در گفت و گوی رکنا با کارشناس مدیریت آموزشی مطرح شد؛
کرونا اوضاع پژوهشی کشور را به رکود کشانده است
رکنا: 25 آذرماه روز پژوهش نامگذاری شده است. بنابراین بررسی وضعیت پژوهشی و تحقیقاتی کشور با همه مسائل موجود حائز اهمیت است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به منظور گسترش فرهنگ پژوهش در جامعه، روز 25 آذر از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به نام روز پژوهش نام گذاری شد. وزارت علوم تحقیقات و فناوری نیز از سال 1379 چهارمین هفته آذر ماه را به نام هفته پژوهش نامگذاری کرد و از سال 1384 این نام به هفته پژوهش و فناوری تغییر یافت.
به نظر می رسد با شیوع کرونا موج تولید مقالات و پژوهش های علمی نیز تا حدودی کاهش یافته است. با این حال بنا به نظر کارشناسان آموزشی، رکود پژوهش های علمی با پایان کرونا با جهشی مواجه خواهد شد که در رشد علمی کشور می تواند تاثیر به سزایی داشته باشد. ناگفته نماند در بحث پژوهش باید به موضوع تقلب و تخلف در پژوهش ها و مقاله های دانشگاهی نیز توجه شود، به نظر می رسد سازمان های مربوطه در این امر ضعیف عمل کرده اند و تعدادی از پژوهش ها و مقالات دانشگاه ها بدون اجازه از تولید کننده مقاله و پژوهش اصلی نوشته شده اند.
نورالله حیدری دستنائی ، کارشناس مدیریت آموزشی به مناسبت روز پژوهش در خصوص وضعیت پژوهشی، تحقیقاتی و مقالات علمی کشور به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: محدودیت های کرونا یی باعث شده تا پژوهشگر های ما علی رغم استفاده از اینترنت و فضای مجازی در مطالعات خارج از این حوزه نیز دچار مشکل شده اند، بحث دیگری که در پژوهش های امروز کشور مطرح است، موضوع کروناست، یعنی هم تحقیقات مربوط به کرونا و هم تاثیرات کرونا بر پژوهش ها و تحقیقات کشور جای بحث دارد. در خصوص پژوهش های کشور با موضوع کرونا به واقع محققان و پژوهشگران کشور به یافته های بسیار خوبی رسیده اند و تلاش های خوبی کرده اند، امیدواریم که پژوهشگران در زمینه این بیماری ناشناخته با تعمیق و تحقیق بیشتر و استفاده از تجارب و یافته های سایر کشورها به نتایج بهتری نیز دست پیدا کنند، به هرحال ناشناخته بودن این ویروس خودش مشکلات متعددی در فرایند پژوهش ایجاد می کند، ضمناً پژوهش های مربوط به کرونا دارای تضادها، تناقض ها و شبهات و نگاه های مختلفی در عرصه جهانی است، این باعث می شود که نتایج علمی بدست آمده محققان کشورمان به عنوان یک دستاورد جدید به حساب نیاید، بنابراین تناقض و تضادهای مختلف و تشتت آرا در زمینه کشف ابعاد ویروس کرونا باعث می شود تا پژوهشگران نتوانند به یافته ای عاجل، متقن و محکمی برسند، در این زمینه نیازمند کار و تلاش جدی هستیم تا ضمن کشف ابعاد گسترده، دامنه دار و وسیع ویروس کرونا به نتایج علمی مفید در کشور و البته دنیا برسیم.
