صفرتاصد «بازار آب» در قزوین / دشت قزوین و منابع زیرزمینی احیا می شوند

به گزارش رکنا از قزوین؛ یداله ملکی مدیرعامل این شرکت در خصوص دستاوردهای راه اندازی « بازار آب » در استان قزوین و اقدامات انجام شده در این عرصه اظهارداشت: بدلیل محدودیت منابع آبی در کشور و استان و تغییرات اقلیمی و تداوم خشکسالی ها وهمچنین کاهش میزان بارندگی ها بایستی بتوانیم با اصلاح نظام بهره برداری از منابع آبی ضمن عبور از چالش های موجود در این حوزه به نیازهای جدید نیز پاسخ دهیم.

ملکی گفت: برای مدیریت مصرف منابع آبی و حفظ و حراست از آن اقدامات زیادی در شرکت آب منطقه ای استان عملیاتی شده که بستن چاه های غیرمجاز، کنترل میزان اضافه برداشت چاههای مجاز، نصب کنتورهای هوشمند در کنار اطلاع رسانی و فرهنگ سازی از جمله آنهاست، که نقش مهمی در کنترل و صرفه جویی در مصرف داشته است.

وی ادامه داد: اما در کنار همه این فعالیتها، باید از روش های نوین و ابزار هوشمند نیز برای مدیریت منابع آبی استفاده کنیم که ارائه الگوی کشت و توسعه سیستم های آبیاری های مدرن در بخش کشاورزی از جمله این کارهاست که برای آن هم از سوی دستگاههای ذیربط اقدام شده است. اما در سالهای اخیر با بهره گیری از نظر کارشناسان به این نتیجه رسیده ایم که با راه اندازی «بازار آب» می توانیم گامی مهم و موثری در مسیر بهینه سازی مصرف و افزایش بهره وری برداریم.

وی با برشمردن اهداف ایجاد بازار آب یادآورشد: ایجاد ارزش اقتصادی برای آب و توسعه متوازن استان و کشور، احیای دشت قزوین و صیانت از منابع آب زیرزمینی از جمله اهدافی است که با راه اندازی «بازار آب» آن را دنبال می کنیم. این مسئول اظهارداشت: با توجه به تاکیدات جدی استاندار محترم شرایط اجرای این کار در استان بسرعت با انتخاب مشاور کلید خورد و در ادامه نیز جلسات متعددی با دانشگاهیان، کشاورزان، دستگاههای مرتبط تشکیل و اهداف طرح برای آنها تبیین و تشریح گردید.

ملکی اظهارداشت: در اجرای این طرح کسانی که با روش های علمی جدید، شیوه نوین آبیاری و نوع کشت بتوانند در کنار حفظ میزان تولیدات خود در سطح سال قبل بخشی از آب را صرفه جویی کنند قادر خواهند بود میزان آب صرفه جویی شده را از طریق «بازار آب» به سایر تولیدکنندگان بفروشند، که این کار براساس آیین نامه ها و ضوابط تعیین شده با هماهنگی وزارت نیرو و از طریق یک سامانه الکترونیکی صورت خواهد پذیرفت.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین افزود: این طرح شامل دو بازار می شود در بازار اولیه صاحبان پروانه های بهره برداری معتبر آب صرفه جویی شده خود را می توانند در حوزه های صنعت و خدمات ارائه نمایند اما در بازار ثانویه کشاورزانی که سهمیه آب دارند ولی توان و دانش استفاده برای تولید بهتر را نداشته باشند و یا کیفیت خاک مزارع آنها مناسب نباشد می توانند تا 40 درصد سهم آب خود را برای تولید در بخش های دیگر کشاورزی به افراد متقاضی واگذار نمایند و خریداران نیز باید سهم خریداری شده را وارد چرخه تولید کرده و در افزایش تولید مورد استفاده قرار دهند. این نقل و انتقال براساس شیوه نامه هایی که در استان تدوین و نهایی شده صورت خواهد گرفت.

ملکی تصریح کرد: با این روند بهره وری آب بتدریج افزایش پیدا خواهد، البته بخشی هم در این فرایند برای ذخیره آب و کمک به بهبود شرایط آبخوان پیش بینی شده است. وی اضافه کرد: این اقدامات موجب کمک به حفظ و صیانت از منابع آبهای زیر زمینی، بالا رفتن میزان تولیدات، افزایش زمینه های اشتغال و بهبود سطح درآمد کشاورزان خواهد شد.

ملکی در خصوص تفاوت اجرای این طرح در استان قزوین با نمونه اجراء شده آن در دشت خواف استان خراسان رضوی، اظهارداشت: در دشت خواف این طرح در وسعت بسیار محدود و کوچکی و فقط در بازار اولیه اجرا و سهمیه آب به صنعت فروخته شده اما در قزوین بازار ثانویه هم داریم که قابل قیاس با نمونه قبلی نیست و فروش از حوزه کشاورزی به کشاورزی نیز در صورت مجوز از وزارت نیرو برای اولین بار در کشور صورت می گیرد. البته فروشندگان باید قبل از انجام معامله این تعهد را بدهند که تولیدات قبلی خود را انجام داده و خللی در میزان تولیدات شان ایجاد نمی شود. وی افزود: نرم افزار خاصی برای این کار طراحی شده که بزودی از آن رونمایی می شود.

لیلا بیگدلی/قزوین