رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اعلام کرد
ایران ناموفقترین کشور منطقه در زمینه افزایش مالیات بر دخانیات
رکنا:رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: ایران باوجود موفقیت در پنج گام اصلی کنوانسیون جهانی مبارزه با دخانیات، در گام ششم آن یعنی افزایش مالیات بر دخانیات ناموفقترین کشور منطقه بوده است.
رکنا اقتصادی: دکتر خسرو صادق نیت در نشست خبری روز جهانی بدون دخانیات ضمن اشاره به هزینه سالانه بیش از 10 هزار میلیارد تومان در کشور برای تهیه دخانیات، اظهار کرد: مصرف سیگار و قلیان و انواع مواد دخانی، مرگ سالانه 60 هزار نفر و ناتوانی بیش از 10 برابر این رقم را در پی دارد. حدود دو تا سه برابر این عدد نیز مربوط به هزینه غیرمستقیم درمان ناشی از مصرف دخانیات است. این در حالیست که بسیاری از این بیماریها مانند برونشیت و سرطان درمانپذیر نیستند.
وی ادامه داد: مشکل جدید ما در 10 سال گذشته رشد شتابنده قلیان بوده است. یکی دیگر از نگرانیهای ما استفاده از تنباکوهای معطر است که باید نگاه ویژهای به آن داشت. هرچند روند رو به رشد سیگار در کشور متوقف و کمی کاهش داشته، اما افزایش مصرف قلیان آن را جبران کرده است.
صادقنیت تاکید کرد: تنباکوی معطر فریبنده است و آزمایشها نشان میدهد که هیچ میوه و سبزیجاتی در آن استفاده نمیشود. 70 تا 80 درصد آنها را نیز مواد شیمیایی صنعتی تشکیل میدهند که شامل بنزن هستند. این ماده طی سه تا 10 سال میتواند سرطان ایجاد کند. حلالهای عالی و سرب نیز از جمله مواد دیگری هستند که در تنباکوهای معطر وجود دارند. میزان سرب موجود در این تنباکوها 50 درصد بیشتر از حد استاندارد است. همچنین قارچهای مختلفی نیز در آنها کشف شده است. این تنباکوها کپکزده هستند و در کشورهای عربی با مواد معطر مخلوط میشوند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت همچنین اضافه کرد: مردم تصور میکنند عبور دود از آب قلیان میتواند آن را تصفیه کند؛ در صورتیکه این آب تنها نقش خنک کننده دارد. علاوه بر آن باعث میشود فرد پکهای عمیقتری به قلیان زند. هر وعده قلیان معادل مصرف پنج پاکت سیگار است و افرادی که نزدیک مصرف کنندهها حضور دارند نیز معادل نیم پاکت سیگار دود استنشاق میکنند. دود در فضاهای بسته نیز روی دیوارها مینشیند و باعث تماس پوستی مردم با آن میشود. طی دو سال گذشته با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئله تولید تنباکوهای معطر ممنوع شد ولی با شکایت برخی از اصناف فعلا برخورد جدی با این موضوع متوقف شده است.
صادق نیت ضمن اشاره به موفقیت در زمینه کاهش عرضه قلیان در محدوده تحت پوشش 30 دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: سیستم قضایی و سایر ارگانها همکاری کردند تا در شهرهای زیادی از کشور عرضه قلیان کاهش یابد و در برخی شهرها تا حدود 100 درصد پیش رود، اما ادامه این گسترش تنها به دست وزارت بهداشت نیست. ساماندهی عرضه مواد دخانی، کار بزرگی است و باید مورد حمایت قرار گیرد. در حال حاضر عرضه دخانیات در دکههای روزنامه فروشی به صورت رسمی انجام میشود و علی رغم مکاتبات انجام شده این موضوع هنوز سامان نیافته است.
وی تاکید کرد: کنوانسیون جهانی مبارزه با دخانیات گزارش داد که ایران در پنج گام اصلی این مبارزه به عنوان موفقترین کشور منطقه عمل کرده است، اما در مورد مالیات ناموفقترین کشور منطقه بوده است که لازمه بهبود این وضعیت همکاری ارگانهای ذیربط است.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ضمن اشاره به توسعه شبکه توزیع محصولات دخانی که با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز شده است، افزود: یکی از شروط مجوز دادن برای عرضه مواد دخانی تعهد به عدم عرضه سیگار به افراد زیر 18 سال است. اگر بتوانیم این شبکه را همراه با ستاد مبارزه با قاچاق Contraband کالا و عرض کامل کنیم، کد رهگیری از در کارخانه تا زمان عرضه برای این محصولات صادر میشود و این شبکه میتواند مشکلات را تا حد زیادی برطرف کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر