حاشیهنگاری از دیدار فعالان شیعه جهان با رهبر انقلاب
همگرایی و همافزایی برای رسیدن به مقصد مشترک/ رنگینپوست و سفیدپوست همه با یک دیدگاه
رکنا سیاسی : فضای حسینیه امام خمینی(ره) جالب بود. زن و مرد، پیر و جوان و رنگینپوست و سفیدپوست اما همه با یک نقطه اشتراک: تلاش برای ترویج و تبیین حقانیت مکتب اهل بیت علیهمالسلام در اقصینقاط جهان.
از همه جای جهان آمده بودند؛ نفسنفسزنان و عرقریزان، زیر آفتاب سوزان تابستان، پیاده و سواره، یکییکی سر رسیدند به شوق دیدار مقتدایشان، حضرت آیتالله سید علی حسینی خامنهای. خیلیهایشان از مدتزمان باقیمانده تا شروع دیدار، استفاده میکردند برای گپزدن با یکدیگر و کسب اطلاع از تازهترین تحولات و تحلیلها و اوضاع و احوال کشورهایشان؛ برخی دو به دو یا چندنفره، در حیاط یا داخل حسینیه با هم مشغول صحبتند و این همافزایی بین مبلغان و پیروان اهل بیت(ع) از کشورهای مختلف جهان، واقعاً تماشایی بود.
همگرایی و همافزایی برای رسیدن به یک مقصد مشترک
تنوعی که در ویژگیهای ظاهری مهمانان دیده میشد و نیز حضور رهبران جنبشهای مهم شیعی منطقه غرب آسیا و آفریقا، بیش از همه برای عکاسان، جذاب و چشمگیر بود و صدای شاتر دوربینهایشان یک لحظه هم قطع نمیشد. این تنوع، مرا یاد تنوع نژادها و لباسها و گویشها و عطرهای زائران در مسیر پیادهروی اربعین انداخت و گویی ویژگی مشترک این جمع با آن زوار، همین است؛ عشق به آلالله(ع) و همگرایی و همافزایی برای رسیدن به یک مقصد مشترک.
الغرض، اعضای مجمع جهانی اهلبیت(ع) و میهمانان شرکتکننده در هفتمین کنگره این مجمع، پیش از ظهر شنبه، دوازدهم شهریورماه، پای سخنان رهبر حکیم انقلاب اسلامی نشستند.
حالوهوای بینالمللی حسینیه
فضای حسینیه امام خمینی(ره) جالب بود. زن و مرد، پیر و جوان و رنگینپوست و سفیدپوست اما همه با یک نقطه اشتراک: تلاش برای ترویج و تبیین حقانیت مکتب اهل بیت علیهمالسلام در اقصینقاط جهان.
تقریباً نیمی از این جمع صدهانفره، روحانی بودند و ملبس به کسوت روحانیت و باقی چه زن و چه مرد، با هیبتها و لباسهایی متنوع. برخی به مناسبت ایام عزای ماه صفر و شب شهادت امام حسن مجتبی(ع) مشکی پوشیده بودند و برخی پیراهنهای رنگین متناسب با فرهنگ خود؛ از آبی و زرد تا دارچینی و طلایی؛ به جمعیت که نگاه میکردم انگار رنگینکمانی از کشورهای مختلف بودند که دور هم جمع شدهاند اما نه فقط از هفت کشور، بلکه از ۱۱۸ کشور از پنج قاره دنیا. برای اینکه مطمئن شوم از هر پنج قاره و بخصوص اقیانوسیه که تعداد کشور کمتری دارد هم در جمع حضور دارند، از یکی از مسئولان مراسم میپرسم «احیاناً از استرالیا یا نیوزیلند یا گینهنو هم مهمانی در این جمع حضور دارد؟» که پاسخ مثبت میشنوم: «اتفاقاً یکی از مهمانان، از استرالیا آمده است و داشت پلاکاردی، حاوی ابراز ارادت به رهبر انقلاب با خود به داخل حسینیه میآورد که روی آن، نام کشورش را نیز نوشته بود. »
جمعیتی که آمده، قابل توجه است. با یک سرشماری حدودی، میتوان متوجه شد بیش از ۴۰۰ نفر در حسینیه جمع شدهاند که به نظر میرسد حضور این تعداد جمعیت در حسینیه امام خمینی(ره) پس از شیوع کرونا، بینظیر باشد.
