تصویب مکانسیم‌ های کاهش چالش‌ های بخش‌ خصوصی برای ورود به حوزه فناوری‌ های نوین و تجدیدپذیر

به گزارش رکنا، "مجید عمیدپور" در آیین آغاز به کار دومین کنفرانس بین‌المللی و پنجمین کنفرانس ملی تهویه مطبوع و تاسیسات حرارتی و برودتی گفت: انتظار داریم بخش خصوصی پای کار بیاید؛ برنامه‌هایی هم برای این منظور درحال تدوین است. در حال حاضر سازمان برنامه و بودجه و شورای عالی انرژی کشور با چالش‌های بخش خصوصی آشنا هستند؛ اما احتیاج داریم بخش خصوصی سرمایه‌گذاری کند و ما هم با بهره‌گیری از مدل‌های اقتصادی این بخش را حمایت کنیم.

وی با تاکید بر اینکه کشور در بخش‌های مختلف حوزه انرژی دچار ناترازی‌های جدی است، عنوان کرد: در این راستا یکی دو ماه قبل شاهد چالش‌های شدید صنعت برق بودیم و به زودی نیز با فرا رسیدن فصل سرما شاهد ناترازی در شبکه گاز کشور خواهیم بود.

عمیدپور ادامه داد: تاکنون سیاست گذاری به این گونه بوده است که منابع مالی کشور را دائما در تامین آب و برق و گاز سرمایه‌گذاری کردیم، بدون توجه به تناسب توسعه اقتصادی و صنعتی کشور، افراد تصمیم‌گیر به موضوع مدیریت بهره‌وری انرژی بی‌توجه بوده‌اند، به همین دلیل اکنون تبعات این اقدام را شاهد هستیم. لازم است به مشکلات با دقت بیشتری توجه و تصمیماتی اخذ کنیم که مردم و صنعت‌گران در حوزه انرژی دچار چالش نشوند.

رئیس پژوهشگاه نیرو با بیان اینکه در کشور به موضوع اقتصاد حوزه انرژی هم توجه نشده است، توضیح داد: این مسئله در قیمت‌گذاری و تعرفه حوزه انرژی ایجاد شده و اصلاح آن نیز بسیار چالش برانگیز است. به عبارت دیگر فرصت‌های کشور را به تهدید تبدیل کردیم و کارشناسان حوزه انرژی حدود دو دهه است که این موضوعات را مطرح می‌کنند. برای حل این چالش‌ها دستگاه‌های اجرایی کشور باید یک سری اقدامات انجام دهند تا کشور از شرایط نامطلوب اقتصاد انرژی خارج شود.

تصویب مکانسیم‌هایی برای کاهش چالش‌های بخش‌ خصوصی

عمیدپور افزود: انتظار داریم بخش خصوصی پای کار بیاید؛ برنامه‌هایی هم برای این منظور درحال تدوین است. در حال حاضر سازمان برنامه و بودجه و شورای عالی انرژی کشور با چالش‌های بخش خصوصی آشنا هستند؛ اما احتیاج داریم بخش خصوصی سرمایه‌گذاری کند و ما هم با بهره‌گیری از مدل‌های اقتصادی این بخش را حمایت کنیم. هر فناوری که توسط بخش خصوصی ارائه شود به ما کمک می‌کند و بخشی از بار را از دوش حوزه انرژی کشور برمی‌دارد. ممکن است بخش خصوصی بگوید تلاش می‌کند اما چالش‌هایی وجود دارد؛ برای رفع چالش‌ها تعدادی از مکانیسم‌ها مصوب شده است و حتی حمایت‌های صندوق توسعه ملی را هم داریم.

رئیس کنفرانس تهویه مطبوع و تاسیسات حرارتی و برودتی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۹۶ میلیارد دلار فرصت‌های انرژی کشور از دست رفت، گفت: نیاز داریم سرمایه‌گذاری جدی در این حوزه انجام شود؛ باید به جای اینکه منابع را بسوزانیم و از بین ببریم آن‌ها را به چرخه اقتصادی کشور برگردانیم. امسال ۱۹ هزار مگاوات ناترازی در حوزه برق داشتیم که پیش‌بینی می‌شود این میزان در سال آینده به ۲۵ هزار مگاوات برسد. در این زمینه یکی از راه‌ها، متعادل کردن شرایط مدیریت مصرف است؛ باید به جای اینکه منابع کشور را دود کنیم آن‌ها را وارد چرخه اقتصادی کشور کرده و کسب و کار کشور را در حوزه انرژی ارتقا دهیم.

همچنین باید انرژی‌های تجدیدپذیر کشور را ارتقا دهیم. نمی‌توان صبر کرد ناترازی حل شود بعد وارد مدل‌های دیگر شویم بلکه باید مدل‌هایی که در دنیا است را پیگیر باشیم.

رئیس پژوهشگاه نیرو با اشاره به اینکه این پژوهشگاه به دنبال حمایت از بخش خصوصی است، عنوان کرد: در این راستا پارک علم و فناوری  نیرو راه اندازی شده است و از همه شرکت‌های فناور و دانش بنیان حمایت می‌کنیم. همچنین صندوق نیرو به زودی نقش آفرینی بیشتری خواهد داشت. پژوهشگاه نیرو وظیفه خود را بازسازی می‌داند و با ۱۲۰ شرکت دانش بنیان در تعامل است. کسی که تولید انجام می‌دهد بازار خوب می‌خواهد به همین دلیل بازارسازی را در حوزه‌های مورد نیاز انجام می‌دهیم.

عمیدپور با تاکید بر اینکه سیستم‌های سرمایشی در فصل تابستان، کشور را دچار مشکل می‌کند، گفت: نقش بخش خصوصی در رفع این چالش می‌تواند موثر باشد.

وی در ادامه به تشریح مشکلات بخش دولتی پرداخت و توضیح داد: اگر بخش خصوصی در این زمینه دچار چالش است، باید گفت بخش دولتی هم همین مشکلات را دارد. بحث حکمرانی داده کشور در برنامه هفتم توسعه تصویب شده است و باید اجرا شود. شرکت ملی نفت و توانیر فرآورده‌های نفتی و برق تولید می‌کنند، بنابراین نمی‌توانند سیاست‌گذار باشند و نهاد دیگری باید سیاست‌گذاری انجام دهد. البته تغییر ریل‌ها در کشوری که سال‌هاست اقتصاد نفتی داشته است و دچار افکار قدیمی در حوزه انرژی است با چالش‌های سنگین روبه‌رو خواهد شد.

رئیس پژوهشگاه نیرو و رئیس کنفرانس تهویه مطبوع و تاسیسات حرارتی و برودتی ادامه داد: ماهیانه چند صد میلیارد تومان یارانه پرداخت می‌شود که کارآمد نیست؛ اصلاح این ریل و جریان، بسیار پیچیده و سنگین است. باید نقش آفرینی کرده و سود بخش خصوصی را ارتقا دهیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر در حوزه اقتصاد انرژی کارهای مثبت انجام دهیم می‌توانیم شاهد تغییرات مثبت اقتصادی در کشور باشیم.

وبگردی