کرونا اوضاع پژوهشی را به رکود کشانده است
حیدری در مورد کاهش ارائه مقالات و پژوهش ها در سایر حوزه های علمی کشور نیز افزود: متاسفانه سایه سنگین کرونا در سایر حوزه های پژوهش و موضوعات مختلفی که کشور به آن نیازمند است مثل حوزه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز تاثیر گذار بوده و با نوعی رکود در داخل و خارج از کشور مواجه بوده ایم. در خصوص پیش بینی اینکه در آینده و با کاهش شیوع جهانی کرونا و دوران پسا کرونایی وضع پژوهش ها در کشور چگونه می شود، باید گفت که در عرصه جهانی با یک جهش مواجه خواهیم بود، زیرا اکنون با یک دوره رکود از نظر تولید علم مواجه شدیم و رشد میزان پژوهش ها در سطح جهانی می تواند این نقصان را جبران کند، در این فاصله یکسری نیازها و ضرورت هایی پیش می آید که اقتضا می کند تا پژوهش ها سرعت و ابعاد بیشتری داشته باشند، چرا که قرن 21 را قرن انفجار و سرعت اطلاعات نامیده شده است، ضمن اینکه الان در دنیا هیچ چیز مثل دیروز نیست، نکته دیگر آن است که عطش انجام پژوهش های جدید در کشورهای دنیا و علی الخصوص در کشور ما همواره در حال زیاد شدن است، اکنون در ماجرای ترور شهید فخری زاده و سایر دانشمندان هسته ای، علت اینکه جامعه بین المللی و دشمنان روی این افراد حساسیت بیشتری دارند آن است که پژوهش یک رکن بزرگ در هر کشور محسوب می شود. بنابراین نص مطلوب بودن کار علمی مد نظر است و این موضوع باید به فال نیک گرفته شود زیرا پژوهش، کار مطالعاتی عمیق و جدید در فرهنگ ما و ذهن جامعه ما جایگاهی برتر پیدا می کند.
اگر جامعه از پژوهش های علمی استقبال کند، کشور به قله افتخار می رسد
عضو سابق کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ارزشمند بودن کار پژوهشی و لزوم افزایش آن در کشور با ذکر یک مثال ابراز داشت: روزی از دانشمندی سوال شد که یک کشور چه زمانی به قله اوج و اقتدار خود می رسد؟ وی در پاسخ بیان داشت: زمانی که یک جامعه از ورزشکارانی که در فرودگاه از آن استقبال می کنند، از قهرمانان عرصه پژوهشی و علمی خود نیز استقبال کنند آن وقت می توان امیدوار بود، اگر ما به جایگاهی در عرصه پژوهشی و علمی رسیدیم که قهرمانان آن عرصه پژوهش و فناوری با استقبال ذهنی، فکری و علمی جامعه مواجه شوند، طبیعتاً می توانیم امید خوبی به اقتدار روزافزون جامعه داشته باشیم.
استفاده قانونی از مقالات دیگران در پژوهش جدید، موجب رشد علمی کشور است
حیدری در مورد تقلب های پژوهشی و مقالات علمی کشور افزود: این پدیده، پدیده ای زشت است. اگرچه خوب است به گفته یکی از اساتید ارجمند کشور یعنی حجت الاسلام قرائتی اشاره کنیم و جمله ایشان را در خصوص تقلب های علمی مورد واکاوی قرار دهیم، ایشان فرمودند: چرا دانشی که به عنوان نوآوری کسب می کنیم، حبس می کنیم تا کسی به آن دسترسی نداشته باشد و تا ابدالدهر به نام خودمان بماند. در تشریح فرمایش ایشان باید گفت که اگر استفاده از یک مقاله، نوآوری و تز جدید با هماهنگی صاحب مقاله باشد، می تواند آن یافته علمی را گسترش دهد و تز جدیدی از آن مقاله بدست آورد، البته این صحیح است که استفاده بدون مجوز و اجازه از تولیدکننده یک مقاله امری خلاف و غیرقانونی است اما استفاده قانونی از یک یافته علمی می تواند به توسعه پژوهش ها و فناوری های علمی کشور کمک کند. متاسفانه در جاهایی شنیده می شود که یکسری افراد بدون هیچ دانش و سوادی و فقط با هدف کسب مدرک از دانشگاه و یا مرکز علمی اقدام به تقلب و استفاده بدون اجازه از صاحب یک پژوهش یا مقاله علمی می نمایند که این موضوع حقیقتاً باید تحت نظارت قرار بگیرد و همگان از چنین اقداماتی دوری کنند.
این کارشناس آموزشی در پایان گفت و گو ابراز داشت: امیدواریم در بحث پژوهشی کشور نه صرفاً به صورت کلاسیک و دانشگاهی و در نهایت محدود به حوزه و دانشگاه بلکه همه جامعه، صنوف واقشار مردم در حوزه کاری خود نگاه پژوهشی فراگیر داشته باشند. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر