیا شده‌اند و در همین مدت 60 درصد افزایش ظرفیت کانتینری و 300 هزار تن افزایش ظرفیت در بخش مشتقات نفتی در ناوگان داده شده است. در سال 94 رنکینگ بین‌المللی ایران در دنیا 23 بود اما با توسعه انجام شده این عدد اکنون 13 است. با اینکه بعد از تحریم‌ها بسیاری خطوط بزرگ ایران را ترک کردند اما امروز ناوگان ملی 80 درصد واردات و صادرات را انجام می‌دهد.»

او همکاری متقابل نیروی راهبری دریایی ارتش و کشتیرانی را عامل امنیت ملی و اقتصادی بویژه در زمان تحریم‌ها نام برد و گفت: «کشتیرانی صنعتی ملی است چون الآن 80 درصد واردات و صادرات ما از طریق کشتیرانی است، پس اگر نیروهای انسانی خدمات درستی در کشتیرانی ارائه ندهند کشور دچار اختلال می‌شود.» سعیدی با بیان اینکه کشتیرانی عرصه بنگاهداری و سود و زیان نیست، گفت:«چاره‌ای جز مجهزشدن به فناوری نوین نداریم. داشتن شناور سرمایه کشتیرانی نیست، سرمایه کشتیرانی نیروی انسانی مجهز به دانش نوین است.»

به‌گفته سعیدی، ایران در عرصه فناوری و تکنولوژی نوین رتبه 9 دنیا، در تکنولوژی نانو رتبه 8، در فناوری هسته‌ای رتبه 9 در دنیا و در موشک‌های بالستیک و سیستم ماهواره‌ای رتبه 7 را دارد و در کسب این رتبه‌ها از هیچ کشور خارجی کمک گرفته نشده است. سعیدی درباره نیروی انسانی فعال در کشتیرانی هم گفت:«جایگزین کردن نیروهای انسانی ایرانی با خارجی هدف مهم کشتیرانی است. با اینکه در 4 سال گذشته بیش از 400 نفر از نیروهای فعال در ناوگان دریایی خارجی بودند اما در حال حاضر تعداد آنها به کمتر از 90 نفر رسیده و برنامه ما تا دو سال آینده به صفر رساندن نیروهای خارجی است. در 3 سال گذشته بیش از 320 نفر نیروی انسانی ایرانی در عرشه و مهندسی وارد ناوگان شده‌اند.»

مدیرعامل کشتیرانی در انتهای صحبت‌هایش تأکید کرد:«با وجود تحریم‌ها، واردات و صادرات ما در حال انجام است.»اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

سهیلا یادگاری