تاکید رئیس نظام مهندسی ساختمان یزد بر احیای نقش بادگیرها در قالب سیستم تهویه ساختمان

به گزارش رکنا از یزد؛ مجتبی فرهمند افزود: در این شرایط است که ساخت بادگیر هم در بافت قدیم و هم بافت جدید شهر، قابل پذیرش و قابل اجرا است اما اگر صرفاً جنبه تزئینی به خود بگیرد، قابل قبول نیست.

وی گفت: به طور قطع با وجود تجهیزات مکانیکی امروزی و تسهیل دسترسی و بازدهی آنها، بادگیر نمی‌تواند نقش گذشته را داشته باشد اما با احیای آن به عنوان سیستم تهویه ساختمان، می‌توان در مدیریت مصرف انرژی از آن بهره برد.

وی بیان کرد: خنک کنندگی بادگیر با اجزای دیگر معماری امکان پذیر بوده است اما استفاده از آن به عنوان سیستم تهویه و ایجاد جریان هوا می‌تواند به سیستم‌های مکانیکی امروزی کمک کند.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد گفت: به این ترتیب خنک کردن محیط به مراتب راحت‌تر خواهد بود و مصرف انرژی را در دستگاه‌های مکانیکی کاهش خواهد داد.

فرهمند تاکید کرد: با توجه به محدودیت‌هایی که درباره منابع انرژی وجود دارد می‌توان از بادگیرها به عنوان المان تهویه طبیعی در کنار دستگاه‌های مکانیکی استفاده کرد و به آنها کارکرد بخشید وگرنه ساخت بادگیر در پشت بام در صورتی که با ساختمان هیچ ارتباطی ندارد، بیهوده و مردود است.

ساختار عملکردی معماری سنتی

وی بیان کرد: معماری گذشته ما بر اساس ساختار عملکردی است و هر المان کارکردی داشته است و بادگیرها هم به عنوان بخشی از این ساختار، در جانمایی، ابعاد، ارتباطات فضایی و … دارای استانداردهایی بوده‌اند اما امروز ساخت بادگیرهای جدید تنها به ارتفاع توجه شده است.

فرهمند با بیان اینکه مشخصات بادگیر به ابعاد حیاط و فضاهایی که هوا را تهویه می‌کند، بستگی داشته و همه نسبت‌ها رعایت می‌شد تا این سازه کارکرد ونقش واقعی خود را ایفا کند و در معماری سنتی هم بسیار جوابگو و کاربردی بوده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد درباره احیای بادگیرها به خبرنگار مهر گفت: شرط اصالت یکی از شرط‌های سازمان جهانی یونسکو برای ثبت جهانی بافت تاریخی است تا از این اصالت حفاظت شده و از بین نرود.

فرهمند افزود: بسیاری از خانه‌ها در گذشته بادگیر نداشته‌اند و اگر بخواهیم امروز بادگیر را در این خانه‌ها اجرا کنیم، اصالت را زیر سوال برده‌ایم چرا که این عناصر هویت بخش بافت تاریخی هستند و همانطور که باید از عناصر معماری موجود و اصیل حفاظت کنیم باید از ایجاد عناصر جدید که در هویت بافت تاریخی نبوده است، جلوگیری کنیم.

وی با تاکید بر اینکه اندام‌های بناهای تاریخی اجازه کم و زیاد کردن ندارند، ادامه داد: البته عمده اضافاتی که این روزها انجام می‌شود، ساخت عناصری همچون بادگیر است که تنها جنبه تزئینی دارد و کارکردی ندارد در حالی که این اقدام در معماری بافت تاریخی ما اصالت محسوب نمی‌شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد درباره صدور مجوز برای ساخت بادگیرهای جدید، این را منوط به تدوین ضوابط معماری خشتی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر در ضوابط نوسازی مقررات ملی خشتی نداریم و قرار است تا چند ماه آینده ضوابط تدوین شود تا بتوانیم مجوزهای جدید ساخت و ساز را در بافت تارخی صادر کنیم.

وی ادامه داد: از این‌رو تمرکز بر بافت تاریخی در حال حاضر به مرمت بناها و اجزای آن از جمله بادگیرها معطوف شده بنابراین در حال حاضر برای مرمت بادگیرها مشکلی وجود ندارد اما باید بقایای بادگیر در خانه وجود داشته باشد که بتوان آن را با خشت احیا و مرمت کرد.

ضرورت آموزش برای اجرای معماری خشتی

رئیس نظام مهندسی ساختمان استان یزد درباره تبحر و تجربه مهندسان و معماران یزدی برای ساخت سازه‌های خشتی اظهار داشت: طبیعتاً در این زمینه تجربه‌ای وجود ندارد و مهندسان نیازمند آموزش هستند اما قطعاً آئین نامه که ابلاغ شد، دوره‌های آموزشی برگزار می‌کنیم تا مهندسان بتوانند در حوزه طراحی، اجرا و نظارت مهارت کسب کنند.

یزد/ سمیه گلابگیریان