قبل از ورود به حسینیه از همه مهمانان، تست فشار خون و تبسنجی گرفته میشود
قبل از ورود به حسینیه، از همه مهمانان، تست فشار خون و تبسنجی گرفته میشود و اگر کسی ماسک نداشته باشد به او ماسک داده میشود. خود آقا هم از اول تا آخر برنامه، ماسک را از صورت برنمیدارند چون آمار ابتلا به بیماری کرونا همچنان قابل توجه است. بعد از دیدار، یکی از مهمانان خارجی را دیدم که بغض کرده بود؛ پرسیدم: «چه شده؟»؛ گفت: «دوست داشتم بعد از این همهوقت دوری، جمال رهبرم را مثل بدر کامل ببینم اما ماسکی که روی صورتشان بود نگذاشت چشمم آنطور که باید و شاید روشن شود...» با خود فکر کردم کجای دنیا میتوان چنین عشق و ارادتی را پیدا کرد..؟
سربند
به محض ورود به حسینیه، کتیبه بزرگ روبرو، توجهم را به خود جلب میکند. شاید تماشای مستند سر بند درباره این کتیبههای حسینیه امام خمینی(ره) که دیشب از شبکه یک سیما پخش شد در این جلب توجه بیشتر، مؤثر بوده باشد. روی این کتیبه با خطی چشمنواز، بخشی از روایت زیبای جابر بن عبدالله انصاری از پیامبر اسلام(ص) نقش بسته بود که فرمود: «نحن کلمة التقوی والمثل الاعلی والحجة العظمی والعروة الوثقی.» یعنی «ماییم کلمه پرهیزگاری و نمونه والاتر و حجت بزرگتر و ریسمان مستحکمتر ».
در دو گوشواره دو طرف هم این دو عبارت چشم را بهسوی خود میکشید: «مَن وَالاکُم فَقَد وَالَیاللهَ» و «مَن عَادَاکُم فَقَد عَادَیاللهَ» یعنی «هر که ولایت شما را داشته باشد ولایت خدا را دارد و هر که با شما دشمنی ورزد با خدا دشمنی کرده است. »
دور تا دور حسینیه هم کتیبههای مشکی محرم و صفر، گویی با این عبارات سنگین و اندوهبار از زیارتنامه ناحیه مقدسه، میگریند: «السلام علیالشیب الخضیب... السلام علی الخدّ التریب... السلام علی البدن السلیب...» ترجمه این عبارات هم مقابلش نوشته شده: «سلام بر آن محاسن به خون خضاب... سلام بر آن گونههای خاکآلوده... سلام بر آن بدن جامهبهغارترفته.. »
دیدارهای دونفره و چندنفره همچنان ادامه دارد اما آرامآرام همه سر جای خود مینشینند و خارجیزبانها گوشی مترجم دریافت میکنند.
یکیدو دقیقه مانده به ساعت ۱۱، پرده پشت جایگاه کنار میرود و آقا مثل همیشه با وقار و جلال و شکوه خاص خود، وارد حسینیه میشوند و از پلهها بالا میآیند و پس از دست بلند کردن و پاسخ به ابراز احساسات حضار، روی صندلی مینشینند.
احساسات شاعرانه مهمانان گل کرد
به محض اینکه مینشینند یکی از میهمانان بلند میشود و با صدای بلند و با هیجان خاصی، شروع میکند به خواندن نثری به زبان عربی.
از جملاتی که بر زبان میآورد این جملهاش برایم جذابیت بیشتری دارد: «إضرِب بِعَصاکَ البَحرَ واضرِب بِعَصَاکَ کُلَّ العُصَاة» یعنی «با عصایت به دریا بزن و با عصایت، همه سرپیچیکنندگان را بزن.»
هنوز جملاتش تمام نشده که روحانی سیاهپوستی از دیگرسوی حسینیه برمیخیزد و با صدایی بلندتر از صدای نفر قبلی، غزلی زیبا به زبان عربی را میخواند: «یَا مَن هُوَ شَمسُالوِلاءِ وَ کُلّ المُستَضعَفینَ أنتَ لَهُم أَمَلٌ» یعنی «ای کسی که خورشید ولاء است و برای همه مستضعفان، مایه امید..»
غزلخوانی او که تمام میشود نفر جلوییاش برمیخیزد و او هم شعری میخواند و مهمان سیاهپوست دیگری در ردیفی جلوتر همینطور.
در این میان، سیدی از انتهای حسینیه برمیخیزد و همینطور که آرامآرام پیش میآید با ترکیب گفتار با حرکات دستانش، غزلی را خطاب به آقا قرائت میکند. شناختمش؛ حجتالاسلام دکتر سید عبدالله حسینی، از شاعران برجسته دیار خراسان و امام جمعه شیعیان و رئیس مرکز اسلامی ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی.
طنین آیات حسینی قرآن
کل این شعرخوانیها سه چهار دقیقه به طول میانجامد و سپس « علیرضا رضایی » قاری افغانستانی و نفر نخست سی و پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن شروع به تلاوت میکند. آیات زیبایی را برگزیده است و متناسب با ایام محرم و صفر، و با تلاوت دلنشینش، مجلس را گرم و آماده میکند.
آیه پایانی سوره فجر که بنا بر روایت امام جعفر صادق(ع)، تأویل آن در شأن سالار شهیدان است و آیاتی از سوره شمس که باز بنا بر تفاسیر روایی، آیاتش بر وجود مقدس امام حسین(ع) تأویل میشود و سوره کوثر.
