لطمه بومی گزینی به اعتبار و پایایی آزمون استخدامی آموزش و پرورش

نماینده کارنامه سبزهای آزمون استخدامی آموزش و پرورش نسبت به بومی گزینی آزمون استخدامی آموزش و پرورش انتقاد کرد.

به گزارش رکنا، محمد احمدی فرد یکی از نمایندگان کارنامه سبزهای آزمون استخدامی آموزش پرورش به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: آزمون سال ۹۹ نسبت به آزمون‌های سال‌های قبل متفاوت بود و خروجی  این‌آزمون انتخاب نخبگان نبود.

وی اضافه کرد: بومی گزینی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش سال ۹۹ به شکل نادرستی اجرا شد و اعتبار و پایایی این آزمون از نظر علمی در حد پایین بود.

احمدی فرد تصریح کرد: بر اساس فرمول بومی گزینی آزمون استخدامی سال ۹۹، میانگین نمره مکتسبه افراد بومی ضربدر ۱.۴ شد و به این ترتیب در همان مرحله اول آزمون، افراد غیربومی حتی باوجود نخبه بودن و داشتن مدارک پژوهشی و آموزشی و نمره علمی بالا از ادامه مسیر و ورود به مرحله مصاحبه باز ماندند.

وی با بیان اینکه بومی‌گزینی به اعتبار و پایایی آزمون استخدامی آموزش و پرورش لطمه زده است، افزود: چند هزار نفر از افرادی که بومی نبوده‌اند اما در هنگام ثبت‌نام خود را بومی معرفی کرده بودند، در مراحل بعدی آزمون به خاطر نداشتن مدارک بومی رد شدند و به این ترتیب ظرفیت‌های زیادی خالی و بدون متقاضی ماند که این هم اجحافی در حق تمامی داوطلبان بود.

وی با طرح این سوال که اگر نمی‌خواهید غیربومی استخدام شود چرا اجازه داده می‌شود که افراد شهرهای غیربومی را انتخاب کنند و گفت: ضریب امتیازی که به بومی ها داده می شود خیلی بالاست و در عمل باعث حذف نخبگان غیربومی از چرخه استخدام می‌شود در این شرایط این سوال مطرح است که چرا آزمون استخدامی آموزش و پرورش مثل کنکور سراسر بومی گزینی را اجرا نمی‌کند و منطقه بندی نمی‌شود.

احمدی فرد از رعایت نشدن ماده ۱۰ قانون مدیریت خدمات کشوری در آزمون استخدامی آموزش و پرورش گفت و افزود: بر اساس این ماده قانونی، آزمون دهندگان باید بتوانند تا سه کد رشته محل را انتخاب کنند اما در آزمون استخدامی آموزش پرورش سال ۹۹، هر فرد می‌توانست یک کدرشته محل را انتخاب کند که این موضوع هم شانس قبولی فرد را کاهش داد و هم زمینه را برای خالی ماندن ظرفیت در برخی کد رشته محل ها فراهم کرد.

وی به ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری اشاره کرد و افزود: براساس این ماده قانونی، افراد کارنامه سبز تا ۲ سال کارنامه شان در سازمان سنجش بایگانی می‌شود و  کارنامه آنها برای استخدام می تواند مورد استفاده قرار گیرد و منع قانونی برای به کارگیری آنها وجود ندارد.

احمدی فر با اشاره به پیگیری های انجام شده در مجلس شورای اسلامی و آموزش و پرورش گفت: زمان ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش صحبتی از بومی گزینی نبود و این موضوع در اصلاحیه ای که یک ماه بعد از ثبت نام منتشر شد به اطلاع داوطلبان رسید و همین موضوع مشکلاتی را ایجاد کرد زیرا آنها بر اساس اینکه بومی گزینی مطرح نیست، رشته محل مورد نظرشان را انتخاب کرده بودند.

احمدی فرد از پیگیری مطالبات کارنامه سبزها در دیوان عدالت اداری خبر داد و ابراز امیدواری کرد که مطالبات این شرکت کنندگان در آزمون استخدامی آموزش پرورش در سال ۹۹ مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد.

محمد جهان بین دیگر نماینده معترضان به‌ آزمون به خبرنگار ایرنا گفت: من گزینه بومی را در هنگام ثبت نام انتخاب کرده بودم اما بعد از آمدن نتایج آزمون متوجه شدم که امتیاز بومی را برای من محاسبه نکرده اند.

وی خاطرنشان کرد: ما سیاسی نیستیم و از کسانی که از مطالبات صنفی ما بهره برداری سیاسی می کنند اعلام برائت می کنیم و استخدام در آموزش و پرورش تنها مطالبه ماست. خواسته ما این است که آزمون‌ها به شکل بهتری برنامه ریزی شود تا حق افراد نخبه ضایع نشود.

جهان بین از تنظیم و ارائه یک طرح پیشنهادی برای استخدام تمامی داوطلبان کارنامه سبز آزمون استخدامی سال ۹۹ آموزش و پرورش خبر داد و گفت: بر اساس این طرح به دلیل نقص سیستمی ورود نمره مکتسبه برای داوطلبان کارنامه سبز آزمون استخدامی سال ۹۹، این افراد مجددا امکان انتخاب رشته را پیدا می‌کنند یا به مصاحبه دعوت می‌شوند.