گفتگوی رکنا با حجت الله فیروزی، نماینده مردم شهرستان فسا عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس؛
تحویل خودرو در کرمان اوج منفعت طلبی خودروسازان خصوصی است / مجلس خودروسازان را ملزم به عرضه خودرو در بورس نکرد
رکنا اقتصادی: نماینده مردم شهرستان فسا درباره عملکرد خودروسازان خصوصی و تحویل خودرو در کرمان گفت: حتی اگر در قراردادهای خودروسازان خصوصی الزام شده باشد که خریداران کالایی را در شهر دیگری غیر از شهر اقامت خود تحویل بگیرند، این مسئله منطقی نیست و اجحاف در حق مردم است و اوج منفعت طلبی برای خودروسازان است.
به گزارش رکنا، در حالی امروز سه شنبه، حسین فرهیدزاده، معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بیان کرد که خودروسازان باید تعهدات معوق خود بابت فروش خودرو در سال 1401 و پیش از آن را تا 15 بهمن 1401 با در نظر گرفتن سود مشارکت و جریمه تاخیر و با حداقل نرخ سود بانکی متناسب با مدت قرارداد سود مشارکت را در قرارداد لحاظ کنند، که خودروسازان خصوصی علاوه بر تاخیرهای چند ماهه تحویل خودرو، مشتریان را ملزم کرده اند که خودروهای خریداری شده را در شهر کرمان تحویل بگیرند.
البته مشکلات خودروسازان خصوصی که پا جای پای خودروسازان دولتی گذاشته اند، به اینجا ختم نمی شود. خودروسازانی که روزی مردم را از راه های مختلف با عزت و احترام تشویق به خرید می کردند، امروز با اعمال انواع و اقسام محدودیت ها در حق مشتریان اجحاف می کنند و با استفاده از ارزهای دولتی، تسهیلات و منابع مالی و طبیعی که متعلق به ملت ایران است، محصولات مونتاژی چینی خود را با قیمت های نجومی به مردم می فروشند.
این در حالی است که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و وزارت صمت که متولی اصلی نظارت بر کار خودروسازان هستند ، کار را به جایی رسانده اند که خودروسازان خصوصی بدون هیچ واهمه ای مشتری مداری را فراموش کنند و در صنعت خودرو بتازند. خودروسازانی که نه تولیدکننده که مونتاژکار خودروهای کم کیفیت چینی هستند و در واقع واردکننده محسوب می شوند نه خودروساز.
در این خصوص گفتگوی رکنا با دکتر حجت الله فیروزی، نماینده مردم شهرستان فسا و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس را بخوانید:
خودروسازان خصوصی باید رضایت و خدمت به مشتری را سرلوحه فعالیت خود قرار دهند
دکتر حجت الله فیروزی، نماینده مجلس درخصوص نظارت بر عملکرد خودروسازان خصوصی گفت: سیاستگذاری ها، راهبردها، هدف گذاری ها و در نهایت نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان وزارتخانه ای که متولی امر صنعت، خصوصا حوزه صنعت خودرو است، باید حول عملکرد خودروسازان اعم از خودروسازان بزرگی که بخشی از سهام آن متعلق به دولت است و خودروسازان کوچک که خصوصی هستند، باشد.
وی با تاکید بر اینکه مقررات کشور هم شامل کوچکترین صنف که می تواند یک سوپرمارکت محله ای باشد و هم شامل خودروسازان که بخش قابل توجه ای از جامعه با آنها سروکار دارند، است، گفت: فعالیت خودروسازان باید در حوزه تولید، خدمات و ارتباط با مشتری در چهارچوب مقررات باشند و از اخذ مجوز، نحوه فعالیت، رعایت احترام به مشتری و فروش براساس قیمت کالا تابع قوانین باشند.
فیروزی با تاکید بر اینکه خودروسازان همیشه باید اصل و سرلوحه فعالیت خود را در خدمت و رضایت مشتری قرار دهند، گفت: نخست باید قیمت ها منصفانه باشد و درصدی از قیمت تمام شده به عنوان سود از مشتری اخذ شود. دوم اینکه کالا باکیفیت باشد و سوم اینکه فروشنده به تعهدات خود در قبال خریدار عمل کند.
این نماینده مجلس با اشاره به قراردادهای خودروسازان خصوصی گفت: قراردادهای خودروسازان باید به لحاظ حقوقی تابع محل انعقاد قرارداد باشد و اگر این قراردادها در تهران منعقد شده است باید در تهران هم تحویل خودرو انجام شود، مگر اینکه تحویل کالا در شهری دیگر به توافق طرفین رسیده باشد که بعضا دیده می شود این توافق وجود ندارد.