تلاوت زیبایش که تمام میشود آقا مانند مرتبه پیشین که رضایی در محفل قرآنی، در حضورشان تلاوت کرده بود، رو به او میکنند و میگویند: «طیبالله...، احسنت...، ماشاءالله... »
از بعثت تا اربعین بهسوی ظهور
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین رضا رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) پشت تریبون میرود و سخنرانیاش را با لحن عربی و با عباراتی برگرفته از خطبه ۱۸۲ نهجالبلاغه اینچنین میآغازد: «الْحَمْدُللهِ الَّذِی إِلَیْهِ مَصَائِرُ الْخَلْقِ وَ عَوَاقِبُ الأمرِ نَحْمَدُهُ عَلَى عَظِیمِ إِحْسَانِهِ وَ نَیِّرِ بُرْهَانِهِ وَ نَوَامِی فَضْلِهِ وَامْتِنَانِهِ...»
او گزارشش به محضر رهبر انقلاب را با اشاره به فعالیتها و جلسات اعضای مجمع عالی و مجمع عمومی طی روزهای گذشته و سخنرانی آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری در افتتاحیه کنگره و دیدار با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه آغاز میکند و سپس به دستاوردهای مختلف مجمع در حوزههای مختلف و بخصوص فضای مجازی و ارتباطات و تقویت فعالیت رسانهای مجمع اشاره و تأکید میکند که شعار اجلاس هفتم مجمع، «عقلانیت، عدالت و کرامت» است.
حجتالاسلام والمسلمین رمضانی با یادآوری سیر تاریخی تبیین از بعثت تا ظهور و با اشاره به اینکه امام خمینی(ره)، طلیعهدار جهاد تبیین در عصر حاضر بودند، عاشورا و اربعین را آوردگاههای مهم جهاد تبیین عنوان کرد و افزود: در زیارت اربعین میخوانیم: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیْرَةِ الضَّلالَةِ. »
آمادهسازی سند تحول مجمع جهانی اهل بیت(ع)
او همچنین در سخنرانیاش مژده میدهد که سند تحول مجمع جهانی اهل بیت(ع) را بهزودی تقدیم رهبر انقلاب خواهد کرد و در عین حال تأکید میکند که مجمع، منتظر نهائیشدن این سند نمانده و اقدامات تحولگرایانه در اهداف، سامانهها، عملکردها و روشها را با محوریت تدوین شیوههای آموزش، فضای مجازی و رسانههای نوین آغاز کرده و در این راستا با اندیشهورزان و نخبگان هم مشورت شده است.
دبیرکل مجمع، سخنانش را با این عبارات رسول خدا(ص) در خطبه روز جنگ اُحد به پایان میبرد: «فإنّی حَریصٌ عَلَى رُشدِکُم وَ إِنَّ الإختِلَافَ والتَّنَازُعَ وَالتّثَبُّطَ مِن أَمرِ العَجزِ وَالضَّعفِ مِمَّا لَا یُحِبُّ اللَّهَ وَ لَا یُعطِی عَلَیهِ النَّصرُ وَ لَا الظَّفَرُ» یعنی « اختلاف و کشمکش و پشت هماندازى، از ناتوانى و سستى است و خداوند نه آن را دوست دارد و نه با آن، یارى و پیروزى مىدهد. »
مشابه همین موضوع، در سخنرانی آقا هم تکرار میشود. ایشان در آغاز سخنرانیشان، در اهمیت این دیدار اینگونه فرمودند: «این جلسه، جلسه ممتاز و برجستهای است حقاً و انصافاً.» و در ادامه به محبوبیت اهل بیت(ع) در جهان اسلام اشاره و تأکید کردند: «جمهوری اسلامی به عنوان پرچم برافراشته اهلبیت(ع) در مقابل نظام سلطه، معتقد است در دنیای اسلام هیچ خط فاصل مذهبی، قومی، فرقهای و نژادی، حقیقی نیست و تنها خط فاصل برجسته و حقیقی، مرزبندی میان دنیای اسلام با جبهه کفرو استکبار جهانی است. »
همه حضار سکوت کردند تا به کامل به بیانات حضرت آقا گوش کنند.
در پایان مراسم، وقتی به عنوان خبرنگار، به هر یک از این شخصیتها نگاه میکردم نگاههایی را میدیدم که مملو از هزاران حرف و خبر و تحلیل است اما بیشترشان برای زیارت امام رضا(ع)، عازم مشهد بودند و قرار بود به کشورهایشان بازگردند.
آقا در پایان بیاناتشان درباره این جمع گفتند: «ما آینده دنیای اسلام را آینده خوبی میدانیم و مجموعه شیعهی دنیا میتوانند نقشآفرینی بزرگی بکنند و شما به عنوان مجمع جهانی تشیع میتوانید نقشآفرینی زیادی بکنید. »
منبع : فارس
ارسال نظر