بورل: با نقشه دوم برای مساله هستهای ایران موافق نیستم
رکنا : مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر از سرگیری هر چه سریع تر مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین، گفت: با پلان B (نقشه دوم) مطرح شده از سوی مقامات صهیونیستی برای مواجهه با مساله هستهای ایران در صورت شکست مذاکرات وین موافق نیست.
به گزارش روزنامه واشنگتن پست، جوزپ بورل که اخیرا انریکه مورا دستیار ارشدش از سفری به تهران به منظور ارزیابی موضع دولت جدید ایران درباره ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای در وین بازگشته بود، گفت: آماده است پیش از از سرگیری این مذاکرات با مقامات ایرانی دیدار کند. اما همچنین گفت سید ابراهیم رئیسی ، رییس جمهور جدید ایران و تیم او زمان کافی برای آمادگی را سپری کردهاند.
بورل در جمع خبرنگاران گفت: من اگر آنها بخواهند به بروکسل بیایند، آماده این کار هستیم. اما زمان محدود است. من درک میکنم که دولت جدید برای بررسی سوابق [مذاکرات] و برای تشکیل تیم مذاکرات به زمان احتیاج دارد اما این فرصت حالا دیگر سپری شده است. زمان بازگشت به مذاکرات است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به این که در صورت شکست احتمالی در مذاکرات، «پلان B» در قبال ایران که از آن یاد میشود، شامل چه چیزهایی خواهد بود، گفت: من نمیخواهم به پلان Bها فکر کنم. هیچ کدام از پلان Bهایی که به ذهنم میرسند خوب نیستند.
بورل برای ماموریتی متناظر با ماموریت مورا در تهران، به واشنگتن سفر کرده است
گفتنی است ، پیتر استانو سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا سه روز پیش گفته بود، جوزپ بورل برای ماموریتی متناظر با ماموریت مورا در تهران، به واشنگتن سفر کرده است.
به گفته استانو، «جوزپ بورل نیز به سهم خود به واشنگتن رفته است تا با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا درباره توافق هستهای ایران دیدار و گفتوگو کند».
پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۱ آمریکا و تشکیل دولت جدید در کاخ سفید، موضوع بازگشت آمریکا به توافق هستهای که دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شده بود، طبق وعده انتخاباتی او در دستورکار سیاست خارجی دولت بایدن قرار گرفت. قدرت های جهانی از جمله آمریکا، در ماههای گذشته شش دور مذاکرات پیرامون احیای توافق هسته ای در وین را برگزار کردند. این مذاکرات میان ایران و دیگر اعضای کمیسیون مشترک برجام و با حضور آمریکا درمحل مذاکرات برگزار شد. البته ایران و آمریکا مذاکرات مستقیمی نداشتند و تنها از طریق نمایندگان دیگر کشورهای حاضر در مذاکرات در جریان مواضع یکدیگر قرار می گرفتند.
بازگشت دوجانبه آمریکا و ایران به پایبندی کامل به توافق هسته ای
برگزاری دور هفتم این مذاکرات تا پس از تشکیل دولت سید ابراهیم رئیسی، رییس جمهور کشورمان به تاخیر افتاد. زمان دقیق از سرگیری مذاکرات مشخص نیست، اما ایران اخیرا همزمان با برگزاری نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل گفته که این مذاکرات می تواند در آینده نزدیک از سر گرفته شود. مذاکرات وین در این راستا پیش می رود که بتواند از طریق اقداماتی هماهنگ شده، موجب بازگشت دوجانبه آمریکا و ایران به پایبندی کامل به توافق هسته ای شود.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص پیش تر با توجه به سفر مقامات امنیتی و دفاعی رژیم صهیونیستی به واشنگتن برای رایزنی با مقامات آمریکایی پیرامون توافق هسته ای و مذاکرات وین نوشته بود: اسرائیل و آمریکا در غلبه بر اختلافات موجود در مواضعشان در گفت و گوی استراتژیکی هفته قبلشان در واشنگتن که به ریاست مشاوران امنیت ملی هر دوی آن ها برگزار شد، باری دیگر شکست خوردند. با وجود این که مذاکرات به طور رسمی مثبت و کارآمد توصیف شدند، هیچ توافقی درباره کاری که باید انجام شود، میان طرفین وجود ندارد.
این روزنامه ادامه داد: اسرائیل از دولت بایدن خواسته است یک «پلان B» برای موقعی آماده کند که ایران نخواهد به مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین ادامه دهد. تماس های مقدماتی درباره از سرگیری مذاکرات گاه و بیگاه از زمان روی کار آمدن بایدن در ژانویه 2021 برقرار شده اند، اگرچه به خاطر انتخابات ریاست جمهوری ایران در ژوئن به تعلیق درآمدند.
در گزارش هاآرتص همچنین آمده است: اسرائیل از واشنگتن می خواهد با توجه به ادامه یافتن آنچه «تخطی های ایران از محدودیت های اعمال شده بر آن در توافق هسته ای» خوانده شده، برای تحریم های سنگین مضاعف علیه ایران برنامه هایی داشته باشد. اما دولت آمریکا علاقه ای به این ایده نشان نمی دهد. در دیدگاه های بایدن در این باره هیچ اثری از فشار آوردن مستقیم و آشکار بر ایران یا قدرت نمایی نظامی به آن در خاورمیانه نبوده است. ایده ی قدرت نمایی نظامی به ایران ایده ای است که از نظر اسرائیل جای بررسی دارد.
ارسال نظر