نظارت مجلس و وزارت صمت بر عملکرد خودروسازان خصوصی
فیروزی با تاکید براینکه خودروسازان خصوصی باید به قوانین پایبند باشند، گفت: خودروسازان باید این مساله را مدنظر داشته باشند که برخی از خریداران مصرف کننده نیستند و یا می خواهند در مقطع دیگری از خودرو استفاده کنند و نباید قراردادها به گونه ای باشد که حقوق خریداران تضعیف شود. خریداری که قصد دارد خودروی صفرکیلومتر تحویل بگیرد نباید مجبور باشد به کرمان سفر کند و احیاناً در مسیر حرکت، خودروی صفر کیلومتر مستهلک شود و از ارزش و قیمت آن کم شود. بنابراین باید رضایت مشتری را همیشه مدنظر قرار داد.
وی با بیان اینکه نمایندگان مجلس خصوصا اعضای کمیسیون صنایع و معادن پیگیر گزارش های مردمی درخصوص خودروسازان هستند، گفت: علاوه بر مجلس، وزارت صنعت، معدن و تجارت هم باید بر تنظیم قراردادها نظارت کند که اجحاف در حق مشتریان و خریداران نباشد و هم در اجرای مفاد قرارداد و رعایت حقوق مشتری ها نظارت داشته باشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پاسخ به این سوال که گزارش های مردمی از چه طریقی به دست نمایندگان می رسد، گفت: هیئت رئیسه مجلس براساس موضوع، گزارش های مردمی را به کمیسیون مربوطه ارجاع می دهد. برخی گزارش ها به طور مستقیم به کمیسیون ها مکاتبه می شود و بعضا به تلفن های کمیسیون ها مشکلات منعکس می شود و پس از جمع بندی در دستور کار قرار می گیرد. درخصوص کار خودروسازان خصوصی و مشکلات مردم حتما با وزارتخانه مکاتبه خواهیم داشت تا در انعقاد و مفاد قراردادها نظارت کنند.
تحویل خودرو در کرمان اجحاف در حق مردم و اوج منفعت طلبی خودروسازان خصوصی است
فیروزی در پاسخ به این سوال که مردم در این شرایط چرا مجبور هستند که خود را با شرایط خودروسازان تطبیق دهند؟ گفت: حتی اگر در قراردادها الزام شده باشد که خریداران کالایی را در شهر دیگری غیر از شهر اقامت خود تحویل بگیرند، مشتریان انتظار دارند که خدمات در شهر محل اقامت مشتریان انجام شود. تحویل خودرو در کرمان منطقی نیست و اجحاف در حق مردم است و اوج منفعت طلبی برای خودروسازان است که به خریداران در شرایط خاص که در محدودیت و معذوریت هستند، شرایطی را تحمیل کنند که مجبور باشند این شرایط را بپذیرند. مشتری در اینجا مظلوم واقع می شود.
مجلس خودروسازان را ملزم به عرضه خودرو در بورس نکرد ! / مقدار نوسان افزایش قیمت خودرو در بورس باید مشخص باشد
نماینده مردم شهرستان فسا در پاسخ به این سوال که چرا زمانی خودروسازان دولتی قطره چکانی و با شرایط خاص خودرو به بازار عرضه می کردند و حالا که بحث عرضه خودرو در بورس است و می توانند قیمت ها را بالاتر از قیمت کارخانه و نزدیک به بازار آزاد بفروشند، عرضه را افزایش داده اند؟ گفت: این شایعه که مجلس خودروسازان را الزام کرد که خودرو در بورس عرضه شود، به طور کامل اشتباه است. ما نمایندگان هیچ مصوبه، مقررات و تاکیدی بر عرضه خودرو در بورس نداشتیم و بعد از اینکه عرضه خودرو در بورس اجرایی شد، نمایندگان مجلس به خصوص در کمیسیون صنایع الزاماتی را به دولت تاکید کردند.
وی با تاکید بر اینکه روش اجرایی در دست دولت است و مجلس در آن نقشی ندارد، گفت: در حال حاضر که خودرو در بورس عرضه می شود باید چند الزام رعایت شود: نخست اینکه میزان عرضه خودرو در بورس باید به میزانی باشد که باعث بالا رفتن قیمت ها نشود. بنابراین باید میزان عرضه بالا باشد.
دوم اینکه چون تعداد تقاضا از عرضه بیشتر است باید طوری عمل شود که خودروهای عرضه شده به دست مصرف کننده واقعی برسد. سازوکار بورس باید به گونه ای تنظیم شود که رقابت میان مصرف کننده واقعی باشد نه بین فعالان اقتصادی بازار خودرو. این مساله مهم می تواند باعث کاهش قیمت شود. مگر وقتی فولاد در بورس عرضه می شود مردم عادی با صاحبان کارخانه های فولادی رقابت می کنند؟ عدم رقابت بین مصرف کننده واقعی باعث متلاطم شدن بازار می شود.
سوم اینکه سازوکار بورس به گونه ای باشد که بر روند افزایش قیمت ها نظارت شود و تا 10 درصد قیمت پایه تمام شده خودرو رقابت ایجاد شود و همانجا متوقف شود. نباید آنقدر فضا باز باشد که قیمت تعیین شده نامعقول و دو برابر قیمت تمام شده خودرو باشد.
ارسال نظر