همگرایی و همپوشانی جرایم سازمان یافته و گروه های تروریستی
در سال 2009 دفتر مواد مخدر و جرم ملل متحد اعلام کرد که فعالیت های جرایم سازمان یافته فراملی درآمدی در حدود 870 میلیارد دلار نصیب عاملان آن می کند.
به گزارش گاردین، این رقم در حال حاضر به 1 تریلیون دلار در سال رسیده است. این رقم به اندازه ای است که می تواند اقتصاد مشروع و قانونی کشور ها را به مخاطره انداخته و با ایجاد فساد اداری و رشوه تاثیر مستقیم سیاسی بر روی انتخابات داشته باشد.
جرایمی که توسط گروه های سازمان یافته جرم در سراسر دنیا صورت می گیرد چیز جدیدی نیست. شعبه امریکایی باند مافیا در آمریکا به نام لاکوسا بیش از 100 سال است که دارای نفوذ است. کارتل های کلمبیایی و سازمان های قاچاقچی مواد مخدر در مکزیک چندین دهه است که در آمریکا فعالیت دارند. بر اساس برخی اخبار منتشره مافیای ایتالیا با القاعده و برخی از گروه های قاچاق مواد مخدر آمریکا در جهت اجرای عملیات های غیر قانونی همکاری دارد. اینها گروه هایی هستند که هر یک منافع، اهداف و جهان بینی خاص خود را دارند لیکن به منظور کسب منافع و ثروت اندوزی از مهارت های یکدیگر استفاده نموده و یا بکدیگر همکاری می نمایند.
در ژانویه 2010 دولت آمریکا تحقیقاتی را در خصوص جرایم سازمان یافته بین المللی انجام داد و به این نتیجه رسید که این نوع جرایم به طور فزاینده ای در حال رشد و گسترش هستند و تهدیدی جدی برای دولت محسوب می شوند. جرایم سازمان یافته تهدیدی مهم برای سیستم های مالی می باشند عاملان این جرایم از طریق فضای سایبری و روش های پیچیده کلاهبرداری کانال هایی را برای سرمایه گذاری در تحرکات تروریستی و تجارت تسلیحات ایجاد می نمایند. جرایم سازمان یافته فراملی شامل کلیه جرایم سود محوری می شود که حوزه ارتکاب آن بیش از یک کشور است و عبارت اند از:
پولشویی
کلاهبرداری
قاچاق کالاهای تقلبی و جعلی
تامین مالی تروریسم
قاچاق مواد مخدر
تجارت انسان
قاچاق مهاجرین
قاچاق اسلحه و تسلیحات
جرایم سایبری
مدت زیادی است که جرایم سازمان یافته در سطح داخلی و منطقه ای صورت می گیرد. در قرن بیستم، بسیاری از اروپایی ها به ایالات متحده مهاجرت کردند که در میان آنها اعضای باندهای تبهکار از جمله مافیا نیز بودند. این افراد نه تنها اقدام به تاسیس گروه خود در آمریکا کردند بلکه ارتباط خود با ایتالیا را نیز حفظ کردند. کارتل های مواد مخدر کلمبیایی نیز فعالیت خود در آمریکا را آغاز نمودند و سازمان های بین المللی قاچاق مواد مخدر را ایجاد نمودند. با فروپاشی شوروی در دهه 90 و گسترش اتحادیه اروپا نظارت و کنترل مرزی کاهش پیدا کرد و بدین ترتیب با آسان شدن جابجایی افراد و کالا از اتحادیه اروپا گروه های سازمان یافته جرم نیز قادر به گسترش فعالیت های فرامرزی خود شدند. همچنین گسترش حمل و نقل هوایی و توسعه تجارت بین الملل نیز فرصتهایی را برای باندهای تبهکار فراهم اورد تا اقدام به انتقال و جابجا نمودن کالا و پول در سراسر دنیا نمایند. بر اساس اعلام سازمان تجارت جهانی، تجارت در دنیا از سال 1990 در حدود 170 درصد رشد داشته و مناطق ازاد تجاری نیز از سال 2000 رشد فزاینده ای داشته اند. جمع این عوامل برای گروه های سازمان یافته این فرصت را فراهم آورده تا بتوانند کالاها های غیر مجاز را جابه جا نموده و با استفاده از برخی تکنیک ها با کمترین خطر اقدام به پولشویی نمایند.
گسترش ارتباطات تلفنی ایمیل و اینترنت نیز در افزایش توانایی باندهای تبهکار در چهار گوشه دنیا تاثیر بسزایی داشته است. همچنین گسترش شبکه های اجتماعی نیز توانایی باندهای تبهکار را برای برقراری ارتباط فروش اموال مسروقه نظیر کارت های اعتباری و .... را ارتقاء داده است. تروریست ها نیز با استفاده از این شبکه ها اقدام به جذب نیرو و انتشار افکار خود می نمایند.
در 25 سال گذشته سازمان های تروریستی وگروه های سازمان یافته جرم ارتباطات کاری خود را محکم تر نموده و با استفاده از تخصص ها و مهارت های یکدیگر به موفقیت های زیادی نایل می شوند. تروریست های ایدئولوژیک محور برای انجام عملیات های خود نیازمند منابع مالی و پول هستند فلذا در این راستا با گروه های سازمان یافته جرم همکاری می نمایند. گروه هایی که توانایی های تخصصی دارند، این توانمندی های خود را با یکدیگر معامله می نمایند.
ارسال نظر